GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Ανελέητα «χτυπάει» τον κλάδο των ταξί στην Ξάνθη ο κορονοϊός]

  -Οικονομική ενίσχυση από το κράτος, απαιτούν οι επαγγελματίες οδηγοί, για να επιβιώσουν της υγειονομικής κρίσης

 

-Οικονομική ενίσχυση από το κράτος, απαιτούν οι επαγγελματίες οδηγοί, για να επιβιώσουν της υγειονομικής κρίσης

– Κάθονται με τις ώρες στις πιάτσες, για να εκτελέσουν μία μόνον κούρσα.

Φραντζής Καπετανόπουλος:
«Εργαζόμαστε ουσιαστικά για ένα μεροκάματο των 15 ευρώ, τη στιγμή που τα έξοδά μας φτάνουν τα τριάντα και σαράντα ευρώ ημερησίως. Ενώ, τρέχουν παράλληλα οι ασφαλιστικές και οι φορολογικές μας υποχρεώσεις…»

  «Μαύρες» οι μέρες του δεύτερου lockdown για τους οδηγούς ταξί Ξάνθης, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του σωματείου, κύριος Φραντζής Καπετανόπουλος.

  Η τραγική κατάσταση που περιγράφει ο τελευταίος έχει οδηγήσει τους συναδέλφους του σε απόγνωση, αφού αναγκάζονται να βρίσκονται σε αναμονή ακόμη και τρεις ώρες, για να εκτελέσουν μία μόλις κούρσα. Ενώ, δεν λείπουν και περιστατικά, όταν μετά από ώρες αναμονής, ο επαγγελματίας οδηγός φεύγει χωρίς πελάτη.

  «Βγαίνουν όλοι για δουλειά και κάθονται με τις ώρες στις πιάτσες των ταξί, περιμένοντας για πελάτες. Η αναμονή μπορεί να φτάσει ακόμη και τις τρεις ώρες για κάποιους συναδέλφους. Τυχαίνει όμως, να περιμένουν ακόμη και πέντε ώρες για να εκτελέσουν μια μόνο κούρσα. Κάποιος άλλος συνάδελφος, που περίμενε τέσσερις ώρες, στο τέλος έφυγε μόνος του…» αναφέρει ο κ. Φ. Καπετανόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση του κλάδου, στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown.

  Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη για μέτρα στήριξης του κλάδου από το κράτος, προκειμένου να «επιβιώσει» των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

  «Μετά από μια μακροχρόνια οικονομική κρίση και εκεί που πήραμε μια «ανάσα», ήρθε η πανδημία να μας αποτελειώσει. Δεν είναι μόνον ο περιορισμός που έχει μπει, στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown και δεν επιτρέπει τη μεταφορά πάνω από ένα άτομο, αλλά η γενικότερη κατάσταση, που δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε, όπως πρέπει. Ο κόσμος δεν κυκλοφορεί. Η δουλειά μας γνωρίζει κατακόρυφη πτώση, αφού δεν υπάρχει κανένας για να μεταφέρουμε.

Την κατάσταση επιδεινώνει και το κλείσιμο των σχολείων. Δεν μεταφέρουμε μαθητές με αποτέλεσμα να χάνουμε ακόμα περισσότερα έσοδα.

  Η πανδημία έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στον κλάδο, μειωμένα δρομολόγια και έναν τζίρο στα τάρταρα» όπως υπογραμμίζει.

  Και συνεχίζει, «ιδιαίτερα, το βράδυ και όταν λέω βράδυ, εννοώ μετά τις πέντε το απόγευμα, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανυπόφορη, αφού δεν υπάρχει καθόλου κίνηση. Μόνον ένας συνάδελφος βγαίνει για εργασία τις βραδινές ώρες, κι αυτό γιατί είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ταξί για την έκτακτη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά κι αυτός δεν εκτελεί ούτε ένα δρομολόγιο.

  Εργαζόμαστε ουσιαστικά για ένα μεροκάματο των 15 ευρώ, τη στιγμή που τα έξοδά μας φτάνουν τα τριάντα και σαράντα ευρώ ημερησίως. Ενώ, τρέχουν παράλληλα οι ασφαλιστικές και οι φορολογικές μας υποχρεώσεις…».

  Όλη η συζήτηση καταλήγει στο γεγονός, ότι αναγκαία είναι η οικονομική ενίσχυση του κλάδου, τη στιγμή, μάλιστα, που οι οδηγοί ταξί και της δικής μας περιοχής εκτελούν παράλληλα χρέη ασθενοφόρου στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, καθώς μεταφέρουν, κυρίως, ηλικιωμένους και ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

  «Μπορεί η Περιφέρειά μας, να φρόντισε ώστε οι επαγγελματίες της περιοχής να πάρουν ένα βοήθημα της τάξης των 2.400 ευρώ, χωρίς βέβαια αυτό να έχει δοθεί ακόμη, ενώ άγνωστη παραμένει και η ημερομηνία για την καταβολή του, υπάρχει επιτακτική ανάγκη ο κλάδος των οδηγών ταξί να στηριχθεί περισσότερο από το κράτος.

  Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, δυστυχώς οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν δικαιούνται το βοήθημα, λόγω συγκεκριμένων κριτηρίων. Την επόμενη εβδομάδα συνάδελφοί μας, συνδικαλιστές που εκπροσωπούν τον κλάδο, θα έχουν συναντήσεις στην Αθήνα, για να διεκδικήσουν κάποιο βοήθημα για τους οδηγούς ταξί. Κάποιο επίδομα, όπως αυτό των 800 ευρώ, που πήραμε στο πρώτο Lockdown. Ευελπιστούμε, να γίνει κάτι, όπως έγινε για τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό, οι οποίοι, όντως, βοηθήθηκαν αρκετά από τα δικά τους κράτη…» καταλήγει ο κ. Φ. Καπετανόπουλος.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια