GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Φωτιά Σάπες: Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για τον οικισμό Ποντίων – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες]

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά πλέον μετά τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε σημαντική έκταση πευκόφυτου δάσους στην περιοχή των Σαπών, βορ...


Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά πλέον μετά τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε σημαντική έκταση πευκόφυτου δάσους στην περιοχή των Σαπών, βορείως του οικισμού των Ποντίων ομογενών.
Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης, όταν, όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι είδαν τους πρώτους καπνούς βόρεια, αλλά πολύ κοντά στον οικισμό τους. Ο οικισμός των Ποντίων απέχει λιγότερο από 1 χιλιόμετρο από την πόλη των Σαπών, η οποία αποτελεί και την πρωτεύουσα του διευρυμένου δήμου Μαρωνείας Σαπών. Στον οικισμό ζουν περίπου 2.000 άτομα και από αυτούς μεγάλη μερίδα είναι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας – κινητικά και μη.

Το χρονικό
Οι πρώτες φλόγες έγιναν αντιληπτές λίγο μετά τις 17.00 οπόταν και ενημερώθηκε το πυροσβεστικό κλιμάκιο Σαπών. Πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι οι εστίες της φωτιάς ήταν περισσότερες από μία και όχι τόσο βαθιά στο δάσος, όπως εκτιμήθηκε αρχικά. Δυστυχώς οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και σε πολύ λίγο χρόνο (λιγότερο από μία ώρα) οι φλόγες άρχισαν να απειλούν σοβαρά τα πρώτα πλησιέστερα προς το δάσος σπίτια.

Μία από τις πρώτες κινήσεις ήταν να δοθεί εντολή εκκένωσης του οικισμού και στην επιχείρηση βοήθησαν τόσο οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, όσο όμως και η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, που διέθεσε τον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης για τη φιλοξενία των ανθρώπων που άφησαν τα σπίτια τους και τους προμήθευσε με νερό και φαγητό. Αν και τελικώς δεν χρειάστηκε, με εντολή Μητροπολίτη ο ναός δύνατο να φιλοξενήσει τους ανθρώπους καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο σημείο επιχείρησαν 61 πυροσβέστες/ριες, 22 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 Α/Φ. Τα οχήματα και τα πληρώματα έφτασαν από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενώ τελικά η φωτιά οροθετήθηκε σε δύο μέτωπα εκ των οποίων το ένα απειλούσε τον οικισμό και το άλλο ήταν βαθύτερα στο δάσος.

Σημαντική ήταν και η συνδρομή μηχανημάτων έργου και υδροφόρων του δήμου Σαπών και όμορων Δήμων που συνέδραμαν τόσο στο έργο της κατάσβεσης, όσο και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όπου αυτό ήταν απαραίτητο και ειδικά σε σημεία κοντά στον οικισμό ώστε η φωτιά να μην καταστρέψει σπίτια.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά
Οι κάτοικοι του οικισμού -και όχι μόνο- δηλώνουν πολύ προβληματισμένοι από την πυρκαγιά και δεν δίστασαν να αναρωτηθούν για το «αν μπήκε από ανθρώπινο χέρι». Τον ίδιο προβληματισμό φαίνεται ότι μοιράζεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς όπως ενημέρωσε «με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη μεταβαίνει Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στην Δ.Ε. Σαπών Ροδόπης για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης».

Οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους περίπου τα μεσάνυχτα, ωστόσο το έργο της πυρόσβεσης χρειάζεται πολλές ώρες για να ολοκληρωθεί.





Δεν υπάρχουν σχόλια