GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Ικανοποίηση ΣΕΒΕ για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος επιδότησης εργοδοτικού κόστους 12% σε επιχειρήσεις της Θράκης]

Την ικανοποίησή του για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος επιδότησης από τον ΟΑΕΔ εργοδοτικού κόστους 12% στις επιχειρήσεις της ...


Την ικανοποίησή του για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος επιδότησης από τον ΟΑΕΔ εργοδοτικού κόστους 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης και 4% των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Η ρύθμιση αφορά τις επιχειρήσεις που είχαν αποφασίσει να κινηθούν δυναμικά ασκώντας ένδικο βοήθημα ή μέσο προκειμένου να διεκδικήσουν από το ελληνικό κράτος οφειλές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που καθυστερούν από το 2010 και σε μια περίοδο περιορισμένης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία έχουν αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην αποβιομηχάνιση της περιοχής. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι ανεξόφλητες οικονομικές αξιώσεις των δικαιούχων έως 31.12.15, που δεν είχαν καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ για το διάστημα 2010-2015, θα συμψηφιστούν με υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ).

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα κονδύλια του περίφημου 12% του εργοδοτικού κόστους, ποσοστό με το οποίο το ελληνικό δημόσιο είχε αναλάβει από το 2009 να στηρίξει παραγωγικές επιχειρήσεις σε παραμεθόριες περιοχές, με βασική αιτιολογία το υψηλό μεταφορικό κόστος. To 2016 η τότε κυβέρνηση ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις που ενεργοποιούσαν τη σχετική νομοθεσία, χωρίς να ρυθμίσει τις οφειλές. Διότι από το 2010, λόγω κρίσης, η συγκεκριμένη υποχρέωση σταμάτησε να εξυπηρετείται. Κανείς, δηλαδή, δεν κατήργησε τη διαδικασία με διάταξη νόμου ανάμεσα στο 2010 και στο 2016, με αποτέλεσμα το ποσό όχι μόνο να μεγαλώνει, αλλά να εγγράφεται στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και να φορολογείται ως έσοδο, αφού αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να κατοχυρώσουν τη διεκδίκησή του.

Το θέμα αυτό περιλαμβανόταν εδώ και 10 χρόνια στα αιτήματα ΣΕΒΕ προς τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που συντελέστηκε εις βάρος των επιχειρήσεων της ευαίσθητης παραμεθόριας αυτής περιοχής, μετά την κατάργηση της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους 12% και 4% αντίστοιχα. Οι εν λόγω ανεξόφλητες επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις προκάλεσαν οικονομικά προβλήματα στις ίδιες και συρρίκνωσαν την απασχόληση. Μετά από χρόνια οι αποφάσεις έχουν αρχίσει να εκδίδονται και να δικαιώνουν – τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό – τις επιχειρήσεις, αν και όλοι αναγνώριζαν ότι η διευθέτηση του θέματος δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική.

Η τελευταία κοινή για το θέμα αυτό παρέμβαση του ΣΕΒΕ ήταν στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 07.02.20 στα γραφεία της βιομηχανίας ξύλου AKRITAS, μέλους του ΣΕΒΕ, στην Αλεξανδρούπολη, με πρωτοβουλία των επιχειρήσεων της περιοχής και με θέμα τον καθορισμό χάρτη δράσης «Θράκη 2020» για τη βιομηχανική ανάπτυξη. Στη συνέχεια αυτής, ο ΣΕΒΕ σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο κοινής προσπάθειας για την οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής, εκπόνησε και κατάθεσε στην Κυβέρνηση Προτάσεις Στήριξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο πλαίσιο αυτό και αναμένοντας το συντομότερο δυνατό την ΚΥΑ για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, ο ΣΕΒΕ χαιρετίζει επίσης την πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα για τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης – σε ανταπόκριση οικονομικών φορέων μεταξύ των οποίων και ο ΣΕΒΕ – που θα πρέπει να υποβάλει το πόρισμά της εντός έξι μηνών, με προτεινόμενη Πρόεδρο τη Βουλευτή κα. Ντόρα Μπακογιάννη.



Δεν υπάρχουν σχόλια