GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Διαμαρτύρονται οι εστιακοί φοιτητές της Αλεξανδρούπολης για την καταβολή 200 ευρώ ως εγγύηση]

Σύμφωνα με νέες ανακοινώσεις και έγγραφα για την παραλαβή δωματίου στις φοιτητικές εστίες Αλεξανδρούπολης (www.psed.duth.gr/anakoinosi...


Σύμφωνα με νέες ανακοινώσεις και έγγραφα για την παραλαβή δωματίου στις φοιτητικές εστίες Αλεξανδρούπολης (www.psed.duth.gr/anakoinosi-apotelesmaton-stegasis-foititon-alexandroypolis), αλλά και τις προϋποθέσεις αυτής, θεσπίζεται ένα ποσό 200 € ως εγγύηση για κάθε δικαιούχο εστιών και επιπλέον, κάθε δικαιούχος σε διάστημα δέκα (10) ημερών πρέπει να ενημερώσει για το εάν θα παραλάβει ή όχι τελικώς το δωμάτιο.

Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης φοιτητών και των οικογενειών τους, οι οποίοι διαμένουν στις εστίες είναι παράλογο και ανεπίτρεπτο να ζητείται ένα οποιοδήποτε ποσό, ενώ η παραμονή στις φοιτητικές εστίες είναι υποτίθεται δωρεάν. Εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση οι δικαιούχοι και οι οικογένειές τους να διασφαλίσουν ένα τέτοιο ποσό για αυτή τη χρήση.

Εδώ χρειάζεται να επισημάνουμε ότι, η κατάσταση που επικρατεί στις εστίες χαρακτηρίζεται αρκετά προβληματική καθώς, δεν είναι λίγες οι φορές που δεν έχουμε επαρκή θέρμανση, ζεστό νερό, παραβίαση του ιδιωτικού μας χώρου και άλλα, όπως η απαγόρευση χρήσης ακόμα και μικρών ηλεκτρικών συσκευών.

Είναι ντροπή σε αυτές τις συνθήκες, με τις οποίες διαμένουμε να μας ζητάνε και λεφτά. Είναι υποχρέωση του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης να διασφαλίζει τις ανάγκες των φοιτητών και όχι να τους αναγκάζει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για την απόκτηση μιας ανθρώπινης διαβίωσης στην πόλη, την οποία φοιτούν με σκοπό την απόκτηση του πτυχίου.

Να σημειωθεί επιπρόσθετα σε αυτό το σημείο, πως το πανεπιστήμιο επέλεξε να ενημερώσει με την μορφή ανακοίνωσης (δηλαδή τελεσίδικης απόφασης), για αυτήν την έκβαση των πραγμάτων στο χώρο των εστιών, σε χρόνο που οι φοιτητές δεν βρίσκονται στις σχολές τους και δυσχεραίνεται η επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά και σε χρόνο κατά τον οποίο δεν γνωρίζουν εάν και κατά πόσο, θα διαμείνουν όντως στις εστίες (λόγω κορωνοϊού ή/και πτυχίου κ.α).

Επιπλέον, ζητείται ένα ποσό ως εγγύηση ζημιών, χωρίς όμως να υπάρχει ένα αντίστοιχο μέτρο για τις υποχρεώσεις των ξενοδόχων προς τους δικαιούχους και μάλιστα, με τους δικαιούχους να υποχρεώνονται σε απομάκρυνση από τις εστίες κατά την περίοδο διακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι), χωρίς να διασφαλίζεται η δήθεν αυτή εγγύηση.

Η πρακτική αυτή βέβαια αποτελεί το επόμενο βήμα προς την “αναδιάρθρωση των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”. Με το νέο νομοσχέδιο να αφαιρεί το δικαίωμα στους φοιτητές να παρεμβαίνουν στους θεσμούς διοίκησης με την αντικατάσταση των δια ζώσης διαδικασιών με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, την προσθήκη των ν+2 έτη σπουδών, την κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, ισοτίμηση πτυχίων ΑΕΙ με ΙΕΚ και τώρα εγγύηση για την διαμονή στις εστίες. Στο τέλος θα μας βάλουν να πληρώνουμε δίδακτρα, ώστε να μπορούμε να σπουδάσουμε.

ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ!!!
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΠΟΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ!!!

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:
Την κατάργηση της χρηματικής εγγύησης.
Να μην ληφθεί υπόψη η χρηματική εγγύηση, ώστε οι δικαιούχοι να διαμείνουν στις εστίες χωρίς την καταβολή ποσού.
Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης (ζεστό νερό, θέρμανση, διαδίκτυο, ιδιωτικότητα, χρήση μικρών ηλεκτρικών συσκευών).
Να μην πετάγονται οι φοιτητές από τις εστίες στις διακοπές, Πάσχα, Χριστουγέννων και καλοκαιριού.

Δ.Σ. Εστιών Αλεξανδρούπολης
Η επικοινωνία με τους αρμόδιους για την στέγαση των φοιτητών στις φοιτητικές εστίες δεν απέδωσε καρπούς. Τα αιτήματα της απόφασης του ΔΣ δεν έγιναν δεκτά στην ουσία. Ο σύλλογος προχωρά στην δημοσιοποίηση του θέματος και στην ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών προς υποστήριξη της απόφασης του, από φοιτητές τμημάτων της Αλεξανδρούπολης (εστιακούς και μη) με την μορφή ηλεκτρονικής υποστήριξης στην πλατφόρμα ΕΔΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια