GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Ο κακός ύπνος επηρεάζει το σωματικό μας βάρος – Μύθος ή πραγματικότητα;]

Πολλές φορές έχουμε ακούσει από διαιτολόγους και ειδικούς ότι ο ύπνος παίζει τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια απώλειας βάρους, όμως οι πε...


Πολλές φορές έχουμε ακούσει από διαιτολόγους και ειδικούς ότι ο ύπνος παίζει τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια απώλειας βάρους, όμως οι περισσότεροι δεν τους ακούμε και προσπερνάμε την συμβουλή τους. Το πλήγμα που δέχεται ο μεταβολισμός από τον κακό ύπνο είναι τεράστιο και οι έρευνες το αποδεικνύουν.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο πλήρης από την διατροφή σας και να σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση σνακ, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι παχυντικά.

Αυτή η υπερκατανάλωση τροφής σε συνδυασμό με όλες τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από τις λίγες ώρες ύπνου, οδηγούν τον οργανισμό σας να μην μεταβολίζει το λίπος και ως εκ τούτου, οι αποθήκες σας να γεμίζουν.
Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Lipid Research, 15 υγιείς άντρες στις ηλικίες των 20 ετών ελέγχθηκαν σε εργαστήριο ύπνου για 10 νύχτες. Για πέντε από αυτές τις νύχτες, κρατήθηκαν ξύπνιοι, ώστε να μην περάσουν περισσότερο από πέντε ώρες στο κρεβάτι. Για τις υπόλοιπες νύχτες κοιμήθηκαν κανονικά συμπληρώνοντας 7-8 ώρες.

Μετά από τέσσερις νύχτες περιορισμού του ύπνου, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες για βραδινό γεύμα ένα μπέργκερ υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αργότερα κατά την περίοδο της μελέτης, όταν τους επετράπη να κοιμηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πήραν ακριβώς το ίδιο γεύμα πριν κοιμηθούν.

Αν και οι δύο τύποι γευμάτων ήταν ίδιοι όσον αφορά την περιεκτικότητα σε λιπαρά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο κορεσμένοι στις νύχτες που στερήθηκαν τον ύπνο.

Όταν οι ερευνητές που εξέτασαν δείγματα αίματος που λαμβάνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης, διαπίστωσαν επίσης ότι τα σώματα των συμμετεχόντων αργούσαν να “καθαρίσουν” το λίπος – τα λιπίδια – από το αίμα μετά το γεύμα τις ημέρες του περιορισμένου ύπνου, αντίθετα με άλλες ημέρες που οι συμμετέχοντες στην έρευνα κοιμόντουσαν καλά

Οι υπερβολικές ποσότητες λιπιδίων μπορούν να προκαλέσουν την συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αποθήκευση αυτού του λίπους, προκαλώντας αύξηση βάρους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι δύο άνθρωποι που τρώνε ακριβώς τα ίδια πράγματα, αλλά κοιμούνται διαφορετικά, ενδέχεται να παρουσιάσουν τελείως διαφορετικές συμπεριφορές σε σχέση με το σωματικό τους βάρος.

Συνεπώς, αν κάποιος δεν κοιμάται σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι υποψήφιος να αυξήσει το σωματικό του βάρος, σε αντίθεση με κάποιον που κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα και ξεκουράζεται επαρκώς.



Δεν υπάρχουν σχόλια