GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Ανοίγει κι άλλο μέτωπο η Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για τα μειονοτικά σχολεία]

Με το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, αδιαφορώντας προκλητικά για τις διεθνείς αντιδράσεις και την τουρ...


Με το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, αδιαφορώντας προκλητικά για τις διεθνείς αντιδράσεις και την τουρκική (πολιτική) ρητορική να εξαπολύει μύδρους κατά της Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, διά του Χαμί Ακσόι ανοίγει άλλο ένα μέτωπο στην κρίση των δύο χωρών: Τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Χαμί Ακσόι, την οποία μεταδίδει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας (Anadolu) μιλάει αποκλειστικά για «Τουρκική Μειονότητα» στη Θράκη (ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η μειονότητα είναι θρησκευτική και όχι εθνική) και κατηγορεί την Ελλάδα ότι σκοπίμως μειώνει βαθμηδόν τον αριθμό των μειονοτικών σχολείων της περιοχής.

«Τέτοιου είδους καταπιεστικές πολιτικές εφαρμόζονται από την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες εναντίον της Τουρκικής* Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» αναφέρει η δήλωση του Ακσόι, ο οποίος ‘ενημερώνει’ ότι «οι πρωτοβουλίες μας (εν. της Τουρκίας), με τις Ελληνικές αρχές για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της Τουρκικής* Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, θα συνεχιστούν αποφασιστικά στη βάση της αμοιβαιότητας που ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Στο ίδιο ρεπορτάζ, το πρακτορείο Anadolu υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων στη Θράκη έχουν απομείνει 115 από τα 231 μειονοτικά σχολεία.

Πάντως, η «αφορμή» για την συγκεκριμένη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι πιθανότατα η απόφαση περί μη λειτουργίας οκτώ μειονοτικών σχολείων στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη για την σχολική χρονιά 2020-2021. Πρόκειται για τα μειονοτικά σχολεία: Βελκίου, Ισάλου, Ληνού και Σκαλώματος στην ΠΕ Ροδόπης, Γονικού και Πετρολόφου στην ΠΕ Έβρου, Βελοχωρίου και Ευλάλου στην ΠΕ Ξάνθης.

Βέβαια, και καταφανώς με σκοπιμότητα, του τουρκικό ΥΠΕΞ δεν αναφέρει πουθενά ότι τα σχολεία αυτά αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης μαθητών/τριών. Η έλλειψη μαθητιώσας νεολαίας δε, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση που έχει υποδείξει και στους Θρακιώτες-μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας το δρόμο της μετανάστευσης στο εξωτερικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια