GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Και ζαρκάδια μπορείτε να θαυμάσετε στο δάσος της Δαδιάς!]

Το ζαρκάδι (Capreolus capreolus), είναι ζώο ντελικάτο και ευλύγιστο, εξαιρετικά δειλό και μοναχικό, με βάρος που μπορεί να φτάσει έως ...


Το ζαρκάδι (Capreolus capreolus), είναι ζώο ντελικάτο και ευλύγιστο, εξαιρετικά δειλό και μοναχικό, με βάρος που μπορεί να φτάσει έως 30 περίπου κιλά και ύψος έως 1,50εκ.
Το χρώμα του είναι κοκκινωπό το καλοκαίρι και γκριζωπό το χειμώνα, η μουσούδα του μαύρη και η σιαγόνα του λευκή κι έχει μεγάλα και όρθια αυτιά και χαρακτηριστική άσπρη κηλίδα στη βάση της ουράς του.


Κέρατα έχουν μόνο τα αρσενικά, τα οποία στην αρχή είναι καλυμμένα με βελούδο αλλά, στην συνέχεια, τρίβοντας τα επάνω σε δέντρα απομακρύνουν το βελούδο και μένει το κέρατο. Τα κέρατα πέφτουν κάθε φθινόπωρο-αρχές χειμώνα, αλλά αμέσως αρχίζει η ανάπτυξη νέων, η οποία ολοκληρώνεται σε πέντε με έξι μήνες, περίοδο κατά την οποία πέφτει και το βελούδο που τα περιβάλλει.

Κινείται συνήθως στα ανοιχτά διάκενα τις πολύ πρωινές ή προς σούρουπο – απογευματινές ώρες και τρέφεται κυρίως με χόρτα, φύλλα και καρπούς από μικρά δέντρα και θάμνους. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, όπως δυνατή βροχή, προφυλάσσεται μέσα στην πυκνή βλάστηση και δεν βγαίνει στα ανοιχτά για να τραφεί, ενώ μόλις διαπιστώσει κίνδυνο μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα, λόγω της μικρής χωρητικότητας των πνευμόνων του.

Ζει σε μικρές ομάδες που συνήθως απαρτίζονται από άτομα της ίδιας οικογένειας, αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να ενωθούν περισσότερες από μια οικογένειες και να σχηματίσουν μεγαλύτερες ομάδες.


Σε γενικές γραμμές το ζαρκάδι είναι μονογαμικό, εκτός κι αν ο πληθυσμός των θηλυκών είναι μεγάλος. Η αναζήτηση των θηλυκών από το αρσενικό γίνεται με έρευνα της περιοχής για μυρωδιές, που εκκρίνουν τα θηλυκά άτομα, καθώς επίσης και με σύντομα, επαναλαμβανόμενα σφυρίγματα-καλέσματα από τα θηλυκά άτομα. Ζευγαρώνει στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και πριν από το ζευγάρωμα λαμβάνει χώρα ένα διαρκές κυνηγητό γύρω από ένα δέντρο, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται χαρακτηριστικοί κύκλοι στο έδαφος.

Το θηλυκό γεννάει στα μέσα Μαΐου με αρχές Ιουνίου δύο έως τρία μικρά. Η μητέρα, αφήνει τα μικρά σε διαφορετικά σημεία μέσα σε βλάστηση για να τραφεί και επιστρέφει και διαδοχικά τα θηλάζει. Τα μικρά θηλάζουν λίγες ώρες μετά και μέχρι την ηλικία των τριών μηνών. Όταν όμως φτάσουν στην ηλικία των τριών εβδομάδων ακολουθούν τη μητέρα τους και τρέφονται και με φυσική τροφή.

Το ζαρκάδι ζει οχτώ με δέκα χρόνια περίπου και η θήρευσή του στην Ελλάδα απαγορεύεται.



Δεν υπάρχουν σχόλια