GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Στις προτεραιότητες των αποκρατικοποιήσεων και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Εντολή προς το ΤΑΙΠΕΔ για απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, χωρίς καθυστερήσεις, τουλάχιστον στις περιπτώσεις ε...


Εντολή προς το ΤΑΙΠΕΔ για απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, χωρίς καθυστερήσεις, τουλάχιστον στις περιπτώσεις εκείνες που η διαδικασία αξιοποίησης δεν επηρεάζεται αρνητικά από την πανδημία, έδωσε ο υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ειδικότερα, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός με συνεργάτες του και το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ζητήθηκε να μην υπάρξει αδράνεια σε οποιοδήποτε μέτωπο και να προχωρήσουν νέοι και παλαιοί διαγωνισμοί με συντεταγμένο τρόπο.

Οπως εξηγούν πηγές κοντά στην όλη διαδικασία, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, όπως το 30% του μετοχικού κεφαλαίου τους Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ή η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Πετρελαίων, είναι λογικό να μπουν στην αναμονή, καθώς οι αποτιμήσεις τους επηρεάζονται από το τρέχον αρνητικό επενδυτικό κλίμα, και η πώλησή τους να αναβάλλεται για αργότερα, όταν τόσο η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά όσο και οι διεθνείς μετακινήσεις ανακάμψουν. Στην τακτική αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει και τη συγκατάθεση των θεσμών, ειδικά καθώς πρόκειται για ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία τα οποία εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν προσφορές κοντά στη δίκαιη αξία τους.

Ομως μια σειρά άλλων αποκρατικοποιήσεων μπορεί να προχωρήσει, ενδεχομένως και από τον επόμενο μήνα, οπότε και θα επιταχυνθεί η προσπάθεια ομαλοποίησης του περιβάλλοντος στην πραγματική οικονομία. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί εντός του καλοκαιριού είναι και κάποια από τα περιφερειακά λιμάνια. Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της τάξης του 70% στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης. Οι δύο αυτοί διαγωνισμοί και τα τεύχη τους αποτελούν αντικείμενο συζήτησης του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έγκρισή τους την ερχόμενη Δευτέρα. Πηγές της «Κ» αναφέρουν ως υπαρκτό και μάλιστα ζωηρό, παρά τη δυσμενή συγκυρία, το ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και σχήματος αμερικανικών συμφερόντων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο ειδικός σύμβουλος στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Παναγιώτης Μπαλωμένος, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος και η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου. Η παρέμβαση, σύμφωνα με πηγές της οδού Νίκης, δεν έχει ταμειακό κίνητρο αλλά αναπτυξιακό, καθώς εκτιμάται πως με την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μπορεί να επιτευχθεί σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο και να κινητοποιηθούν επενδύσεις για την αναβάθμιση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια