GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



[Την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης]

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ζητά την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου, επισημ...


Με επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ζητά την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα, λόγω έλλειψης επαρκών χώρων στο υπάρχον κτίριο με παράλληλη αναφορά και στους απαραίτητους κανόνες λειτουργίας λόγο του κορονοϊού.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Διά της παρούσης επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε την απόλυτη και άμεση αναγκαιότητα για την ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Την ως άνω αναγκαιότητα σας γνώρισε εκ του σύνεγγυς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και μέλος του Δικηγορικού μας Συλλόγου κ. Ιωάννης Ζαμπούκης σε μεταξύ σας συνάντηση στο Υπουργείο την 19/2/2020 παρουσία και του βουλευτή και επίσης μέλους του Δικηγορικού μας Συλλόγου κ. Σταύρου Κελέτση.

Η ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη της Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα διαχρονικό και πάγιο αίτημα συλλήβδην του νομικού και δικαστικού κόσμου της πόλης αλλά και συνολικά της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών της φορέων.

Ως γνωρίζετε σήμερα, οι υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης είναι διάσπαρτες και στεγάζονται σε άλλα κτίρια από αυτά του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου στο οποίο στεγάζεται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ενώ συνολικά κανένα από αυτά δεν επαρκεί και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες απονομής της δικαιοσύνης και στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων αλλά και των πολιτών. Θα πρέπει δε να συνυπολογιστεί ότι από τις ως άνω υπηρεσίες και ελλιπέστατες κτιριακές δομές εξυπηρετούνται όχι μόνον οι πολίτες του ευρύτερου Δήμου Αλεξανδρούπολης αλλά και αυτοί του Δήμου Σαμοθράκης και του Δήμου Σουφλίου, μετά και την κατάργηση ήδη από το έτος 2012 των Ειρηνοδικείων Σαμοθράκης και Σουφλίου.

Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι για όλες τις παραπάνω δικαστικές υπηρεσίες υφίσταται ουσιαστικά μόνον ένα ακροατήριο εμβαδού περίπου 80 τ.μ. στο Δικαστικό Μέγαρο και μια αίθουσα εμβαδού περίπου 40 τ.μ. στο κτίριο του Ειρηνοδικείου, η οποία χρησιμοποιείται ως ακροατήριο. Έως την έξαρση της πανδημίας του Κορωνοϊού εκδικάζονταν υποθέσεις σε γραφεία του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου με δικηγόρους, δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους και πολίτες να ασφυκτιούν σε απόλυτα ακατάλληλες συνθήκες.

Την εν λόγω απαράδεκτη και ασφυκτική κατάσταση ανέδειξε δυστυχώς μεταξύ άλλων και η πανδημία του Κορωνοϊού, η οποία κατέστησε το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο και τις λοιπές κτιριακές δομές ουσιαστικά σε υγειονομικές βόμβες, αφού δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ακόμα και τα απλούστερα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μάλιστα δημιουργεί οξύ προβληματισμό σήμερα η επαναλειτουργία των Δικαστηρίων αφού είναι εντελώς ασύμβατη η στοιχειώδης λειτουργία αυτών με την τήρηση κανόνων ασφαλείας και απόστασης.

Κατόπιν τούτων παρακαλούμε θερμά όπως υλοποιήσετε την δέσμευσή σας και θέσετε σε άμεση προτεραιότητα τις ενέργειες για την ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι για όλους τους παραπάνω λόγους απολύτως αναγκαίο.

Η Πρόεδρος 
Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου 

Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Νοτόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια