GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Από τι κινδυνεύει πλέον η Αγιά Σοφιά;]

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον για την πρώτη -μετά από 85 χρόνια- μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγιάς Σοφιάς, που έχει προγραμμα...


Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον για την πρώτη -μετά από 85 χρόνια- μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγιάς Σοφιάς, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 24 Ιουλίου, σε συνέχεια της απόφασης του Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν να καταργήσει το μουσειακό της καθεστώς και να την μετατρέψει σε τέμενος.
Η απόφαση, ως γνωστόν σχολιάστηκε με διάφορους τρόπους, σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως ανάμεσα στις πολλές τοποθετήσεις υπήρξε και μία που μπορεί να πέρασε «στα ψιλά», όμως η δεύτερη ανάγνωσή της, προκαλεί ανησυχία. Αυτή η τοποθέτηση ανήκει στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης -και άσπονδο εχθρό του Ερντογάν- Εκρέμ Ιμάμογλου και έγινε στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

Σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευτική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου διερωτήθηκε τι άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο από τότε που (ο Ταγίπ Ερντογάν) είπε “αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μήπως αυτοί (που λένε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή) γνωρίζουν τι θα πάθουν αυτά τα τζαμιά; Ως πολιτικός ηγέτης δεν έχω χάσει τον προσανατολισμό μου για να μπω σε ένα τέτοιο παιχνίδι”.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου διερωτήθηκε αν τώρα με αυτή την απόφαση κινδυνεύουν τα τζαμιά σε διάφορα μέρη του κόσμου και αν μπορεί να συμβεί κάτι στα τζαμιά αυτά όπου χιλιάδες ομογενείς του μουσουλμάνοι προσεύχονται ειρηνικά.

“Τι θα γίνει εάν οι κυβερνώντες αυτών των χωρών πουν ‘θεωρούμε επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τις κατηγορίες εναντίον της απόφασής μας για τα τζαμιά;’ Αυτό θα κριθεί οπωσδήποτε από το έθνος μας το οποίο διαθέτει κοινή λογική. Θέλω πολύ να το κρίνει αυτό ο λαός και θα το κρίνει. Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει τόσο υλικό όσο και πνευματικό πλούτο, θα ανακουφίσει τα εκατομμύρια άνεργους, θα προσφέρει εργασία στα εκατομμύρια νέων αποφοίτων πανεπιστημίων μας, εάν η χώρα μου κερδίσει σεβασμό στην διεθνή κοινή γνώμη, τότε στηρίζω μέχρι τέλους αυτή την απόφαση”, ανέφερε ο Εκρέμ Ιμαμογλου.

Ο ίδιος μάλιστα θυμήθηκε και την προ ενός έτους αρνητική στάση του ΡΤ Ερντογάν στο ενδεχόμενο μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί και διερωτήθηκε μάλιστα «τι μεσολάβησε και ο Πρόεδρος άλλαξε γνώμη;».

Ο ένας κίνδυνος της Αγιά Σοφιάς λοιπόν είναι να αποτελέσει «πέτρα σκανδάλου» για τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Ένας ακόμη κίνδυνος με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπο το παγκόσμιας σημασίας μνημείο είναι η απώλεια της επισκεψιμότητάς του, αφού πλέον η είσοδος σε αυτό θα προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων εισόδου σε τέμενος και όχι σε μουσείο (π.χ. οι επισκέπτες θα πρέπει να μπαίνουν ξυπόλητοι). Επίσης, μέρος των «αξιοθεάτων» του, που δεν είναι άλλα από τις αγιο-τοιχογραφίες του θα «κρυφτούν» (χωρίς ωστόσο να καταστραφούν, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ορατές), όπως επίσης και οι επιδαπέδιες παραστάσεις.

Ταυτόχρονα θα μείνει ημιτελής η επιχείρηση αποκάλυψης των τοιχογραφιών του ναού, που είχαν καλυφθεί από τους διάφορους ‘κατακτητές’ στην πορεία των χρόνων.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση και λόγω του μεγέθους του, θα λειτουργεί ως χώρος ταυτόχρονης συγκέντρωσης εκατοντάδων ή/και χιλιάδων μουσουλμάνων τις ώρες/μέρες τις προσευχής με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην από καιρού εις καιρόν ταραχώδη Κωνσταντινούπολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια