GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Συμβουλές στους ηλικιωμένους για την επιστροφή στην κανονικότητα

Τον σημαντικότερο στόχο αποτελεί για την ιατρική κοινότητα η διαφύλαξη της υγείας των ηλικιωμένων σε κοινωνίες που αγωνίζονται ενάντια...


Τον σημαντικότερο στόχο αποτελεί για την ιατρική κοινότητα η διαφύλαξη της υγείας των ηλικιωμένων σε κοινωνίες που αγωνίζονται ενάντια στην πανδημία του νέου κορονοϊού.
Αυτό λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος της European Geriatric Medicine Society και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης (Ε.Ε.Μ.Ε.Γ), διευθυντής της Κλινικής Γηριατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Nancy-Lorraine, στη Γαλλία, Αθανάσιος Μπενέτος.

«Σε αυτή την επιδημία είναι πάρα πολλοί οι άγνωστοι παράγοντες, υπάρχει ένα όμως που γνωρίζουμε σίγουρα και αυτό είναι το ότι τα άτομα προχωρημένης ηλικίας, ιδίως μετά τα 75, είναι ο “στόχος” των επιπλοκών αυτής της νόσου. Ως εκ τούτο πρέπει να παίρνουμε κάποια μέτρα ιδιαίτερα για αυτά τα άτομα», εξηγεί ο κ. Μπενέτος.

Σημειώνει, δε, πως οι αποφάσεις των υγειονομικών αρχών για ζητήματα που αφορούν μια τέτοια πληθυσμιακή ομάδα πρέπει να έχουν ως βάση τους το μέτρο.

«Δεν μπορούμε από την άλλη πλευρά βέβαια και να “καταδικάσουμε” αυτά τα άτομα στη διαρκή απομόνωση, εξ ου και η δυσκολία που έχουν όλες οι κυβερνήσεις, οι αρχές, εμείς -το ιατρικό προσωπικό- στο τι να προτείνουμε», προσθέτει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης και σημειώνει πως «τα πάντα πια είναι μια χρυσή τομή».

Όπως λέει «η πρόταση είναι να σταματήσει το lockdown και για τα άτομα αυτών των ηλικιών, την ίδια ώρα όμως τα προφυλακτικά μέτρα όπως και το μέτρο της απόστασης να ισχύουν με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν για τους ηλικιωμένους».

Αυτό, όπως εξηγεί, σημαίνει πρακτικά ότι «αυτά τα άτομα, αφ’ ης στιγμής βρίσκονται σε χώρους με άλλα άτομα θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα, όσο και αν αυτό τους φαίνεται δύσκολο, όπως και πράγματι είναι», αλλά και να πλένουν τα χέρια τους.

Την ίδια ώρα ο κ. Μπενέτος συστήνει στα άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας σε αυτή τη φάση και «για κάποιο διάστημα» να αποφεύγουν την άμεση επαφή με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο όταν θα έρθουν τα παιδιά, τα εγγόνια, κάποιος συγγενής και φίλος να μην υπάρχει επαφή», παραδέχεται, τονίζοντας, ωστόσο, πως για «κάποιο ακόμη -απροσδιόριστο- διάστημα» είναι σημαντικό να απέχουμε «από μια κοντινή, απευθείας σωματική επαφή» με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια