GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[ΚΑΤΑΪΦΙ]

  Συνεχίζουμε τα γλυκά των ημερών. Πάμε σε ΄΄ ζουμερές ΄΄ απολαύσεις.

 

Συνεχίζουμε τα γλυκά των ημερών.
Πάμε σε ΄΄ ζουμερές ΄΄ απολαύσεις.

Το κανταΐφι ή καταΐφι είναι γλυκό του ταψιού ή αλλιώς ένα σιροπιαστό γλυκό που συναντάται σε αρκετές κουζίνες των χωρών της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών. Το γλυκό έχει κύριο συστατικό του το ψωμί. Φτιάχνεται από μια ειδική, θρυμματισμένη ζύμη (καταΐφι), ινώδους μορφής, η οποία παράγεται από σιτάρι και νερό συνήθως, το γλύκισμα περιέχει ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, φουντούκι, φιστίκια) και μέλι που του προσδίδουν τραγανή και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Πολλές χώρες διεκδικούν την δημιουργία του γλυκού διότι η ακριβής καταγωγή του χάνεται μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Παρ’ όλα αυτά, η επικρατέστερη θεωρία είναι πως το γλυκό δημιουργήθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας (τωρινής Τουρκίας). 

Το κανταΐφι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές γλυκό στις Αραβικές χώρες όπως είναι ο Λίβανος και η Αίγυπτος και ιδιαίτερα στην Παλαιστίνη και στον πρώην Οθωμανικό κόσμο, στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Συνήθως συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι και σερβίρεται, κατά κύριο λόγο, με ελληνικό καφέ και σπανιότερα με ρακί και ούζο.

Σα σφουγγάρι απορροφά το σιρόπι το καταΐφι. Διασκορπίζεται μετά στο στόμα, για να έχουμε μια πολύ πολύ μικρή τεχνητή γλυκιά λίμνη.

Θα αναφερθούμε στο καταΐφι της γιαγιάς. Το ευκολότερο και απλούστερο.


Υλικά Συνταγής

1 πακέτο φύλλο κανταΐφι 500 γραμ.
250 γραμ. λιωμένο αιγοπρόβειο βούτυρο
300 γραμ αλεσμένα καρύδια
3 κ.σ ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
2 κ.σ. ανθόνερο ή ροδόνερο
Για το σιρόπι

600 γραμ. ζάχαρη
500 γραμ. νερό
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.σ. ανθόνερο

Εκτέλεση
Για το σιροπιαστό κανταΐφι της γιαγιάς, το πιο εύκολο κανταΐφι στο ταψί, ανοίγουμε πρώτα το φύλλο στον πάγκο εργασίας και το ξαίνουμε αφρατεύοντας τις κλωστές του με τα χέρια. Κρατάμε 2-3 κουταλιές από το λιωμένο βούτυρο και περιχύνουμε λίγο λίγο με το υπόλοιπο, όλο το κανταΐφι, αφρατεύοντάς το με τα χέρια, ώστε να βουτυρωθεί παντού.

Βουτυρώνουμε ρηχό ταψί 34 εκ. και κάνουμε μία στρώση το μισό βουτυρωμένο κανταΐφι. Σε μπολ βάζουμε το φιστίκι, τη ζάχαρη, την κανέλα. Τα ανακατεύουμε και τα κάνουμε μια στρώση σε όλη την επιφάνεια του κανταϊφιού.

Ραντίζουμε με το ανθόνερο, καλύπτουμε με το υπόλοιπο βουτυρωμένο κανταΐφι, σκεπάζοντας τα υλικά. Ραντίζουμε με όσο βούτυρο έχει περισσέψει.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C, Στις αντιστάσεις για 45΄περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το κανταΐφι. Αν ψήσετε στον αέρα, χαμηλώστε κι άλλο τη θερμοκρασία (140-150 βαθμούς C) και ψήστε το μέχρι να ροδίσει καλά.

Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά, μέχρι να ποτίσει και να ρουφήξει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά. Για να έχει επιτυχία το γλυκό, ψήστε το να ροδίσει καλά πάνω και κάτω.

Για το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 4-5΄ και αφήνουμε λίγο το σιρόπι  να σταθεί για 10΄πριν το ρίξουμε στο γλυκό.

Για να μη μείνουμε μόνο στη γιαγιά, στις βασικές σπουδές, όσοι -ες θέλουν κάνουν και μεταπτυχιακό με το εκμέκ καταΐφι.

Ακούμε παράλληλα τη Λένα Ζευγαρά να μας τραγουδάει : Κάποιες αμαρτίες, αμαρτία είναι, είναι να μη τις κάνεις.
Στέλιος  Αρσενίου




 

Δεν υπάρχουν σχόλια