GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


[Όμιλος Κοπελούζου: Στα τέλη του 2022 θα λειτουργεί η νέα μονάδα φυσικού αερίου και το FSRU Αλεξανδρούπολης – Κατασκευή και αιολικού πάρκου]

Σε πλήρη ανάπτυξη είναι τα σχέδια του ομίλου Κοπελούζου στον τομέα παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με όσα είπε στο Delphi Forum ο Διευθυν...


Σε πλήρη ανάπτυξη είναι τα σχέδια του ομίλου Κοπελούζου στον τομέα παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με όσα είπε στο Delphi Forum ο Διευθυντής του τομέα Ενέργειας του ομίλου κ. Κώστας Σιφναίος.

Όπως είπε, ο όμιλος διαθέτει σήμερα 700 MW αιολικής ενέργειας, ενώ σε διάφορα στάδια κατασκευής βρίσκονται ακόμη 2.000 MW αιολικής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι και μεγάλο αιολικό πάρκο ισχύος 1000 MW στην Κρήτη, που όταν ολοκληρωθεί θα κάνει την Κρήτη το μεγαλύτερο πράσινο νησί.

Επίσης σημαντικό έργο ΑΠΕ, σημείωσε είναι το off shore αιολικό που θα κατασκευάσει ο όμιλος στο Θρακικό Πέλαγος, κοντά στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 220 MW.

Επισημαίνουμε ότι το πράσινο φως της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το έργο της Θρακικής Αιολικής Α.Ε. με προβλεπόμενη ισχύ 216MW στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης δόθηκε στο όμιλο Κοπελούζου το Σεπτέμβριο του 2012, ενώ ο σχεδιασμός ξεκίνησε από το 2008.

Στα τέλη του 2022 η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας

Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, η νέα μονάδα του ομίλου ισχύος 600-700 MW στην Αλεξανδρούπολης μεγάλης αποδοτικότητας, θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2022, σημείωσε ο κ. Σιφναίος.

Το 2022 σημείωσε θα είναι έτοιμο και ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, ένα έργο που έχει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

«Πρόκειται για το μόνο project που μπορεί να περιορίσει την εξάρτηση των διαδρομών προμήθειας ενέργειας που είναι εξίσου σημαντική με τα εξάρτηση των πηγών», σημείωσε. Ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης όπως και της Ρεβυθούσας διασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια και το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ένας από τους κυριότερους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθορίζοντας δεσμευτικούς στόχους στα κράτη μέλη της, σε σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Για την Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό-στόχος συνεισφοράς των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας είναι ίσο με 20% μέχρι το έτος 2020, ενώ το ποσοστό για την ηλεκτροπαραγωγή ανέρχεται στο 40%.

Οι εθνικοί στόχοι για την αιολική ενέργεια με ορίζοντα το 2020 δεν θα επιτευχθούν, καθώς υφίσταται ένα έλλειμμα εγκατεστημένης ισχύος αιολικών πάρκων της τάξης των 4500 ΜW. Με βάση τις πρόσφατες διακηρύξεις της νέας διακυβέρνησης και αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ο στόχος προβλέπεται να αυξηθεί, ακόμη περισσότερο σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό, δηλαδή στο 35% έως το 2030.

Ο εθνικός ενεργειακός προγραμματισμός έχει την προοπτική να εξυπηρετεί το στόχο μίας οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 και να είναι συμβατός με μία πορεία οικονομίας «μηδενικού άνθρακα» έως το 2050. Το παραπάνω αποτελεί βασική συνιστώσα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής/κρίσης και είναι σε απόλυτη συμβατότητα με τα αναφερόμενα στη Συμφωνία του Παρισιού.

Από το 1997, ο Όμιλος Κοπελούζου, ως πρωτοπόρος στα ενεργειακά θέματα, ενέταξε την αιολική ενέργεια ανάμεσα στις υπόλοιπες επιτυχημένες δραστηριότητες του, γνωρίζοντας ότι αυτή η μορφή ενέργειας θα αποτελέσει το πιο σημαντικό συστατικό του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Η ομάδα Ανάπτυξης Αιολικής Ενέργειας του Ομίλου είναι από κάθε πλευρά έμπειρη στα θέματα της αιολικής αποτίμησης, ενεργειακής μελέτης, του σχεδιασμού και της υλοποίησης επιτυχημένων έργων παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω του ELICA GROUP, κοινής εταιρείας της DAMCO ENERGY AE (50%) του Ομίλου και της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ (50%), ως ένας από τους βασικότερους ηγέτες, συμμετέχει στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, έχει αναπτύξει και κατασκευάσει μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων, Φ/Β και υδροηλεκτρικών μονάδων, κατέχοντας σημαντικότατη θέση στην αγορά ΑΠΕ της Ελλάδας, έχοντας θέσει σε λειτουργία αιολικά και Φ/Β πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της τάξης των 450 MW.

Επιπροσθέτως, διαθέτει σε φάση ώριμης αδειοδότησης περισσότερα από 2100 MW Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα, με έμφαση στο Αιγαίο. Ανάμεσά τους, αξίζει να επισημανθεί η ανάπτυξη τόσο μίας συστοιχίας Αιολικών Πάρκων ισχύος 1000 MW στο νησί της Κρήτης, το οποίο έτσι θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο πράσινο νησί παγκοσμίως, όσο και του υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου της Αλεξανδρούπολης- Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα (το πρώτο ρεαλιστικό έργο του είδους του χάρις στο χαμηλό βάθος της θάλασσας).

Τον Ιούλιο του 2018, o Όμιλος υπέγραψε μία συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την CHINA ENERGY INTERNATIONAL CORPORATION LTD για την από κοινού ανάπτυξη έργων στον τομέα της αιολικής ενέργειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια