GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Το μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιοτάτου]

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Σάββατο 22-8-2020 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τήν πανηγυρίζουσα Ἱερά
ΩΡΑ: 19:00-21:00 Μονή Παναγίας Καλαμοῦς.

Κυριακή 23-8-2020 Θεία Λειτουργία εἰς τήν πανηγυρίζουσα Ἱερά
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Μονή Παναγίας Καλαμοῦς.

ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν
Παρεκκλήσιον Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ οἰκισμοῦ
Μάνδρας.

Δευτέρα 24-8-2020 Θεία Λειτουργία εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Παρεκκλήσιον Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ οἰκισμοῦ
Ἁγίου Ἀθανασίου.

Τετάρτη 26-8-2020 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν
ΩΡΑ: 19:00-20:30 Παρεκκλήσιον Ἁγίου Φανουρίου παραλίας Ἐρασμίου.

Παρασκευή 28-8-2020 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό
ΩΡΑ: 19:00-21:30 Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου.

Σάββατο 29-8-2020 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»

Με παραβολή μιλά σήμερα ο Κύριός μας στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα, θέλοντας να προσδιορίσει την πραγματικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις και να υποδείξει την επιθυμητή και πλέον συμφέρουσα για τον άνθρωπο οδό. Ένας δούλος βρήκε στον δρόμο του έναν σύνδουλό του, στον οποίο είχε δανείσει ένα ευτελές ποσό, που όμως ακόμη δεν του είχε επιστραφεί. Όρμησε λοιπόν επάνω του και τον έπνιγε, απαιτώντας την επιστροφή του οφειλομένου μικροδανείου. Παρά τις ικεσίες του οφειλέτη, ο οποίος γονατιστός τον παρακαλούσε για μια πίστωση χρόνου, μέχρι να βρει το οφειλόμενο ποσό, ο δανειστής δούλος έσυρε τον συνδούλο του και τον έκλεισε φυλακή. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή η συμπεριφορά του δανειστή δούλου προς τον οφειλέτη σύνδουλό του είναι καθόλα νόμιμη και λογική. Κατά την κυρίαρχη παγκόσμια οικονομική αρχή, «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Με βάση την τετράγωνη αυτή λογική, είναι απολύτως φυσιολογικό να διεκδικείται και να επιβάλλεται η εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Τι ξεχνά όμως ο δανειστής δούλος; Τι καθιστά την συμπεριφορά του προς τον οφειλέτη συνδουλό του απαράδεκτη; Ότι την αμέσως προηγούμενη στιγμή, όχι άλλος συνδουλός του, αλλά ο ίδιος ο Κύριός του, του είχε χαρίσει ένα δυσθεώρητο ποσό, που χρωστούσε και δεν υπήρχε περίπτωση ν’ αποπληρώσει, ακόμη κι αν ξεπουλούσε όλα τα υπάρχοντά του, ακόμη και τα μέλη της οικογένειάς του και τον εαυτό του τον ίδιο. Μάλιστα του το χάρισε συγκατανεύοντας στη σχετική, έντονη παράκληση και ικεσία του οφειλέτη δούλου.

Με άλλα λόγια, ο Χριστός έρχεται να μας θυμίσει τις άπειρες ευεργεσίες του Αγίου Θεού προς εμάς. Ευεργεσίες που όντας πλούσιες μας δωρήθηκαν χωρίς να τις αξίζουμε.

Αν λοιπόν εμείς είμαστε ωφελημένοι από μία τέτοια θεία αγάπη, δεν είμαστε και υπόλογοι και υπεύθυνοι απέναντί της για το πως την απολαμβάνουμε και τη διαχειριζόμαστε στη ζωή μας; Κι αν άξιοι όντες των χειρότερων τιμωριών απολαμβάνουμε τις μεγαλύτερες ευεργεσίες, με ποιό δικαίωμα δεν θα μιμηθούμε έστω στο ελάχιστο τον Θεό Πατέρα, προσφέροντας ψήγματα αγάπης προς τους συνανθρώπους μας;

Με ποιό δικαίωμα, σκανδαλωδώς ευνοημένοι από την λογική της αγάπης, θα την ξεχάσουμε για να πορευθούμε με την λογική της διεκδίκησης προς τους άλλους; 

 ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια