GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[O σωστός τρόπος για να πετάμε το χρησιμοποιημένο λάδι από το τηγάνισμα]

Μεγάλο μπελά αποτελεί το τηγάνισμα και ειδικότερα στο μετά ο τρόπος που θα πετάξουμε το χρησιμοποιημένο λάδι από το μαγείρεμα.


Μεγάλο μπελά αποτελεί το τηγάνισμα και ειδικότερα στο μετά ο τρόπος που θα πετάξουμε το χρησιμοποιημένο λάδι από το μαγείρεμα.
Υπάρχουν διάφοροι ισχυρισμοί για το πώς πρέπει να απορρίπτεται το τηγανισμένο λάδι. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να το πετάμε στο νεροχύτη ή την τουαλέτα και άλλοι πως πρέπει να το συλλέγουμε σε κάποιο δοχείο ή μπουκάλι και να το πετάμε στα σκουπίδια.

Ας δούμε τα μειονεκτήματα αυτών των δύο μεθόδων:
Αν επιλέξουμε να χύσουμε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη ή την τουαλέτα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκαλέσουμε μακροπρόθεσμα απόφραξη στους σωλήνες και την αποχέτευση. Καθώς τα υπολείμματα τροφών αναπόφευκτα πέφτουν και αυτά στις σωληνώσεις, ενώνονται με τα λίπη που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα και δημιουργούν συσσωματώματα, τα οποία αργά ή γρήγορα θα βουλώσουν το αποχετευτικό σύστημα. Ακόμα και αν περάσουν όμως στους αποχετευτικούς αγωγούς της πόλης, μπορεί να υποστούν σαπωνοποίηση, μια διαδικασία κατά την οποία τα ελεύθερα λιπαρά οξέα αντιδρούν με αλκαλικά άλατα, σχηματίζοντας στερεές ενώσεις. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται στα αγγλικά “fatberg”, ως λογοπαίγνιο του iceberg, και αποτελεί τον πονοκέφαλο των ειδήμονων για τις αποχετεύσεις των αστικών κέντρων

Αν επιλέξουμε να πετάξουμε το λάδι μέσα σε κλειστό δοχείο στα σκουπίδια, πρακτικά πετάμε ένα εύφλεκτο υλικό το οποίο καταλήγει στις χωματερές, με κίνδυνο να προκαλέσει ανάφλεξη. Δυστυχώς, στη χώρα μας οι χωματερές δε χρήζουν αποτελεσματικής διαχείρισης και οι φωτιές είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, που μολύνει με τοξικές ουσίες τον αέρα που αναπνέουμε.

Επιπλέον, και με τους δύο παραπάνω τρόπους, το λάδι καταλήγει μέσω του υδροφόρου ορίζοντα στις λίμνες, τα ποτάμια και τη θάλασσα, μολύνοντάς τα. Αν και ο ισχυρισμός που κυκλοφορεί, πως ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο κυβικά νερού είναι αστικός μύθος, αναμφίβολα οι μεγάλες ποσότητες λαδιού που χρησιμοποιούνται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις εστίασης ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στους θαλάσσιους οργανισμούς, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες όταν το λάδι συσσωρεύεται στην επιφάνεια μικρών υδάτινων περιοχών. Επίσης, παρόμοια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει και το λάδι που επιπλέει στα λύματα που υπόκεινται σε βιολογικό καθαρισμό, καθώς εμποδίζουν την οξυγόνωση του νερού και κατ’ επέκταση των βακτηρίων που χρησιμοποιούνται για την εξυγίανση των λυμάτων.

Ποιος είναι επομένως ο πιο σωστός για να πετάμε το λάδι;
Η ανακύκλωσή του. Όλα τα λάδια που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοντίζελ, ένα φυτικής βάσης καύσιμο με καλή απόδοση και φιλικότερο προς το περιβάλλον, καθώς δεν παράγονται τα γνωστά παραπροϊόντα που προκύπτουν από την εκχύλιση του πετρελαίου.

Σε πολλά σημεία στους δήμους της χώρα μας, υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης λαδιού, δίπλα στους κοινούς κάδους ανακύκλωσης. Εκτός αυτού, διάφορες ιδιωτικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στη συλλογή και προώθηση προς επεξεργασία, του χρησιμοποιημένου λαδιού. Έτσι, ακόμα και αν ο δήμος σας δε διαθέτει τους κατάλληλους κάδους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτές για να σας πληροφορήσουν για τον τρόπο που θα διαθέσετε το χρησιμοποιημένο λάδι σας. Τέλος, συλλογή λαδιού προς ανακύκλωση κάνουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, ακόμα και κάποια super market. Μπορείτε να απευθυνθείτε εκεί για να μάθετε αν μπορείτε να δώσετε εκεί το λάδι που θέλετε να πετάξετε.

Μπορεί να σας ακούγεται αγγαρεία, όμως τέτοιες μικρές ενέργειες από τον καθένα μας θα κάνουν μεγάλο καλό στο περιβάλλον, το οποίο έχει τόσο επιβαρυνθεί από την αλόγιστη κατανάλωση των πόρων του και κυρίως, τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών και λυμάτων που παράγει η κοινωνία μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια