GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ: Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στην περιοχή με ευθύνη του ΕΟΔΥ]

Η κυβέρνηση, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της, ισχυρίζεται ότι “θωράκισε” Τη χώρα από την επιδημία του κορονοϊού και ότι οι κάτοικοι ...


Η κυβέρνηση, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της, ισχυρίζεται ότι “θωράκισε” Τη χώρα από την επιδημία του κορονοϊού και ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, την Εστίαση, το αεροδρόμιο και σε άλλους κλάδους πρέπει να αισθάνονται προστατευμένοι.

Βγάζουν μάτι και προκαλούν τα “δύο μέτρα και δύο σταθμά” της κυβέρνησης και της ΕΕ για τα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας. Απ’ τη μία, απέναντι στο λαό συνεχίζουν την αποθέωση της ατομικής ευθύνης, ποινικοποιώντας ακόμη και μια απλή διαμαρτυρία ή συνάθροιση και απ’ την άλλη, απέναντι στους τουριστικούς, μεταφορικούς και γενικότερα τους επιχειρηματικούς ομίλους, αναιρούν προκλητικά κάθε “περιορισμό” και “πρωτόκολλο” για να στηρίξουν την κερδοφορία τους. Επιβεβαιώνεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Οι αποφάσεις προβλέπουν τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με πακτωλό χρημάτων, μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας, επιδοτήσεων αλλά και εγγυήσεων, τα οποία θα κληθούν να αποπληρώσουν οι εργαζόμενοι. Προβλέπουν μέτρα κλιμάκωσης της επίθεσης στους εργαζόμενους, με την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους.

Τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία σε εργαζόμενους, αλλά και ιδιοκτήτες μικρών μονάδων και ενοικιαζομένων δωματίων. Επί της ουσίας αποτελούν και αυτά ένα ακόμα δώρο προς τους μεγαλοξενοδόχους, οι οποίοι θα μπορούν να ορίζουν τον υπεύθυνο που θα απαιτεί από τον εργαζόμενο να υπογράψει δήλωση ότι έχει εκπαιδευτεί για να αποποιούνται αυτοί την ευθύνη τους. Κάθε ξενοδοχείο θα έχει σύμβαση με έναν ιδιώτη γιατρό, όπως γίνεται έως τώρα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι γιατροί αυτοί μπορούν να κάνουν απλώς τον “τροχονόμο”, στέλνοντας τους πελάτες των ξενοδοχείων που ασθενούν στο δημόσιο νοσοκομείο, γιατί καμιά άλλη δομή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά.

Οι εξελίξεις στον τουρισμό απογυμνώνουν πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων καθώς και των παρατάξεων τους στο Π. Σ. για την “εξωστρέφεια” της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός ως “ατμομηχανή” και “βαριά βιομηχανία” της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε τη βάση της αστικής πολιτικής, όχι απλά δεν έχει θετικό πρόσημο, αλλά και οδηγεί την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία να αντιμετωπίζει πολύ βαθύτερη κρίση απ’ τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις υπονόμευσαν υπαρκτές και κρίσιμες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που δεν αποτελούσαν “συγκριτικό πλεονέκτημα” για τα κέρδη των επενδυτών.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι τόσο στον τουρισμό όσο και γενικότερα γνωρίζουν ότι το “τουριστικό θαύμα” και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου δεν ωφέλησαν τους εργαζόμενους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλήρωσαν πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή οι διακοπές και η αναψυχή αποτελούν απλησίαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει το κόσμο με διακηρύξεις που δεν έχουν αντίκρισμα και με μέτρα “μπαλώματα” που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που έχουν οι δημόσιες δομές Υγείας.

Πέρα από ορισμένα μέτρα στα νοσοκομεία, η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία είναι τραγική, όπως και πριν τον κορονοϊό.

Σε αυτή την κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες της τουριστικής περιόδου, με ισχυρή την πιθανότητα ακόμα και μαζικών εισαγόμενων κρουσμάτων θετικών στο νέο κορονοϊό, όπως έγινε στη Θάσο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί:

Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας Υγείας , να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο. Να εξασφαλιστεί όλο το προβλεπόμενο προσωπικό και μέσα, ώστε να λειτουργούν όπως πρέπει τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία στα χωριά.

Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις χώρες προέλευσης, στις εισόδους της χώρας, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ – θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό, ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο “έλεγχος” να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.

Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στην περιοχή με ευθύνη του ΕΟΔΥ .

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της πάλης οι στόχοι του ταξικού κινήματος, για την προστασία όλων των εργαζομένων του κλάδου, είτε ανοίξουν είτε όχι οι επιχειρήσεις που απασχολούνται, για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, όπως επίσης οι στόχοι πάλης για την προστασία των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών και των οικογενειακών επιχειρήσεων του κλάδου. Ξεχωριστή μέριμνα πρέπει να υπάρξει για το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας για διακοπές.

Στη βάση αυτών των ζητημάτων η Λ.Σ.
ΨΗΦΙΣΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Τρέλλης Χρήστος
Συμεωνίδης Θόρδωρος
Στεφανίδης Γιάννης


Δεν υπάρχουν σχόλια