GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Μάθε πώς να βάζεις σωστά ελαιόλαδο στο φαγητό σου]

    Κι όμως υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να βάζεις ελαιόλαδο.

 

 

Κι όμως υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να βάζεις ελαιόλαδο.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται το ελαιόλαδο στο φαγητό τους γιατί φοβούνται πως θα παχύνουν. Πρέπει όμως να ξέρεις πως το ελαιόλαδο είναι ένα δώρο από τη φύση και μπορεί να κάνει πολύ καλό στην υγεία μας και να δώσει νοστιμιά στο πιάτο μας.

Πώς θα ξεχωρίσεις το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς, ενώ ενδέχεται να παρουσιάζει ευχάριστη πικράδα και μικρής διάρκειας κάψιμο στον λαιμό.
Επίσης το “έξτρα παρθένο” ελαιόλαδο έχει βαθμό οξύτητας – εκφρασμένο σε ελαϊκό οξύ – που δεν υπερβαίνει το 0.8%.
Η οξύτητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιόλαδου, καθώς όσο πιο χαμηλή είναι, τόσο πιο ποιοτικό το ελαιόλαδο.
Ο βαθμός οξύτητας του ελαιόλαδου αναγράφεται στη συσκευασία του, οπότε πρέπει να του δίνεις την πρέπουσα σημασία.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους το ελαιόλαδο μπορεί να έχει παραπάνω θερμίδες από τα άλλα σκευάσματα, ωστόσο είναι μονοακόρεστο λίπος, ενώ το αγελαδινό βούτυρο περιέχει σε μεγάλο βαθμό κορεσμένα και τρανς λιπαρά, που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Σε αντίθεση με το αγελαδινό βούτυρο, οι φυτικές soft μαργαρίνες έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες, περιέχουν πολύ λιγότερα κορεσμένα (5-7g κορεσμένων λιπαρών για το βούτυρο και 1,5-2g για τη φυτική μαλακή μαργαρίνη, ανά μερίδα 10γρ.) και καθόλου τρανς λιπαρά.

Πρέπει όμως να ξέρουμε πόσο πολύ να βάζουμε στα φαγητά μας έτσι ώστε να παραμένει υγιεινό.

Πόσο ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιούμε όμως;
Η θρεπτική του αξία μεγάλη, ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 5 γραμμάρια λίπους και 45 θερμίδες. Από αυτό 14% είναι κορεσμένα λίπη, 74% μονοακόρεστα λίπη και 8% πολυακόρεστα λίπη.
Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει το 30% των θερμίδων που καταναλώνουμε την ημέρα να προέρχεται από λίπη. Από αυτό το ποσοστό το 10% θα πρέπει να είναι ελαιόλαδο.
Δηλαδή ένα άτομο που χρειάζεται 2000 θερμίδες πρέπει να καταναλώνει τεσεράμισι κουταλάκια λάδι την ημέρα.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια