GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Κάλεσμα για επαγρύπνηση από τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού]

  Ως Διανομαρχιακή Επιτροπή διαπιστώνουμε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για ευνοϊκή με...

 

Ως Διανομαρχιακή Επιτροπή διαπιστώνουμε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για ευνοϊκή μεταχείριση προς τις μεταλλευτικές εταιρείες προκειμένου να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή μας.

Αυτό προκύπτει από το άρθρο 99 του Νόμου 4685/7-5-2020 “Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας…” όπου στην παρ. 4 αναφέρει ότι “Η σχέση μεταξύ των κατηγοριών και των επιπέδων του χωρικού σχεδιασμού είναι ιεραρχική αλλά με περιθώρια ευελιξίας και ανάδρασης, με βάση τις έννοιες της διαβάθμισης της δεσμευτικότητας των κατευθύνσεων, και
της εξειδίκευσης, της συμπλήρωσης και της τροποποίησης των κατευθύνσεων και ρυθμίσεων, όταν και όπως κάτι τέτοιο παρέχεται ως δυνατότητα από ένα υπερκείμενο πλαίσιο ή σχέδιο”.

Δηλαδή ουσιαστικά καταργείται η οποιαδήποτε ιεράρχηση που δεσμεύει τις εταιρείες και τους επιτρέπει να δραστηριοποιηθούν παρακάπτοντας τις κατευθύνσεις και το αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνει η Περιφέρειά μας.

Στο Νόμο 4759/9-12-2020 “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας” και ειδικότερα με το άρθρο 6 τροποποιείται ο προηγούμενος Νόμος της Χωροταξίας του 2016 και πλέον ισχύει οτι τα “Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια δεσμεύονται από τις ρυθμίσεις και
εναρμονίζονται προς τις κατευθύνσεις των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων, τις οποίες συντονίζουν, εξειδικεύουν και συμπληρώνουν σε επίπεδο Περιφέρειας, καθώς και τροποποιούν, μόνο αν παρέχεται ρητώς η δυνατότητα αυτή από το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο”.

Άρα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες (βλέπε χρυσός, άργυρος, χαλκός και άλλα), το οποίο αναμένεται να εκδοθεί, θα υπερισχύσει και θα ανοίξει και επίσημα το δρόμο για αδειοδότηση των εταιρειών.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της “Eldorado Gold” η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Πέραμα υπολογίζεται να κατατεθεί μέσα στο 2021.

Ειδικότερα σήμερα με τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν λόγω της covid19, θεωρούν ότι θα περάσουν τα σχέδιά τους χωρίς την δυνατότητα μαζικών κινητοποιήσεων από την πλευρά των πολιτών.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας και τους τοπικούς φορείς να παρακολουθούν τα γεγονότα και να είναι σε επαγρύπνηση, ώστε τα καταστροφικά σχέδια των εταιριών τα οποία προωθεί η κυβέρνηση να ξαναβρούν ορθωμένο μπροστά τους το τείχος που τόσα χρόνια στήνουμε ενωμένοι οι δημότες και οι φορείς της Θράκης.

Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού



 

Δεν υπάρχουν σχόλια