GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Φαρμακευτικός Σύλλογος Ξάνθης: SOS για σοβαρές ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων]

  -Μεγάλες οι λίστες αναμονής και μικρές οι ποσότητες εμβολίων που φτάνουν στα φαρμακεία – Αυξημένη ζήτηση κυρίως λόγω του φόβου που προκαλε...

 


-Μεγάλες οι λίστες αναμονής και μικρές οι ποσότητες εμβολίων που φτάνουν στα φαρμακεία
– Αυξημένη ζήτηση κυρίως λόγω του φόβου που προκαλεί η πανδημία

 

Δέσποινα Κάλφα:
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη, εάν τα εμβόλια θα φτάσουν στην ώρα τους, αλλά κι αν αυτά που θα φτάσουν είναι ικανά να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει…»

  Σε «συναγερμό» βρίσκονται τα φαρμακεία όλης της χώρας καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων παράλληλα με την αυξημένη ζήτηση από τους πολίτες για εμβολιαστική κάλυψη λόγω κυρίως του φόβου που προκαλεί η πανδημία.

  Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, κυρία Δέσποινα Κάλφα, έχουν δημιουργηθεί λίστες προτεραιότητας για να εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια όποιος άλλος επιθυμεί.

  Σημειώνεται πως φέτος είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία απόφαση του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης απαιτείται ιατρική συνταγή. Στόχος του εν λόγω μέτρου που ελήφθη ήταν να εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς και στη συνέχεια όλοι οι υπόλοιποι.

  Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει φέτος λόγω του φόβου για τον φονικό ιό σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία δημιουργούν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο συνδυασμό.

  «Ήδη, από τον Σεπτέμβριο ο κόσμος σπεύδει στα φαρμακεία για να εγγραφεί στις λίστες προτεραιότητας για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, κυρίως λόγω του φόβου που έχει δημιουργηθεί για τον κορονοϊό. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, αφού εάν, τα προηγούμενα χρόνια σε μια οικογένεια εμβολιάζονταν ο παππούς και η γιαγιά, τώρα εμβολιάζονται όλα τα μέλη…» όπως αναφέρει ενδεικτικά η κ. Δ. Κάλφα, συμπληρώνοντας παράλληλα πως, «δυστυχώς, κι αυτό που εγείρει σοβαρό προβληματισμό στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, είναι το γεγονός ότι η ποσότητα των εμβολίων που παραλαμβάνουν τα φαρμακεία δεν επαρκεί για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει. Τα εμβόλια φτάνουν τμηματικά στα φαρμακεία με αποτέλεσμα και οι εμβολιασμοί να προχωράνε τμηματικά. Κάθε συνάδελφος έχει να λαμβάνει εμβόλια, αν και τα είχαμε προπαραγγείλει από τον Μάρτιο. Όλη αυτή η κατάσταση είναι επόμενο να δημιουργεί ένα άγχος, αφού οι λίστες είναι μεγάλες και οι ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν μικρές…».

  Όπως η ίδια συνεχίζει, «δεν γνωρίζουμε ακόμη, εάν τα εμβόλια θα φτάσουν στην ώρα τους, αλλά κι αν αυτά που θα φτάσουν είναι ικανά να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει…».

  Βέβαια, σημειώνει η κ. Δ. Κάλφα, υπάρχει διαβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι σε περίπτωση ανεπάρκειας εμβολίων, το ίδιο το κράτος θα κάνει την εισαγωγή, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία προμήθειάς τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια