GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Στήριξη στην Επιχειρηματικότητα από το Επιμελητήριο Ξάνθης με το έργο «CEnTOUR - Κυκλική Οικονομία στον Τουρισμό]

    Το έργο με τίτλο “CEnTOUR - Κυκλική Οικονομία στον Τουρισμό” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος COSME (πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής ...

 

 

Το έργο με τίτλο “CEnTOUR - Κυκλική Οικονομία στον Τουρισμό” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος COSME (πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων). Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2020 και θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο 2023. Συμμετέχουν φορείς από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μολδαβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων του συγκεκριμένου έργου είναι η επιλογή 68 ΜΜΕ στον τομέα του τουρισμού οι οποίες θα επωφεληθούν από χρηματοδοτική υποστήριξη για δραστηριότητες που θα ενθαρρύνουν τη διακρατική και διασυνοριακή συνεργασία στον βιώσιμο τουρισμό καθώς και πράσινες επενδύσεις.

Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), και ειδικά αυτές του τουριστικού τομέα, έρχονται αντιμέτωπες σιγά-σιγά με τις προκλήσεις της μετάβασης από ένα γραμμικό σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας και, δεδομένου του μεγέθους τους, συνήθως δεν έχουν τους πόρους και τις δεξιότητες για να την αντιμετωπίσουν με τα κατάλληλα εργαλεία και τρόπους.

Το CEnTOUR στοχεύει:
-Να αναπτύξει και να δοκιμάσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα υποστήριξης για τις τουριστικές ΜΜΕ, το οποίο να τους παρέχει τις απαραίτητες δεξιότητες, γνώσεις και την κατάλληλη νοοτροπία και πόρους για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας.

-Να βοηθήσει τις συμμετέχουσες ΜΜΕ που εμπλέκονται με τον τουρισμό να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν λύσεις για μοντέλα κυκλικής οικονομίας, και κυρίως να ενθαρρύνει την συνεργασία μεταξύ τους και την ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων, πρακτικών και καινοτόμων λύσεων.

-Να δημιουργήσει ένα δίκτυο φορέων/οργανισμών που να μπορούν να συνεργαστούν σε προγράμματα στήριξης της κυκλικής οικονομίας για τις ΜΜΕ στον τουριστικό τομέα.

-Να προωθήσει την ανταλλαγή πρακτικών και αποτελεσμάτων σε επίπεδο ΕΕ εντός ενός δικτύου κυκλικής οικονομίας των ενδιαφερόμενων φορέων καθώς και την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού πλαισίου για την περαιτέρω αναπαραγωγή του συστήματος στήριξης των ΜΜΕ πέραν αυτών του project.

Το έργο θα επικεντρωθεί στους παρακάτω τομείς:
-Ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων τροφίμων
-Λύσεις χωρίς πλαστικό και επανεξέταση της συσκευασίας
-Συνεργατική κατανάλωση

Ομάδες-στόχοι εκτός των τουριστικών ΜΜΕ (ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, εστιατόρια, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία κ.λπ.) είναι οργανώσεις και προσωπικό των επιχειρησιακών εταίρων που θα συμμετέχουν στο έργο ως διαμεσολαβητές κυκλικής οικονομίας οι οποίοι θα παρέχουν στήριξη στις ωφελούμενες επιχειρήσεις στο θέμα της κυκλικής οικονομίας.

Τι είναι η κυκλική οικονομία;

Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης στο οποίο ο κύκλος ζωής των προϊόντων επεκτείνεται. Περιλαμβάνει κοινή χρήση, χρηματοδοτική μίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό συνεπάγεται μείωση των αποβλήτων, καθώς το υλικό που προέρχεται από ένα προϊόν χρησιμοποιείται για ένα άλλο προϊόν στην οικονομία, μεγιστοποιώντας έτσι τη δημιουργία αξίας με το ίδιο υλικό.

Ο Πρόεδρος
Στυλιανός Μωραΐτης



 


Δεν υπάρχουν σχόλια