GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Οικολόγοι Πράσινοι: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις Δήμων για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε προστατευμένες περιοχές νησιών]

Η εγκατάσταση μεγάλων Σταθμών – Α.Σ.Π.Η.Ε. από υπερμεγέθεις ανεμογεννήτριες σε περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας – NATURA, του τοπίου ...

Η εγκατάσταση μεγάλων Σταθμών – Α.Σ.Π.Η.Ε. από υπερμεγέθεις ανεμογεννήτριες σε περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας – NATURA, του τοπίου αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί πλέον κομμάτι της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε εν μέσω της Πανδημίας, εγχώρια και παγκόσμια.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Κυκλάδων ανησυχούν ιδιαίτερα που σχετικές εργασίες εγκατάστασης μεγάλων συγκροτημάτων ανεμογεννητριών προχωρούν μέσα στις ημέρες πανδημίας και περιοριστικών μέτρων στα νησιά των Κυκλάδων (αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας), παρά τις έντονα εκφρασμένες αντιθέσεις των τοπικών κοινωνιών, των συλλογικοτήτων που σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν σχηματιστεί και εν μέσω πολυάριθμων προσφυγών στη Δικαιοσύνη (ΣτΕ) που αναμένονται να εξεταστούν στο άμεσα επόμενο διάστημα.

Στην Τήνο, τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας δεν εμπόδισαν τη μεταφορά εξαρτημάτων ανεμογεννητριών από το λιμάνι μέσα στη νύχτα (στο ωράριο πλήρους Απαγόρευσης της κυκλοφορίας) και μάλιστα υπό τη συνοδεία της Αστυνομίας, με άδεια από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και παρά την αντίθεση του Δήμου Τήνου. Η εκφόρτωσή τους μάλιστα ολοκληρώθηκε σε χώρο σφραγισμένο από την Πολεοδομία Τήνου, ο οποίος είχε κριθεί μη κατάλληλος κατόπιν Τεχνικής Αυτοψίας. Η διαδικασία μεταφοράς και εκφόρτωσης και η επιβίβαση των φορτηγών στο πλοίο δεν εμποδίστηκε ούτε μετά από την επιτόπια καταγγελία και μήνυση του Δημάρχου Τήνου που οδήγησαν στη σύλληψη των οδηγών όσο και του εκπροσώπου της Εταιρείας. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων που ακολούθησαν, αντιμετωπίζονται με επιβολή προστίμων, παρά την τήρηση μέτρων ασφαλείας.

Στην Άνδρο προχωρούν ταχύτατα οι εργασίες στη νότια πλευρά του νησιού, στην περιοχή Φραγκάκι, ζώνη ειδικής προστασίας (NATURA) για το προστατευόμενο είδος σπιζαετού, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη φωλιά του τόσο σπάνιου και σημαντικού αυτού είδους αρπακτικού, που ολόκληρο Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει σχεδιάσει-εντάξει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE-BONELLI-EAST MED, για το οποίο η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια. Οι εργασίες καταστρέφουν επίσης καταγραμμένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια, για το Δίκτυο των οποίων ως πεζοπορικών διαδρομών ή Άνδρος έχει λάβει Πανευρωπαϊκή Βράβευση (ιδιαίτερης σημασίας για την Ανάπτυξη του Εναλλακτικού και του Περιβαλλοντικού Τουρισμού). Δυστυχώς και εδώ ενώ το τοπικό Αστυνομικό κλιμάκιο επιβάλλει πρόστιμα μόνο σε αυτούς που προσπαθούν να καταγράψουν την καταστροφή, ενώ ο Δήμαρχος σιωπηρά συναινεί.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουν ανεπιφύλακτα τις κινητοποιήσεις όλων των φορέων των κατοίκων των νησιών, αλλά και των πολυάριθμων φορέων για το ζήτημα σε όλη τη χώρα που πρόσφατα πραγματοποίησαν και την 2η Πανελλαδική τους Συνδιάσκεψη και συμπαρίστανται σε πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν διώξεις για τις κινητοποιήσεις τους. Στηρίζουν επιπλέον την πρόσφατη σχετική Πρωτοβουλία «Μετώπου 27 Δήμων».

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες ανακοινώσεις, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να υπάρξει ένα πάγωμα αδειοδοτήσεων και εγκατάστασης μεγάλων επενδύσεων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιοχές Natura, προστασίας τοπίου, σε ορεινές περιοχές άνω των 1000 μέτρων αλλά και σε περιοχές πολιτιστικής προστασίας, μέχρις ότου ολοκληρωθούν:

οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές Natura, και συνταχθούν τα απαραίτητα Σχέδια Διαχείρισης και τα Προεδρικά Διατάγματα Προστασίας για κάθε μία από τις περιοχές προστασίας.
οι διαδικασίες αναθεώρησης και προσαρμογής στις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Οδηγίες για πολλά Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια, ανάμεσα στα οποία κρίσιμο Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Προτείνουν επίσης:
Να αναθεωρηθεί το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τόσο ως προς τους στόχους (πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην εξοικονόμηση, τις μη στοχαστικές μορφές ΑΠΕ και τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας), όσο και ως προς τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (προστατευόμενες περιοχές και είδη σε σχέση με επενδυτικά σχέδια για ανεμογεννήτριες), αλλά και ως προς τον επείγοντα στόχο αύξησης του δασικού αποθέματος.
Να συνταχθεί Ειδικό Σχέδιο Ενεργειακής Μετάβασης και Προστασίας της Βιοποικιλότητας (με ειδικές πολιτικές και μέτρα), τόσο για τις λιγνιτικές όσο και για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, σε συνδυασμό με μέτρα και πολιτικές προστασίας τοπίου – οικοσυστημάτων και παραδοσιακών και εντόπιων σχηματισμών, μέσα από δράσεις ήπιας και Κυκλικής Οικονομίας και Πρωτογενούς παραγωγής.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ βασίζουν τις παραπάνω προτάσεις τους στη νέα Πράσινη Συμφωνία που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβρη 2019 και καθόρισε ως παράλληλο στόχο την προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της απειλούμενης βιοποικιλότητας του πλανήτη, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στην εξασφάλιση βασικών αγαθών για τη ζωή, όπως τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και ο καθαρός αέρας, αλλά και ως τόπων ζωής για την άγρια χλωρίδα και πανίδα.

Η παράλληλη αυτή στόχευση (αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης αλλά και κρίσης βιοποικιλότητας) υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι σχεδιασμοί, οι πολιτικές και τα σχέδια μέτρων για την αντιμετώπιση και το μετριασμό της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να ανασχεδιαστούν, λαμβάνοντας υπόψη το διττό στόχο.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δηλώνουν τέλος ότι θα ζητήσουν και πάλι την παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με τα σοβαρά θέματα που έχουν αναδειχθεί στη χώρα μας, στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές ιδιαίτερα, με βάση της ενεργειακές επιλογές αλλά και το Νόμο 2020 για το Περιβάλλον – όπως ήδη έπραξαν μέσα στον χρόνο.

Σχετικές ανακοινώσεις και αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων:

9-5-2017: Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα Μεγάλα Αιολικά Πάρκα των Κυκλάδων
Δεκεμβρ. 2017 : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.
Φεβρ. 2018 : Ενεργειακός Σχεδιασμός & Προγραμματισμός Ελληνικού χώρου – Εμπεριστατωμένες Προτάσεις ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Μάρτιος 2019 : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.
31-5-2020 : Δ.Τ. της Π.Κ. Κυκλάδων «Για τις Ανεμογεννήτριες στις Κυκλάδες – Ο Αγώνας για την Προστασία του Περιβάλλοντος συνεχίζεται – Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις κατά των Αι.Π. στα νησιά μας»
2-7-2020 : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Σ. «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ NATURA ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ: ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ” (με αφορμή Αρνητική Γνωμοδότηση της Δ/νσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος & Βιοποικιλότητας του Υ.Π.ΕΝ. για Χωροθετήσεις Αιολικών Πάρκων σε Βραχονησίδες στο Αιγαίο)
23-11-2020 : Πρόταση Ψηφίσματος στο 16ο Τακτικό Συνέδριο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια