GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Οι ημερομηνίες και τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων – Την επόμενη εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις]

  Οι «ειδικοί», ζητούν περισσότερο χρόνο και πρόσθετα επιδημιολογικά δεδομένα προκειμένου να υποδείξουν ημερομηνίες και προτεραιότητες στο...

 

Οι «ειδικοί», ζητούν περισσότερο χρόνο και πρόσθετα επιδημιολογικά δεδομένα προκειμένου να υποδείξουν ημερομηνίες και προτεραιότητες στο ημερολόγιο του 2021, ώστε να δρομολογηθεί σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων εντός του Ιανουαρίου.

Μολονότι ο συνεχώς μειούμενος αριθμός νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είχε δημιουργήσει μια θετική προδιάθεση στα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η χθεσινή, αύξηση των νέων μολύνσεων και παράλληλα ο σχεδόν αμετάβλητος αριθμός των διασωληνωμένων (σταθερά πάνω από 400) μετέθεσαν πριν τα Φώτα τις όποιες αποφάσεις -και ανακοινώσεις- αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της λίστας των κυβερνητικών επιδιώξεων.

«Πρόθεση και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων» επανέλαβε, άλλωστε, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας όμως πως «αν θα είναι όλα μαζί και πότε, εξαρτάται από τους ειδικούς. Θ’ ακούσουμε τις δικές τους εκτιμήσεις και θα προχωρήσουμε». Και αυτό γιατί, το κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμεί η επανεκκίνηση της μαθησιακής διαδικασίας να συνοδευθεί από κύμα άσκοπων μετακινήσεων, πολλαπλασιάζοντας τις εστίες μετάδοσης του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, η ολική επαναφορά των μαθητών στις σχολικές αίθουσες συνιστά -εκτός από δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού- και επείγουσα ανάγκη για την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς η διδασκαλία διά ζώσης έχει διακοπεί για περισσότερους από δύο μήνες. «Δεν αποτελεί στόχο για μόνον εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για την ψυχολογία και την υγεία των παιδιών μας» εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στο ίδιο πλαίσιο, «παραμένει υψηλή προτεραιότητα, όπως το έχουμε πει, το άνοιγμα των σχολείων. Οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επανεκκινήσουμε» επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεκαθαρίζοντας πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία».

Τα πιθανά σενάρια
Η επιβάρυνση της ψυχολογικής κατάστασης των μαθητών, ωστόσο, δεν καθοδηγεί τις αποφάσεις των ειδικών, καθώς η ξαφνική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας χθες είχε ως αποτέλεσμα να διχαστούν τα μέλη της Επιτροπής τόσο ως προς το πότε, όσο και ως προς το πως θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή στα θρανία.

​Μολονότι η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου (ή εναλλακτικά στις 11 με μια μικρή παράταση) σε μια μαραθώνια και ζωηρή συνεδρίαση παρουσία και της υπουργού Παιδείας, μια δεύτερη άποψη ήθελε την μετάθεση της επαναλειτουργίας των σχολείων στις 15 Ιανουαρίου, ώστε να έχουν αποδώσει περισσότερο τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα.

Διάσταση απόψεων υπήρξε και ως προς τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες συναινούν αρχικά στο άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών στις 8 Ιανουαρίου, αφήνοντας την επαναφορά γυμνασίων και λυκείων σε δεύτερο χρόνο, εκεί περίπου στις 15 Ιανουαρίου.

​Αν και το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει το επικρατέστερο, αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η συνολική επιστροφή στην εκπαιδευτική κανονικότητα (θέση που έχει κάποιους υποστηρικτές και εντός της Επιτροπής), δηλαδή για όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα, πιθανότητα που θεωρείται ισχνή αυτή τη στιγμή.

​Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δημιουργεί δηλαδή δεύτερες σκέψεις στους επιστήμονες, ως προς την ενδεχόμενη διασπορά του κορωνοϊού στην παρούσα φάση. Επαναξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι τελικές αποφάσεις της Επιτροπής θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση στις 4 Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεκτιμηθούν όλα τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Θα έχουμε εικόνα από τις 5 Ιανουαρίου»
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα στοιχεία για να ληφθεί απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων. Δεν έχουμε την εικόνα που θα μας επιτρέπει να κάνουμε αυτή την κίνηση με ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει για το λιανεμπόριο και την εστίαση» περιέγραψε σχετικά χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάχτυλος στο Radio North, προσθέτοντας πως «περιμένουμε να δούμε την απόδοση των μέτρων την περίοδο των εορτών. Θα έχουμε εικόνα από τις 5 Ιανουαρίου».

Παράταση αγωνίας
Ο προβληματισμός από την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων χθες (φτάνοντας τα 1.047) αντανακλάται και στη συντηρητική στάση που επελέγη τελικά απέναντι στα τοπικά lockdown, τα οποία παρατάθηκαν χθες μέχρι νεωτέρας.

«Φαίνεται να έχουμε μια πτώση στο ιικό φορτίο σε όλη την επικράτεια, η οποία είναι σταθερή τις τελευταίες εβδομάδες και να υπάρχει μεν μεγάλη αποσυμπίεση στις απλές κλίνες covid, αλλά δεν βλέπουμε το ίδιο στις ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί όλους. Θέλουμε να εξετάσουμε καλύτερα γιατί συμβαίνει αυτό, θα το σταθμίσουν οι ειδικοί και θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στις αρχές της άλλης εβδομάδας» υποστήριξε χθες ο κ. Πέτσας, συναρτώντας τα δεδομένα αυτά με τη λήψη αποφάσεων για το λιανεμπόριο και την εστίαση.

Με φόντο τη ραγδαία κλιμάκωση των κρουσμάτων, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε χθες την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής των ειδικών για παράταση των περιοριστικών μέτρων στους δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας μέχρι και την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.

​Την ίδια διάρκεια (δηλαδή μέχρι τις 6 το πρωί των Φώτων) θα έχει και η παράταση των περιοριστικών μέτρων στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενώ ομόφωνα αποφασίστηκε η άρση των μέτρων για τους Δήμους Σερβίων και Βελβεντού στην ίδια περιοχή. Σήμερα αναμένεται η απόφαση των επιστημόνων και αναφορικά για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις Θεσπιές Βοιωτίας, με τον κ. Χαρδαλιά να επισημαίνει πως «η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται».

​Στον αντίποδα, «μέτρα Θεσπιών» εφαρμόζονται από σήμερα στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα στις 6 το πρωί και για 10 ημέρες, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα αφορούν σε:
· Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Κέλλης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

· Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας

· Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
· Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

Συναγερμό σήμανε ταυτόχρονα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και για μια σειρά από περιοχές, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τον μέσο όρο μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου. Πρόκειται για:

· την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας,
· τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών,
· την περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, καθώς και
· το νησί της Καλύμνου.

με τον κ. Χαρδαλιά να απευθύνει δημόσια έκκληση στους κατοίκους, ώστε να επιδείξουν προσοχή τις επόμενες μέρες στην τήρηση των μέτρων.

Πρωτοχρονιά με «μέτρα Χριστουγέννων»

Επιπρόσθετα, στο ακέραιο θα ισχύσουν και το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς οι περιορισμοί που ίσχυσαν τις ημέρες των Χριστουγέννων, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να επιτηρούν αυστηρά τη δέσμη των εορταστικών μέτρων. Ανάμεσα στα οποία:

· Για το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι εννιά άτομα.

· Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί παραμένει σε ισχύ χωρίς εξαίρεση, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

· Απαιτείται αποστολή γραπτού μηνύματος (sms) στο 13033 τόσο για την άφιξη όσο και για την αποχώρηση από το ρεβεγιόν, με τον κωδικό 6.

Σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα και στους χώρους λατρείας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή:
· επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τετραγωνικά, με δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση.

· Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα.
· Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια