GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Πρόταση κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την Αγία Σοφία κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από το ΑΚΚΕΛ]

Ενώ ο «πρωθυπουργός» κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε εμπλακεί σε μυστική ανθελληνική «διπλωματία» (εν αγνοία του Υπουργού Εξωτερικών!!...


Ενώ ο «πρωθυπουργός» κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε εμπλακεί σε μυστική ανθελληνική «διπλωματία» (εν αγνοία του Υπουργού Εξωτερικών!!!) με Γερμανούς και Τούρκους στο Βερολίνο, από το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) συντονιζόμασταν με συμμαχικές πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επεξεργαστούμε από κοινού μία δέσμη ενεργειών (και κυρώσεων) κατά του τουρκικού καθεστώτος ως απάντηση στην βαρβαρότητά του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η κυβέρνηση ενώ θα μπορούσε σε πρώτη φάση να κλείσει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπως άνετα δικαιολογείται, δεν έκανε τίποτα, μήπως αναμένοντας έγκριση;

ΤΟ ΑΚΚΕΛ προώθησε την πρότασή του στον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Fabio Massimo Castaldo, στις αρμοδιότητες του οποίου είναι τα θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ είναι και μέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του ΕΚ. Ο Ιταλός Ευρωβουλευτής είναι μέλος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, με το οποίο το ΑΚΚΕΛ έχει συνάψει πανευρωπαϊκή Συμμαχία από τις αρχές του 2019 (https://akkelparty.blogspot.com/p/m5s.html) μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα όπως το κροατικό Zivi Zid (Ανθρώπινη Ασπίδα) που εκπροσωπείται επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο, το πολωνικό Kukiz 15 (που ίδρυσε ο καλλιτέχνης Paweł Kukiz) και το φινλανδικό Liike Nyt (Κίνημα Τώρα). Το ΑΚΚΕΛ έφερε το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και θα το φέρει και εντός του πολιτικού κόσμου του κάθε κράτους. Οι Ευρωβουλευτές οι οποίοι υποτίθεται ότι εκπροσωπούν την Ελλάδα, θα στηρίξουν αυτήν την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ πρόταση ή θα αρχίσουν τις γενικολογίες;

Στο τέλος παρατίθεται η απόδοση στα ελληνικά του κειμένου πρότασης, που το ΑΚΚΕΛ προώθησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ενέργεια του Ερντογάν αποτελεί οντολογική απειλή όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, επειδή απειλεί την πνευματική υπόσταση των Ελλήνων και άλλων Ορθόδοξων ανθρώπων. Αυτή η επίθεση στην οντολογική υπόστασή μας είναι χειρότερη και πιο επικίνδυνη από τον «συμβατικό» πόλεμο.

Το κεντρικό σημείο της πρότασης είναι ότι αφού για οποιονδήποτε λόγο ο Ερντογάν αποφάσισε να ακυρώσει το διάταγμα του Μουσταφά Κεμάλ του 1934, που έθετε καθεστώς μουσείου στη Αγία Σοφία, η μοναδική αποδεκτή οδός (με τις σημερινές συνθήκες) δεν είναι σε καμμία περίπτωση ο Ναός της Αγίας Σοφίας να μετατραπεί πάλι σε τζαμί, αλλά να λειτουργήσει όπως είναι η φυσική του λειτουργία για την οποία ιδρύθηκε, δηλαδή ως Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός. Οποιαδήποτε άλλη χρήση του Ναού της Αγίας Σοφίας αποτελεί πνευματική και θρησκευτική πειρατεία. Οι κυρώσεις που αναφέρονται (ως αρχική δέσμη) αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Ορθόδοξου Ναού. Τα κυβερνητικά ψελλίσματα της ΝΔ και άλλων κομμάτων και προσώπων αγνοούν και υποβαθμίζουν την ουσία ότι η Αγία Σοφία είναι ο κεντρικός Ορθόδοξος Ιερός Ναός της Ορθοδοξίας και ως τέτοιος μόνο πρέπει να λειτουργήσει. Για να μην χάνουμε την εστίασή μας.

Η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Ορθόδοξου Ναού φυσικά θα είναι ένα εξαιρετικής σημασίας θέμα και στην πρόταση παρατίθεται επιγραμματικά ότι η λειτουργία του Ναού θα γίνεται από κοινού από όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές, ενώ υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία δεν θα θέτει εμπόδια στους κληρικούς και στο άλλο προσωπικό λειτουργίας της Αγίας Σοφίας. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε το τουρκικό κράτος να μην διεκδικεί διοικητικό έλεγχο με το πρόσχημα ότι η Αγία Σοφία ως Ναός είναι φορέας που υπόκειται στο εσωτερικό τουρκικό δίκαιο, όπως κάνει για το Πατριαρχείο, απαιτεί τουρκική υπηκοότητα κλπ. Μόνο όταν όλος ο Ορθόδοξος κόσμος συμμετέχει στην λειτουργία και διαχείριση της Αγίας Σοφίας ως Ναού, το εκάστοτε τουρκικό καθεστώς δεν έχει τον παραμικρό έλεγχο ή παρέμβαση σε οποιοδήποτε θέμα. Ταυτόχρονα, θα προσφέρει στην Ορθοδοξία τον κοινό τόπο λειτουργίας και συνεργασίας με Ορθόδοξους κάθε εθνικότητας από όλο τον κόσμο.

Το ΑΚΚΕΛ δημοσιοποίησε την συγκεκριμένη πρόταση για κυρώσεις και για λύση του θέματος της Αγίας Σοφίας, ώστε να αποκαλυφθούν όλοι διότι τώρα υπάρχει συγκεκριμένο πλέγμα ενεργειών κατά του τουρκικού καθεστώτος και καμιά μυστική διπλωματία στο Βερολίνο δεν περνάει. Φυσικά η πρόταση για κλείσιμο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή παραμένει και δείχνει ότι η αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μέχρι στιγμής απαράδεκτα φοβισμένη.
—————————————————————————————————-
Απόδοση στα ελληνικά
Πρόταση πολιτικής και δράσης για την ΕΕ σχετικά με την τουρκική κίνηση να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος

Προτείνεται από το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας – ΑΚΚΕΛ

Γεγονότα
1. Η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία ακύρωσε την απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ (γνωστός και ως «Ατατούρκ») το 1934, η οποία μετέτρεψε την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο.

2. Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι αποκαθιστά τη θρησκευτική λειτουργία της Αγίας Σοφίας … ως μουσουλμανικό τζαμί! Η αποκατάσταση «της θρησκευτικής λειτουργίας» σημαίνει να μετατρέψουν την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε αυτό που είναι: Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Οποιαδήποτε άλλη χρήση ή κατάσταση του Ναού της Αγίας Σοφίας αποτελεί πνευματική και θρησκευτική πειρατεία.

3. Η λειτουργία του τζαμιού επιβλήθηκε το 1453 ως τρόπαιο πολέμου και σημάδι κατάκτησης στους κατεχόμενους Έλληνες και άλλους ορθόδοξους «Ρωμαίικους» πληθυσμούς.

4. Ο κόσμος μετά το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και η ίδρυση της UNESCO ακύρωσαν οριστικά τις ιδέες για χρησιμοποίηση κτιρίων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, μνημείων κ.λπ. ως τρόπαια κατάκτησης και σημάδια κατάκτησης άλλων λαών. Στην περίπτωση της Τουρκίας, αυτή είναι υποχρεωμένη να ενεργεί όχι ως κατοχική πειρατική δύναμη, αλλά ως προστάτης ΟΛΩΝ των θρησκευτικών και πολιτιστικών «αντικειμένων» (κτίρια, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.) στη γεωγραφική περιοχή που ελέγχει.

5. Το μόνο ισοδύναμο της ενέργειας του Ερντογάν κατά της Αγίας Σοφίας στο εγγύς παρελθόν είναι οι καταστροφές μη μουσουλμανικών κτιρίων, μνημείων και άλλων κατασκευών από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και από το ISIS στη Συρία-Ιράκ στις περιοχές που κατέλαβαν.

6. Η ενέργεια του Ερντογάν αποτελεί έμπρακτη δημόσια δήλωση ότι η Τουρκία επιστρέφει στο καθεστώς κατακτητή και κατοχής του 1453 σε χριστιανικά εδάφη και χριστιανικούς θρησκευτικούς τόπους.

Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία για το ότι διεκδικεί στάτους δυνάμεως κατοχής και διότι ενεργεί με ισοδύναμο και βάρβαρο τρόπο που μόνο οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το ISIS στη Συρία-Ιράκ ενεργούσαν στα κατεχόμενα εδάφη που κατείχαν. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει συνδιαλλαγή με τον Ερντογάν επειδή η νοοτροπία των ενεργειών του δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και φυσικά δεν πρέπει να ανταμείβεται.

Ιστορικό
Ο Ναός της Αγίας Σοφίας δεν είναι απλώς ένα σημαντικό εκκλησιαστικό κτίριο. Είναι το κέντρο της πνευματικής ζωής όλων των Ορθόδοξων ανθρώπων στον κόσμο. Είναι ΤΟ διαχρονικό πνευματικό σημείο αναφοράς των λαών στη Ρωμαίική Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης (Βυζάντιο) και για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στους αιώνες μετά το 1453 καθώς εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Η Αγία Σοφία (για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς) περιλαμβάνει και υλοποιεί τη σχέση μεταξύ του Τριαδικού Θεού και των ανθρώπων μέσω του αρχιτεκτονικού, αγιογραφικού κτλ συμβολισμού και απεικόνισης. Το μόνο άλλο ισοδύναμο θα μπορούσε να είναι ο Ναός του Σολομώντα για τον Εβραϊκό λαό, ή η Μέκκα για τους Μουσουλμάνους, ή η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη για τους Ρωμαιοκαθολικούς. Επομένως, η κίνηση πραγματικής πειρατείας από τον Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος αποτελεί οντολογική απειλή όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, επειδή απειλεί την πνευματική υπόσταση των Ελλήνων και άλλων Ορθόδοξων ανθρώπων. Αυτή η επίθεση στην οντολογική υπόστασή μας είναι χειρότερη και πιο επικίνδυνη από τον «συμβατικό» πόλεμο.

Προτεινόμενη πολιτική και δράσεις
Το Ευρωκοινοβούλιο να ξεκινήσει μια ΠΛΗΡΗ επανεκτίμηση των πολιτικών, εμπορικών, οικονομικών, πολιτιστικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία πάνω στην βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου.

• Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί το μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα της ακύρωσης του διατάγματος του 1934 από τον Μουσταφά Κεμάλ να είναι η Αγία Σοφία να λειτουργεί ως Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και σε καμία περίπτωση ως τζαμί.

• Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί από την Τουρκία να παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» εντός δύο εβδομάδων για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, η οποία θα λειτουργεί από κοινού από όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές, χωρίς εμπόδια στο κληρικό και άλλο προσωπικό.

• Πάγωμα όλων των τουρκικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στην ΕΕ και όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων όπου συμμετέχουν τουρκικοί φορείς (δημόσιοι ή ιδιωτικοί) έως ότου η Αγία Σοφία λειτουργήσει ως Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.

• Πάγωμα όλης της χρηματοδότησης της ΕΕ στην Τουρκία και σε τουρκικούς φορείς από προγράμματα και οργανισμούς της ΕΕ (EACEA κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και αφαίρεση της Τουρκίας από τη λίστα των επιλέξιμων εταίρων, έως ότου η Αγία Σοφία λειτουργήσει ως Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.

• Να αναλάβει πρωτοβουλία το ΕΚ για αποβολή της Τουρκίας από την UNESCO έως ότου η Αγία Σοφία λειτουργήσει ως Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.


Δεν υπάρχουν σχόλια