GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Φανταζόμαστε ένα Ελληνικό ερευνητικό σεισμογραφικό, έξι μίλια, δυτικά της Ίμβρου, και έναν Μπορέλ Καταλανό]

Την πρόβλεψη ότι το Τουρκικό ερευνητικό θα πήγαινε στο Καστελόριζο, αν δεν υπήρχε θαλάσσιος Έβρος στην περιοχή, την είχαμε κάνει από τ...


Την πρόβλεψη ότι το Τουρκικό ερευνητικό θα πήγαινε στο Καστελόριζο, αν δεν υπήρχε θαλάσσιος Έβρος στην περιοχή, την είχαμε κάνει από την πρώτη στιγμή. Και μάλιστα τονίζαμε ακόμη από τον τίτλο: Αν δεν υπάρξει θαλάσσιος Έβρος, η νέα έρευνα του “Ορούτς Ρέις”, θα γίνει στο λιμάνι της Μεγίστης {1}. Του Καστελόριζου.

Για άλλη μια φορά όμως ηχούν επιβεβαιωτικά τα λόγια του Γέρου του Μοριά. Το να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.

Είτε πρόκειται για τις ένοπλες δυνάμεις είτε για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας είτε για τη μορφωτική και ηθική διάσταση της πολιτικής. Και το πλέον σημαντικό, η στήριξη και στις τρεις πιο πάνω εκδοχές.

Μια τέτοια επεξεργασμένη πολιτική, αν αποκτήσει η Ελλάδα ένα ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος, είναι να κηρύξει NAVTEX σε απόσταση έξι μιλίων και κάτι, δυτικά των Θρακικών Σποράδων, της Ίμβρου και της Τενέδου. Το λέμε αυτό όχι μόνο για την προϊδέαση που κάνει η γειτονική προς τη Σαμοθράκη, Ελληνική επίσης, πλην ακατοίκητη νησίδα Λαδόξερα, που ανήκει στις Θρακικές Σποράδες, αλλά και γιατί θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Τουρκική αντιμετώπιση του Ελληνικού σχεδιασμού και εγχειρήματος.

Από τη στιγμή δε που η Τουρκία τόσο προς τον Εύξεινο, όσο και προς τα παράλια στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει από ετών επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα μίλια, θα έχει ενδιαφέρον το πως θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των χωρικών υδάτων των νησιών που υπεξαίρεσε την κυριότητά τους, όπως είναι η Ίμβρος και η Τένεδος, μέσα από τη βάναυση παραβίαση του άρθρου 14 της Συμφωνίας της Λοζάνης.

Στην εντελώς υποθετική περίπτωση που η Ελλάδα ήταν στη Μικρά Ασία και η Τουρκία στη θέση της Ελλάδας, φαντάζεται κανείς ότι τα δυο τουλάχιστον Τουρκικά σεισμογραφικά σκάφη από τα τρία θα ήταν μόνιμα λίγο έξω από την Ίμβρο και την Τένεδο.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση του ζητήματος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Η Τουρκική ακτοφυλακή, όταν δεν ασχολείται με την εποπτεία των διακινήσεων προσφύγων και μεταναστών,

και όταν δεν αποπέμπει Ελληνικά πλοία ακόμη και σε απόσταση δεκάδων μιλίων από τα Τουρκικά παράλια, λέγοντας το ανεκδιήγητο, ότι τάχατες είναι χωρικά τους ύδατα, αποδεικνύει σε πόσων μιλίων χωρικά ύδατα προσδοκά στο Αιγαίο. Ποια έξι, ποια δώδεκα, και ποια πολύ περισσότερα ναυτικά μίλια.

Επαναφέρουμε την πρόταση {βλ. PDF, Εμείς και ο Ερντογάν} της προσφυγής μεταναστών και προσφύγων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ΕΔΑΔ, που κινδυνεύει η ζωή τους, με πάμπολλα περιστατικά πνιγμών, και που υπάρχει σχετική διάταξη νομιμοποίησης τέτοιων προσφυγών, να τους προτείνει η Ελλάδα, να το κάνουν. Και ως ανταμοιβή στους μεν πρόσφυγες να χορηγεί άμεσο άσυλο. Στους δε μετανάστες επτάχρονη βίζα.

Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ βγαίνουν μέσα σε λίγες ημέρες. Με την καταδίκη της Τουρκίας να είναι περισσότερο βέβαιη από κάθε άλλη φορά, και με ποινή την απαγόρευση κάθε είδους διακίνησης, η οποία μάλιστα εφαρμόζεται άμεσα. Κάτι που θα κοινοποιείται και προς στον κύριο Μπορέλ.

Φυσικά και δεν περιμένουμε να μας ακούσουν οι εν Αθήναις. Περιμέναμε όμως να γίνει συζήτηση στη Βουλή για το κατά πόσον η συμφωνία με την Αίγυπτο θα περάσει ή θα αναπεμφθεί για να συμπληρωθεί. Να περιληφθεί και το Καστελόριζο. Όμως και πάλι ουδέν νεότερο, εκ του Δυτικού μετώπου.

Το μόνο νεότερο εκ του μετώπου αυτού ήταν ο διαρρεύσας διάλογος μεταξύ των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων, του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας και της Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, όπου ο Μπορέλ επί λέξει είπε πως “οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι”.

Ναι μεν τα Ελληνικά σχόλια έκαναν λόγο για “φάουλ”, όμως παρά τους Ισπανικούς θεσμούς, δεν έπιασαν κανέναν ταύρο από τα κέρατα. Γιατί υπήρχε και από πριν τέτοια περίπτωση, που όμως για μια ακόμη φορά πέφτει στα μαλακά.

Το γιατί ο Μπορέλ δεν μπορεί να τα βάλει με την Τουρκία είναι μια πονεμένη ιστορία. Ας όψεται η ύπαρξη της Καταλονίας στην Ισπανία και της Καρδουχίας στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή της Ελληνόφωνης ονομασίας, της Μεσοποταμίας.

Και δεν έχει καμιά σημασία η πολιτική αφετηρία του “Ισπανού”. Οι Τούρκοι προφανώς είχαν βρει τα κουμπιά του από πολύ πιο νωρίς.

Υπάρχει και ένα ακόμη κοινό ανάμεσα σε αυτόν και τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο ένας είναι Καταλανός από ένα μικρό χωριό των Καταλανικών Πυρηναίων, το Πόμπλα δε Σεγκούρ, που εξισπανίσθηκε, και ο άλλος με Ποντιακή καταγωγή, από τη Ριζούντα, που εκτουρκίστηκε, ακόμη επί των προγόνων του.

Άντε τώρα να αναμένει κανείς εισήγηση για κυρώσεις, από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Αυτός που πιο πολύ μοιάζει με μάρτυρα υπεράσπισης της Τουρκίας, παρά κατηγορίας, όπως είναι ο θεσμικός του ρόλος.

Παρόλα αυτά, αν “τα πάντα ρει” που ρει, εμείς φανταζόμαστε ένα Ελληνικό ερευνητικό σεισμογραφικό, έξι μίλια, δυτικά της Ίμβρου, και έναν Μπορέλ Καταλανό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

{1} Άρθρο των συγγραφέων στο militaire.gr, δημοσιευμένο στις 21 Αυγούστου 2020,
Χάρτης Α΄, Ίμβρος. πηγή: el.wikipedia.org
Εικόνα Α΄, Καστελόριζο, πηγή: greek reporter-greekreporter.com.
Εικόνες Β΄, & Γ΄, Ίμβρος και Τένεδος, πηγή: el.wikipedia.org,

{*} Ο πρώτος διετέλεσε Βουλευτής Έβρου {1993-2000}, ο δε δεύτερος, Δήμαρχος Σουφλίου {1994-1998},




Δεν υπάρχουν σχόλια