GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Καρκίνος του πνεύμονα: Τα 10+1 σημάδια που χρειάζονται προσοχή]

  Γνωρίζατε πως στα αρχικά του στάδια, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει έντονα συμπτώματα;

 

Γνωρίζατε πως στα αρχικά του στάδια, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει έντονα συμπτώματα;

​Περίπου στο 40% των ασθενών που είχαν καρκίνο του πνεύμονα, η διάγνωση έγινε αφότου είχε προχωρήσει αρκετά η ασθένεια.

Μάλιστα στο ένα τρίτο των ασθενών, ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνώσθηκε στο 3ο στάδιο. Σε αυτό το κείμενο θα βρείτε ποιά είναι τα αρχικά συμπτώματα, πως να τα αναγνωρίσετε και με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει η έγκαιρη διάγνωση.

1 : Βήχας
Επίμονος βήχας
Να είστε προσεκτικοί αν ο βήχας κρατάει πιο πολύ απο το συνηθισμένο. Όταν έχετε ίωση ή κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, ο βήχας θα φύγει μετά απο μία ή δυο βδομάδες. Από την άλλη, επίμονος βήχας που δεν σταματάει μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα. Για αυτό άμα βήχετε για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, είτε με φλέγμα είτε όχι, μην νομίζετε οτι είναι απλά ένα κρύωμα αλλά επισκεφτείτε τον γιατρό σας που θα κοιτάξει τα πνευμόνια σας και ίσως χρειαστεί να κάνετε ακτίνες-χ ή κάποιες άλλες εξετάσεις.

2 : Χρόνιος Βήχας
Αλλαγές στο Βήχα
Ειδικά αν είστε καπνιστής , πρέπει να είστε πιο προσεκτικός αν υπάρχουν αλλαγές στον χρόνιο βήχα σας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν: συχνό βήχα με βραχνό και βαθύτερο ήχο, βήχα με αίμα ή με υπερβολικό φλέγμα. Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα πηγαίνετε άμεσα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Και άμα κάποιος στο κοντινό σας περιβάλλον έχει αυτά τα συμπτώματα, συμβουλέψτε τον να επισκεφτεί τον γιατρό του επίσης.

3 : Δυσκολία στην αναπνοή
Αλλαγές στην αναπνοή
Το να λαχανιαζετε συχνά είναι ενα πιθανό σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα και συμβαίνει λόγω μπλοκαρισματος και στένωσης των αεραγωγών των πνευμόνων από τον καρκίνο ή πιθανότατα και από υγρό που έχει μαζευτεί στο στήθος από τον όγκο. Για αυτο να προσέχετε αν λαχανιάζετε συχνά, για παράδειγμα όταν φέρνετε τα ψώνια, όταν ανεβαίνετε τις σκάλες ή όταν εκτελείτε ενέργειες που δεν σας καναν να νιώθετε λαχανιασμένος παλιά, επισκεφτείτε έναν γιατρό.

4 : Πόνος στο στήθος
Πόνος στη περιοχή του στήθους
Πόνος στη πλάτη, στο στήθος ή στον ώμο μπορεί να έχουν κάλλιστα προκληθεί απο καρκίνο του πνεύμονα που σπάνια συνδέεται με βήχα. Ενημερώστε τον γιατρό σας αμα πάσχετε απο πόνο στο στήθος είτε είναι συνεχής, είτε έρχεται και φεύγει, είτε είναι αμβλύς. Επίσης δώστε προσοχή άμα ο πόνος εμφανίζεται σε μία συγκεκριμένη περιοχή ή γενικότερα στη περιοχή του στήθους. Ο πόνος στο στήθος που οφείλεται σε καρκίνο του πνεύμονα οφείλεται σε μετάσταση στα τοιχώματα του στήθους, υπεζωκότα, ή τα πλευρά.

5 : Συριγμός
Συριγμός
Οταν αναπνέετε, άμα παρουσιάζετε ένας ήχος σαν σφύριγμα, μπορεί να δημιουργείται λόγω μπλοκαρίσματος, λοίμωξης ή παρεμπόδισης των αεραγωγών. Μην πανικοβάλλεστε αμέσως γιατί το σφύριγμα μπορεί να είναι σύμπτωμα από διάφορες ιατρικές παθήσεις που είναι καλοηθείς και ιάσιμες. Αλλά μπορεί να είναι και καρκίνος του πνεύμονα , για αυτό και πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Άμα το σφύριγμα δεν υποχωρεί μην σκεφτείτε ότι είναι άσθμα ή αλλεργία , αφήστε τον γιατρό σας να κάνει τη διάγνωση.

6 : Αλλαγές στη φωνή
Βραχνή φωνή
Άμεσα επισκεφτείτε το γιατρό σας άμα εσείς ή κάποιος άλλος παρατηρήσει ότι η φωνή σας γίνεται πιο βαθεια, πιο βραχνή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδεθούν με ένα απλό κρύωμα αλλά άμα κρατήσουν πάνω από 2 βδομάδες θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε. Η Βραχνάδα που προκαλείται απο καρκίνο του πνεύμονα εμφανίζεται όταν ο όγκος επηρρεάζει το νεύρο που ελέγχει τις φωνητικές χορδές ή λάρυγγα.

7 : Απώλεια βάρους
Χάσιμο βάρους
Ο καρκίνος του πνεύμονα ή κάποιο άλλο είδος καρκίνου μπορεί να προκαλέσει επίσης ταχεία απώλεια βάρους – 10 λίβρες ίσως και παραπάνω. Αυτο συμβαίνει λόγω των καρκινικών κυττάρων που χρησιμοποιούν την ενέργεια απο το σώμα, οπως επίσης και από τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια που πήρε απο το φαγητό.

8: Πόνος στα οστά
Πόνος στα οστά
Πόνοι που υπάρχουν στην πλάτη ή σε άλλες περιοχές μπορεί να οφείλονται σε καρκίνο του πνεύμονα που έχει εξαπλωθεί στα κόκκαλα. Αυτός ο πόνος γίνεται πιο έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ κοιμάστε με τη πλάτη. Επίσης αυτού του τύπου ο καρκίνος συνδέεται με πόνους στα χέρια, λαιμό και ώμους, αν και είναι σπάνιο. Όπως και να χει πρέπει να δώσετε προσοχή σε οποιοδήποτε είδους πόνο και να ενημερώνετε τον γιατρό σας για αυτό.

9: Πονοκέφαλος
Πονοκέφαλος
Αν ο καρκίνος του πνεύμονα έχει εξαπλωθεί στο κεφάλι, τότε ο πονοκέφαλος είναι και αυτός σύμπτωμα. Αν και δεν συνδέονται όλοι οι πονοκέφαλοι με μετάσταση στον εγκέφαλο. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να πιέζει την κοίλη φλέβα, την μεγαλύτερη φλέβα που μεταφέρει το αίμα απο το πάνω μέρος του σώματος στη καρδιά. Αυτό επίσης μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

10: Aξονική τομογραφία
Aξονική τομογραφία
Στα αρχικά του στάδια ο καρκίνος δεν μπορεί να ανακαλυφθεί ακτινογραφία του στήθους. Από την άλλη, σύμφωνα με μια έρευνα του 2011, οι αξονικές τομογραφίες (CT) scan έχουν αποδεδειγμένα βοηθήσει στη μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου του πνεύμονα κατά 20%. Σε αυτή τη μελέτη, 53,454 άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, κάναν αξονική τομογραφία και ακτινογραφία. Οι αξονικές τομογραφίες ήταν πιο αποτελεσματικές στη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα.

11: Ασθενείς υψηλού κινδύνου
Απευθύνεται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης συνιστά στα άτομα που είναι πιο επιρρεπή σε αυτήν την ασθένεια να κάνουν αξονική τομογραφία. Αυτό συνίσταται σε άτομα τα οποία:

Είναι ηλικίας 55-79 χρόνων κάπνιζαν μέσα στα τελευταία 15 χρόνια έχουν 30ετές ή μεγαλύτερο ιστορικό καπνίσματος

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τον αν μια αξονική τομογραφία είναι κατάλληλη για σας. 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια