GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[“Ασπίδα μου είναι ο νόμος και όπλο μου η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”]

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά με επιστολή της η νηπιαγωγός Δέσποινα Παρτσαλίδου-Αρνήθηκε ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ πιλοτικό πρόγραμμα σε νηπιαγωγεί...


Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά με επιστολή της η νηπιαγωγός Δέσποινα Παρτσαλίδου-Αρνήθηκε ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ πιλοτικό πρόγραμμα σε νηπιαγωγείο στο Σέλερο με την τοποθέτηση γλωσσικών διαμεσολαβητώνΣυνεχίζει τον αγώνα της η νηπιαγωγός Δέσποινα Παρτσαλίδου.

Τόλμησε ν’ αρνηθεί τη συμμετοχή της στο προαιρετικό πρόγραμμα «Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης μουσουλμανοπαίδων στα νηπιαγωγεία της Θράκης». Το Μάϊο του 2019 διενεργήθηκε ΕΔΕ και τον Αύγουστο του ίδιου έτους της ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη με την παραπομπή της στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Το πρόγραμμα
Το σχετικό πρόγραμμα, υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και περιελάμβανε και την Πράξη «Πιλοτικές Παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης».

Όπως αναφέρεται σχετικά στην ιστοσελίδα τού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, «αντικείμενο της Πράξης αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος προσχολικής εκπαίδευσης με τη σύγχρονη παρουσία στην τάξη της/ου νηπιαγωγού και συνεργάτριας/η μέλους της μειονότητας πτυχιούχου ΑΕΙ, με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση του μαθησιακού περιβάλλοντος μέσα από δραστηριότητες που στηρίζουν τη γνωστική, κοινωνική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, αξιοποιώντας και τη μητρική τους γλώσσα». Επί της ουσίας πρόκειται για μια προσπάθεια εκμάθησης ως δεύτερης γλώσσας της τουρκικής στα νηπιαγωγεία της Θράκης.

Στις 26 Οκτωβρίου 2020 έστειλε δεύτερη επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς.

Εχει προηγηθεί επιστολή, τον Ιούνιο, στην πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρμόδιους υπουργούς.

«Ασπίδα μου είναι ο νόμος και όπλο μου η δημοκρατία» τονίζει χαρακτηριστικά η νηπιαγωγός στη δεύτερη επιστολή της.

Με την επιστολή προς τον πρωθυπουργο ζητά την παρέμβασή του. Ζητά να υπερισχύσει το κράτος δικαίου, το προεδρικό διάταγμα 79/2017, οι νόμοι και εγκύκλιοι του υπουργείου παιδείας.

Και καταλήγει στην επιστολή της την οποία και δημοσιεύουμε παρακάτω:
«Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να τρομοκρατούνται. Η δημοκρατία ΟΧΙ.»

2η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΟΥ
ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ
ΞΑΝΘΗ, 26/10/2020


Προς:
1) Εξοχότατο Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
2) Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Νίκη Κεραμέως
3) Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο
4) Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα
5) Αρχηγούς Κομμάτων
6) Πρόεδρο Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου
7) Πρόεδρο Δευτεροβάθμιας Πειθαρχικού Συμβουλίου


Ονομάζομαι Παρτσαλίδου Δέσποινα και υπηρετώ ως νηπιαγωγός στην Ξάνθη. Εδώ και ένα χρόνο αγωνίζομαι και προσπαθώ με όσες δυνάμεις μου έχουν απομείνει να δικαιωθώ θεσμικά, υπηρεσιακά και ηθικά
απέναντι σε μία σκευωρία ενός ανυπόστατου πλασματικού, παράνομου και στημένου πειθαρχικού εις βάρος μου για λόγους εκφοβισμού και τρομοκρατίας.

Το Μάϊο του 2019 διενεργήθηκε ΕΔΕ και τον Αύγουστο του ιδίου έτους μου ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη με την παραπομπή μου στο Πειθαρχικό συμβούλιο από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την κατηγορία της άρνησης εκτέλεσης υπηρεσίας σε εντολή προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, να επιτρέψω την είσοδο στους γλωσσικού διαμεσολαβητές της πράξης “Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης μουσουλμανοπαίδων στα νηπιαγωγεία της Θράκης”, ενώ είχα δηλώσει εγγράφως στην υπηρεσία μου 7 μήνες πριν πως δεν επιθυμώ να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο Προαιρετικό πρόγραμμα.

Γιατί διώκομαι; Επειδή σεβάστηκα και τήρησα με ευλάβεια το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017, τους νόμους και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας;

Γιατί σε μια χώρα με ισχυρή ελληνική Δημοκρατία, με ένα πολίτευμα αρχών και αξιών τόλμησα να αρνηθώ την υλοποίηση ενός ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΥ προγράμματος; Γιατί θέλησαν θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα να επιβάλουν ένα ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ
πιλοτικό πρόγραμμα με τον πλέον ανήθικο και βάναυσο τρόπο, απαξιώνοντας τους συλλόγους διδασκόντων και τρομοκρατώντας τους εκπαιδευτικούς με ψεύδη, εκβιασμούς και απειλές; Για ένα πρόγραμμα που δεν υπογράψαμε υπεύθυνες δηλώσεις συμμετοχής και δεν είχαμε την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων;

Για ένα πρόγραμμα που δεν εστάλη ποτέ πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες; Για ένα πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε αυταρχικά και βίαια χωρίς έγγραφο τοποθέτησης των γλωσσικών διαμεσολαβητών;

Είμαι όμηρος ενός πειθαρχικού που αιωρείται και δεν κλείνει. Ενός πειθαρχικού που έχει θίξει την υπηρεσιακή μου εντιμότητα και την εκπαιδευτική μου υπόσταση. Συμμετείχα σε μια νομική διαδικασία που δε λαμβάνει τέλος. Κλήθηκα ως μάρτυρας σε ΕΔΕ, ορκίστηκα, κατέθεσα τη μαρτυρία μου και τα έγγραφά μου, έκριναν ότι υπέπεσα σε πειθαρχικό παράπτωμα και παραπέμφθηκα στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Το μόνο που δεν ήρθε είναι η πειθαρχική απόφαση…

Σε ποια δημοκρατική χώρα εκπαιδευτικός διώκεται επειδή δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε ένα ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ πρόγραμμα; Σε ποιο κράτος Δικαίου ο Εκπαιδευτικός εκφοβίζεται, απειλείται και τρομοκρατείται για την υλοποίηση ενός Προαιρετικού προγράμματος; Σε ποια χώρα που διέπεται από ισονομία και ισοπολιτεία δε λαμβάνει στα χέρια του ο διωκόμενος την πειθαρχική απόφαση;

Το προσωπικό και επαγγελματικό κόστος αυτά τα δύο χρόνια είναι ανυπολόγιστο και δεν αποτιμάται στα λόγια ούτε αποτυπώνεται με λέξεις. Με τη μακροχρόνια άσκηση ψυχολογικής βίας στον εργασιακό μου χώρο, με την κατάχρηση εξουσίας που βίωσα κλονίστηκε η εμπιστοσύνη μου στους θεσμούς μου και στο ρόλο της Πολιτείας.

Παλεύω να δικαιωθώ τόσο απέναντι στην υπηρεσία μου με τα παραπλανητικά, απειλητικά και πλαστά έγγραφα που λάμβανα ως απαντήσεις στα ερωτήματά μου, όσο και απέναντι στα συνδικαλιστικά μου όργανα με τους εμπαιγμούς, τα ψεύδη, τις αδικίες, τις απειλές και το διασυρμό που έχω υποστεί σε ΜΜΕ από τον πρόεδρο του συλλόγου.

Τον Οκτώβριο του 2018, οκτώ νηπιαγωγοί της Ξάνθης αιτηθήκαμε με έγγραφό μας στον τοπικό διδασκαλικό σύλλογο νομική γνωμοδότηση από τη ΔΟΕ σε ερωτήματα που θέσαμε για τη νομιμότητα της παρουσίας των γλωσσικών διαμεσολαβητών στις τάξεις μας και δεν λάβαμε ποτέ απάντηση.

Αντίθετα, λάβαμε εμπαιγμούς και ασύστολα ψεύδη. Στο εξώδικο που στείλαμε στην υπηρεσία μας και κοινοποιήθηκε στον τοπικό σύλλογο και στη ΔΟΕ κανείς δεν τοποθετήθηκε. Στο
συνέδριο για τη μειονοτική εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, κατήγγειλα την παράνομη υλοποίηση του προγράμματος στο Νηπιαγωγείο μας και τα συνδικαλιστικά μου όργανα τήρησαν σιγή ιχθύος.

Εδώ και δύο χρόνια παλεύω να μαζέψω τα κομμάτια μου για να σταθώ αξιοπρεπής και παραγωγική εκπαιδευτικός μέσα στην τάξη μου, να σταθώ όρθια και όχι τσακισμένη από την αλαζονεία και την έπαρση της εξουσίας, που καταχράστηκε κάθε νόμιμο, εργασιακό και ανθρώπινο δικαίωμά μου.

Συνεχίζω και δεν εγκαταλείπω καμία προσπάθεια δικαίωσης γιατί ασπίδα μου είναι ο νόμος και όπλο μου η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία, η ανομία και το άδικο απέναντι στο δίκαιο και τη νομιμότητα.

Η δεκαετής συνεργασία μου με τους γονείς και τα παιδιά της μειονότητας υπήρξε άριστη και στηρίχτηκε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στον αλληλοσεβασμό, στην αλληλοκατανόηση και στην πεποίθηση ότι συνεργαζόμαστε για έναν κοινό στόχο. Το καλό των παιδιών.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ζητώ την προσωπική σας παρέμβαση με τη βεβαιότητα στις αρχές και στις αξίες που πρεσβεύετε ότι δεν θα επιτρέψετε την τρομοκρατία στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας και της
Εκπαίδευσης.

Ζητώ να υπερισχύσει το κράτος Δικαίου, το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017, οι νόμοι, οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας και όχι τα ψεύδη, οι εκβιασμοί, οι απειλές και η ψυχική κακοποίηση (mobbing) από μερίδα συνδικαλιστών, θεσμικών και πειθαρχικών οργάνων.

Ζητώ την παρέμβαση του δευτεροβάθμιου και ανώτατου Πειθαρχικό συμβουλίου.

Ζητώ να υπερασπιστείτε τους δημοκρατικούς θεσμούς που υπονομεύτηκαν και να ταχθείτε υπέρ της ασφάλειας του πολίτη στη χώρα του.

Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να τρομοκρατούνται.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΧΙ…

Παρτσαλίδου Δέσποινα
Εκπαιδευτικός


 

Και η 1η επιστολή
Σε αυτήν την επιστολή εξηγεί τους λόγους της άρνησης της στο πρόγραμμα και καταθέτει τα ερωτήματα της για τη νομιμότητα της παρουσίας των γλωσσικών διαμεσολαβητών στις τάξεις

Ανοιχτή επιστολή της εκπαιδευτικού Παρτσαλίδου Δέσποινας
[Ξάνθη,15-6-2020

Προς
1.Υπουργο Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως
2.Υπουργο Δικαιοσύνης, κο Κώστα Τσιάρα
3.Προεδρο της Δημοκρατίας , κα Σακελλαροπούλου


Αξιότιμη Πρόεδρε της Δημοκρατίας και αξιότιμοι υπουργοί
Ονομάζομαι Παρτσαλίδου Δέσποινα και υπηρετώ ως νηπιαγωγός στο 2/θεσιο Νηπιαγωγείο Σελέρου Ν. Ξανθής. Στα μέσα Αυγούστου του 2019 παρέλαβα έγγραφο με ΥΠ.ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ ΕΠ132 Α του Περιφερειακού Διευθυντή Αν. Μακεδονίας και Θράκης κου Μπαντίκου Κωνσταντίνου, ότι παραπέμπομαι στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία της άρνησης εκτέλεσης υπηρεσίας σε παράνομη και καταχρηστική εντολή του κου Τσαχαλά Κωνσταντίνου, προϊσταμένου της γενικής διεύθυνσης σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, να επιτρέψω την είσοδο στους γλωσσικούς διαμεσολαβητές του προγράμματος “Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις Υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης” ενώ οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Σελέρου δηλώσαμε εγγράφως με το ΥΠ.ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ. 41/5-11-2018 έγγραφο κατά λέξη τα ακόλουθα..


Δεν δυνάμεθα και επιπλέον δεν επιθυμούμε να συμμετάσχουμε στην υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και ΙΕΠ με ΑΔΑ 9 ΡΙΜ4653ΠΣ432 για τους παρακάτω λόγους

 
1.Διοτι δεν έχουμε την έγγραφη απόφαση της Προϊσταμένης Αρχής για την τοποθέτηση των συνεργατριών.
2.Δεν έχουμε έγγραφη συναίνεση γονέων για την παρουσία των συνεργατριών στις αίθουσες διδασκαλίας.
3.Αδυνατουμε να αναλάβουμε την ευθύνη, ως υπεύθυνες της τάξης, σε περίπτωση που η συνεργάτρια υποπέσει σε παράπτωμα κατά των μαθητών και σε περίπτωση δικού της ατυχήματος.
4.Αδυνατουμε να αναλάβουμε την ευθύνη κατά την οποία γονείς καταγγείλουν την παρουσία των συνεργατριών στις τάξεις.
5.Δεν συναινούμε και δεν επιθυμούμε στην καταγραφή του εκπαιδευτικού μας έργου από τρίτους που παρίστανται στην τάξη εκτός των θεσμικών μας οργάνων.
Παρακαλούμε κατόπιν των ανωτέρω, να μας απαντήσετε εγγράφως για την παραμονή η όχι των συνεργατριών στις αίθουσες διδασκαλίας μας.
Αντί απαντήσεως στο ερώτημα μας, η υπηρεσία μας, μας επέβαλε αυταρχικά και αυθαίρετα την παρουσία των γλωσσικών διαμεσολαβητών στις αίθουσες μας στερώντας μας συνταγματικές ελευθερίες, καταπατώντας εργασιακά μας δικαιώματα, προσβάλλοντας την προσωπικότητα μας ως εκπαιδευτικούς και ως ανθρώπους με το να μας καταγράφουν καθημερινά το εκπαιδευτικό μας έργο χωρίς τη θέληση μας.


Κατόπιν της αρνήσεως μας ακολούθησαν απειλητικά και παραπλανητικά έγγραφα, απειλητικό εξώδικο από τον Πρόεδρο του ΙΕΠ κο Κουζέλη Γεράσιμο να συμμορφωθώ με τις εντολές της Πράξης διαφορετικά θα υποστώ τις συνέπειες του νόμου.
Μετά το εξώδικο που στείλαμε δια μέσω των δικηγόρων μας στην υπηρεσία οι γλωσσικοί διαμεσολαβητές δεν επέστρεψαν στις τάξεις μας.
Στο πανελλήνιο συνέδριο της ΔΟΕ για τη μειονοτική εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη στις 9-10-11 Μαΐου κατήγγειλα την παράνομη υλοποίηση του προγράμματος στο Νηπιαγωγείο μας και οι τοπικοί σύλλογοι Ξάνθης και Κομοτηνής, καθώς και οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ δεν πήραν θέση στις καταγγελίες μου και κράτησαν σιγή ιχθύος.


Λίγες μέρες μετά ο Περιφερειακός Διευθυντής Αν. Μακεδονίας -Θράκης κος Μπαντίκος Κωνσταντίνος διέταξε ΕΔΕ. την οποία διενήργησε ο κος Σαλπιγγίδης Ανδρέας, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, βάσει του εγγράφου 42379/Δ1/19-03-2019 του Υπουργείου Παιδείας. Αποτέλεσμα της ΕΔΕ μετά από 7 μήνες που οι γλωσσικοί διαμεσολαβητές ήταν εκτός τάξης ,υπήρξε η παραπομπή μου στο πειθαρχικό συμβούλιο.


Η πειθαρχική μου δίωξη έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός τετραμήνου αλλά το Α τμήμα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας-Θράκης επιλέγει την τακτική της παράτασης του εργασιακού μου στιγματισμού και του πλήγματος της ψυχικής μου ακεραιότητας με την αναίτια και αδικαιολόγητη καθυστέρηση της πειθαρχικής απόφασης. Ως διωκόμενη έχω κάθε δικαίωμα προστασίας από το νόμο για την ταχύτερη ολοκλήρωση της πειθαρχικής διαδικασίας μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς να καταλήγει εις βάρος μου η αδικαιολόγητη καθυστέρηση, χωρίς να πλήττονται τα συμφέροντα μου, εργασιακά και προσωπικά και χωρίς να απειλείται η εργασιακή μου ασφάλεια.


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από την πρόσφατη επίσκεψη της στην όμορφη και ακριτική Θράκη μας, σε δημόσια δήλωση της ανέφερε πως η Θράκη αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει στη δική μου περίπτωση. Οι πληγές και τα ψυχικά τραύματα από την ανήθικη τρομοκρατία που δέχτηκα, από την ψυχική κακοποίηση στον εργασιακό μου χώρο (mobbing), από την ηθική μου μείωση και υπονόμευση για την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος κατά βάση προαιρετικού, φυσικά και δεν επουλώνονται. Είναι εδώ μαζί μου και τα κουβαλάω καθημερινά για να μου θυμίζουν το μέγεθος της κατάχρησης εξουσίας που βίωσα τα τελευταία δύο χρόνια από τα θεσμικά μου όργανα και τώρα συνεχίζουν τα πειθαρχικά.


Η άρνηση μου για τη συμμετοχή μου στο πιλοτικό πρόγραμμα ήταν κυρίως για τον αυταρχικό και βίαιο τρόπο που επεβλήθη και όχι για τη φιλοσοφία που διέπει το ίδιο το πρόγραμμα. Η δεκαετής συνεργασία μου με τους γονείς και τα παιδιά της μειονότητας στηρίχτηκε τόσα χρόνια στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στον αλληλοσεβασμό και στην πεποίθηση ότι συνεργαζόμαστε για έναν κοινό στόχο. Το καλό των παιδιών.


Επικαλούμαι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβουν για την άμεση ολοκλήρωση της πειθαρχικής διαδικασίας και την αποστολή της πειθαρχικής απόφασης για να θέσω τέλος στην υπηρεσιακή μου στοχοποίηση, στην ηθική μου κηλίδωση, στο διασυρμό του προσώπου και της οικογένειας μου ,στον κοινωνικό και εργασιακό μου θάνατο.
Ως Ελληνίδα πολίτης ,περήφανη για αυτή τη χώρα που ανέδειξε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, στη χώρα που όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, αγωνιώ και αποζητώ τη διασφάλιση των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου, γιατί ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά αποτελεί μια οντότητα αξία πλήρους σεβασμού.

Παρτσαλίδου Δέσποινα
Εκπαιδευτικός»


 

Δεν υπάρχουν σχόλια