GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[«Ανήσυχος» ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος για τη Διακομματική Επιτροπή της Θράκης]

Το ακριτικό Διδυμότειχο επέλεξε τελικά ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος για να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την Διακομμ...


Το ακριτικό Διδυμότειχο επέλεξε τελικά ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος για να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, της οποία προεδρεύει η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κος Άνθιμος, στο κήρυγμα του στον Ι.Ν. της Παναγίας Ελευθερώτριας σημείωσε εν αρχή την κοινή στάση των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης, ως προς τη Διακομματική λέγοντας ότι «χαιρετίσαμε (εν. οι Μητροπολίτες) με κοινή επιστολή την τεράστιας σημασίας πρωθυπουργική σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης» για να υπογραμμίσει ότι «όμως, στενοχωρούμεθα με την αποτίμηση των πρότριτα βηματισμών της ως λαθεμένων».

Ανησυχία για το καθεστώς των Μουφτήδων

«Ανησυχούμε το ίδιο με τους Μουφτήδες για τις φημολογούμενες θεσμικές παρεμβάσεις της Επιτροπής που επιγνώστως ή ανεπιγνώστως θα διχάσουν – δεν θα ενώσουν και θα μας ρίξουν σε μια προτροπάδην πορεία σε επικίνδυνες εθνικές ή πολιτικές ατραπούς.

Πολλά “ευ τε και καλώς κείμενα”, που συνέβησαν στη Θράκη από τη δημοσίευση του προηγούμενου διακομματικού πορίσματος του 1992 και ποιος θα αναδεχθεί τον εγκέλαδο της ανατροπής τους αντί να υποδυθεί την ιστορική δόξα της βελτιώσεως του; Τόσο οι χριστιανοί όσο και οι μουσουλμάνοι της Θράκης είχαμε να επιλέξουμε “δυοίν θάττερον”: την παράλληλη περπατησιά σε αποκλίνοντες δρόμους ευάλωτους σε ανατολικά κούρσα ή τον αμετεώριστο και ακλινή βηματισμό χωρίς διακρίσεις μέσα στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Και επιλέξαμε το δεύτερο» είπε επίσης ο κος Άνθιμος και σε άλλη αποστροφή του λόγου του, διερωτήθηκε: «ποιος θα προτείνει τώρα την κατεδάφιση του ηράκλειου αυτού άθλου; Ποιος θα καθέξει το ρόλο του πυρπολητή; Ποιος θα χτίσει κάστρα στην άμμο;»

Λίγο νωρίτερα, άλλωστε, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης είχε αναφερθεί και στο μεταναστευτικό ζήτημα, εξηγώντας την αντίθεση των Μητροπολιτών στην εγκατάσταση προσφυγικών δομών ανατολικά του Νέστου, πάντα υπό το πρίσμα της διατήρησης του κεκτημένου της ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη. Διαφωνούμε «επειδή οι άνθρωποι αυτοί (εν. πρόσφυγες και μετανάστες) όταν βρεθούν ανατολικά του Νέστου, επειδή τότε θα ‘παρέχουν πράγματα’ στην πολιτεία και στην πατρίδα και οι αλλαχού εγνωσμένες φονταμενταλιστικές πράξεις τους θα χρεωθούν αδίκως στους ομοθρήσκους τους συμπατριώτες μας Θρακιώτες μουσουλμάνους με τους οποίους διατόρως διακηρύσσουμε τη δομημένη εμπιστοσύνη που έχουμε επιτύχει ύστερα από δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τέλει πάντως, ο κος Άνθιμος υπέδειξε ως θεματοφύλακες της κοινωνικής τάξης -και όχι μόνο- τους «εκλεγμένους άρχοντες μας», «“ως λόγον αποδώσοντες” στο Θεό, στο λαό και στην ιστορία και στα χέρια τους εμπιστευόμαστε μέλλον των παιδιών μας και της περιοχής». Διατήρησε όμως την επιφύλαξη και για τον ρόλο των πνευματικών επισκόπων «να αγωνιούμε προσευχόμενοι και να εκφραζόμαστε προβληματιζόμενοι υπέρ πάντων και πασών».

Άξια αναφοράς και η επανάληψη της ταύτισης της αγωνίας των Ελλήνων Επισκόπων με αυτή των Ελλήνων Μουφτήδων μέσω της οποίας ο κος Άνθιμος έκρουσε καμπανάκι ενός πολύ συγκεκριμένου κινδύνου, λέγοντας: «και κλείνω διερωτώμενος και πάλι: θα ξεχωρίσει κάποιος τα παραπάνω θέματα και πληθύν ακόμα σχετικών σε εθνικά, σε κοινωνικά και οικονομικά; Θα θεωρήσει κάποιος εισπήδηση σε αλλότρια χωράφια την αγωνία των ελλήνων Επισκόπων αλλά και των ελλήνων Μουφτήδων της Θράκης για τις “παρεμβολές πονηρευομένων”; Οι οποίες επιδιώκουν ή κόλουρη σύνθεση της ζεούσης πραγματικότητος ή ερείδονται επί αναληθών προϋποθέσεων ή επιδιώκουν λύσεις εμβαλωματικές»

Έντεκα χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρού Νικηφόρου

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο στο Διδυμότειχο, έγινε στο πλαίσιο του μνημοσύνου που τελέστηκε επ’ αφορμής της συμπλήρωσης έντεκα χρόνων από την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρού Νικηφόρου Αγαθαγγελίδη.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός τίμησε τη μνήμη αλλά και την προσφορά του προκατόχου του με μία προτομή του που τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο του ναού της Παναγίας Ελευθερώτριας, όπου τελέστηκε και η επιμνημόσυνη δέηση. Η ανέγερση του ναού ήταν μία από τις πρωτοβουλίες του αοιδίμου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρού Νικηφόρου, ο οποίος διακόνησε την Μητρόπολη από το 1988 έως και την εκδημία του.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος χαιρέτισε την προσφορά του εκλιπόντος, αλλά και την απόδοση των τιμών από τον νυν Μητροπολίτη της ακριτικότερης Μητρόπολης του Έβρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια