GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Στο Φανάρι ο Μάικ Πομπέο – Ενοχλημένη η Αγκυρα]

    Χαρά και τιμή αποτελεί για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η σημερινή επίσκεψη στο Φανάρι, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαικ Πομπέο. Ο Α...

 

 

Χαρά και τιμή αποτελεί για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η σημερινή επίσκεψη στο Φανάρι, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαικ Πομπέο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε επτά χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη όπου δεν αναμένεται να έχει συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια παραμονής του στη χώρα, καθώς έχει μεταβεί εκεί για να συναντήσει σήμερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έφτασε χθες το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Αντικείμενο της συζήτησης του κ. Πομπέο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα είναι τα θέματα που αφορούν στα θεμελιώδη δικαιώματα και στη θρησκευτική ελευθερία, “διά τήν ἑδραίωσιν τῆς ὁποίας ἀνά τόν κόσμον ἐνδιαφέρονται, ὡς γνωστόν, ἀνέκαθεν αἱ Η.Π.Α.”, όπως επισημαίνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο εκφράζει την ικανοποιήσή του για την επίσκεψη του κ. Πομπέο στο Φανάρι.

Η Άγκυρα εξέφρασε την οργή της την περασμένη εβδομάδα για την συμπερίληψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ζητήματος των “θρησκευτικών ελευθεριών” στην ατζέντα της επίσκεψης Πομπέο στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, υποστήριξε ότι στη χώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα θρησκευτικών ελευθεριών, τονίζοντας ότι «θα ήταν πιο ταιριαστό για τις ΗΠΑ να κοιταχθούν πρώτα στον καθρέφτη και να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο ρατσισμός, η εχθρότητα έναντι του Ισλάμ και τα εγκλήματα μίσους».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει πολλαπλώς δείξει τον σεβασμό του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο στην Αθήνα επισκέφτηκε μετά της συζύγου του, την Ιερά Μητρόπολη Αθηνών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού τους ξενάγησε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Τον Ιανουάριο του 2020 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε στην Ουκρανία με τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο , όπου συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται των θρησκευτικών ελευθεριών.

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει πολύ καλή σχέση με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί, το Δεκέμβριο του 2011, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε θερμό συγχαρητήριο γράμμα προς τον νεοεκλεγέντα 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθυμίζει, στην επιστολή του , την μακρά ενασχόληση του Οικουμενικού Θρόνου με τα ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της αντιμετωπίσεως της κλιματικής αλλαγής. Εκφράζει δε την ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά του για τις πρωτοβουλίες που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να λάβει για το επείγον αυτό ζήτημα, όπως άλλωστε έχει ήδη εξαγγείλει, με την προοπτική της προσχώρησης στη Συμφωνία των Παρισίων και της εγγύησης για ένα περισσότερο καθαρό περιβάλλον.

Μετά την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Γεωργία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ηλία, την Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια σε χώρες του Κόλπου.
 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια