GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[ΣΕΝΑΡΙΑ...]

  Οι εποχές της καραντίνας έχουν πολύμορφες συνέπειες. Δεν μπορείς να κάνεις απρόσκοπτα τη δουλειά σου ή την κάνεις με αυτοσχεδιασμούς, κάτι...

 

Οι εποχές της καραντίνας έχουν πολύμορφες συνέπειες.
Δεν μπορείς να κάνεις απρόσκοπτα τη δουλειά σου ή την κάνεις με αυτοσχεδιασμούς, κάτι μάλλον οδυνηρό για την κοινωνία, εκτός και αν όπως έλεγε η Σαπφώ Νοταρά τα θέλει και εκείνης - της κοινωνίας - ο οργανισμός της.

Για παράδειγμα.
Χρειάζεσαι σεναριογράφο να σου κάνει το σενάριο για τις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανείων με τα σχετικά ήθη και έθιμα που συνοδεύονται.
Η Πολυξένη Καρακατσάνη του θεάτρου ΄΄ Ανατολικά του Νέστου ΄΄, ο Δημήτρης Χαϊτίδης του Συλλόγου Ποντίων και του Κοινωνικού Κέντρου ΄΄ Σταύρος Χαλιορής ΄΄, ο Πασχάλης Ξανθόπουλος και η Δήμητρα Πυργελή της ΦΕΞ μπλοκαρισμένοι λόγω κατάστασης.
Τι κάνεις ; Οι μέρες έρχονται. Πρέπει να τυπωθεί, να διανεμηθεί το πρόγραμμα.
- Γίνεσαι σεναριογράφος ο ίδιος, ώστε να σωθεί η πατρίδα. Κάποιοι κακοήθεις φιλόλογοι με αναγραμματισμό την έκαναν παρτίδα. Έχουν και οι αναρχικοί της λογοτεχνίας τις μεγάλες τους στιγμές. Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη. Τί   π α ρ τ ί δ α, τι   π α τ ρ ί δ α ξεκινά τη συζήτηση ο Gabriel.
- Είσαι σκέτο παρακράτος, προβοκάτορας, γνωστός άγνωστος, Κνίτης σωστός.
- Οι Κνίτες δέρνουν, οι πύραυλοι σκοτώνουν. Πρόσεχε μάστορα τους Κνίτες πριν γίνουν πύραυλοι. Παλιά δοκιμασμένη, πετυχημένη συνταγή. Πάρε νάχεις.
- Gabriel άσε τις πλάκες. Σε λιγότερο από 50 μέρες θα τραγουδάμε : Πάει ο παλιός ο χρόνος, ο καινούργιος νάναι αλλιώς...
- Σου τόπα φαροκέφαλε. Γίνε σεναριογράφος να σωθεί η  π α ρ τ ί δ α.
- Γιά το χατήρι σου, πολύ περισσότερο την  π α ρ τ ί δ α  θα το κάνω.
Το σενάριο.
Ας πούμε πως είσαι Δήμαρχος ΞΑΝΘΗΣ. Πρέπει να στολίσεις την πόλη. Έλατα για να έρθουν από το χωριό Ταξιάρχης της Χαλκιδικής που εφοδιάζει όλη την Ελλάδα δεν γίνεται. Θα αφήσεις έτσι την πόλη, ανάβοντας τα λαμπάκια μόνο της κουρτίνας πάνω από την 28ης Οκτωβρίου ;
- Όχι ρε μάστορα. Μπορείς εσύ να αφήσεις το μαγαζί τέτοιες μέρες χωρίς κουραμπιέδες ή μελομακάρονα ;
- Αδύνατον. Χωρίς τα πατροπαράδοτα των ημερών ;

 

- Ε και η ΞΑΝΘΗ ένα μαγαζί είναι. Το γωνία μαγαζί.
Ξεκινάμε για τα πατροπαράδοτα των ημερών όπως τα είπες.
Πάμε στην περιοχή που βρίσκεται το Αλέξανδρος Μπαλτατζής.
Κόβουμε όσα δέντρα θέλουμε να στολίσουμε σε διάφορα σημεία της πόλης. Τα χρεώνουμε και... στο Δήμο σα να τα είχαμε αγοράσει...Σενάρια είναι αυτά...ουδόλως σχετίζονται με την πραγματικότητα...ότι θυμάσαι χαίρεσαι...άλλωστε οι αναγνώστες, οι τηλεθεατές θέλουν σασπένς ( αγωνία, ενδιαφέρον )
- Μάστορα τι είναι αυτά που λες ;
- Σκάσε, λούφαξε, άκουγε. Εσύ από μαγαζιά δεν έμαθες ακόμα. Ούτε από ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ. Ούτε από ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ. Είσαι μετά λύπης μου, ένας καθυστερημένος παπαγάλος.
- Εγώ που μόλις χθες μιλούσα στο τηλέφωνο με τον Μπάϊντεν ;
- Εσύ.

 

- Στα νεκροταφεία που οι κεκοιμημένοι αδελφοί μας φωτίστηκαν το Πάσχα από την τεχνολογία, θα στολίσουμε ;
- Αλίμονο. Εκεί θα κάνουμε το δέντρο με τους Καλικάντζαρους.
- Που θα τους βρούμε ;
- Στο παλιό Δημαρχείο. Έγινε εκτροφείο Καλικάντζαρων.
- Μάστορα go on. Άρχισε να μ΄ αρέσει αυτός ο ρόλος. Μπορούμε να πουλήσουμε, να εξάγουμε Καλικάντζαρους ;
- Βέβαια. Ξέρεις πόσες παραγγελίες έχουμε ; Είναι περισσότερο περιζήτητοι από το πολυαναμενόμενο εμβόλιο. Θα σωθεί η οικονομία της χώρας.
- Ε, τότε τι περιμένουμε ;
- Το επόμενο σενάριο. Δεν θα βιάζεσαι.

Στέλιος  Αρσενίου





 

Δεν υπάρχουν σχόλια