GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Διάβημα Αθήνας προς Άγκυρα με αφορμή την αλλαγή κοίτης στον ποταμό Έβρο

Αφορμή οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή Μελισσοκομείο στο Νότιο Έβρο. Τι ακριβώς έχει συμβεί.


Αφορμή οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή Μελισσοκομείο στο Νότιο Έβρο. Τι ακριβώς έχει συμβεί.

Διάβημα προς την Τουρκία έκανε η Ελλάδα, έπειτα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Αφορμή κατά πληροφορίες στάθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.

Συγκεκριμένα, στον Νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και συνήθως δημιουργείται μια μικρή νησίδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες που η στάθμη του ποταμού πέφτει εμφανίζεται μια μικρή έκταση περίπου 15 στρεμμάτων. Όπως έγραψε το Newpost, οι χάρτες τους 1923, σύμφωνα με τους οποίους έγινε η χάραξη των συνόρων, αναφέρουν ότι οι προσχώσεις αποτελούν Ελληνικά εδάφη, ωστόσο αυτό αμφισβητείται πλέον από τις Τουρκικές αρχές. Τούρκοι αστυνομικοί έχουν μόνιμα αναπτυχθεί στην περιοχή παρεμποδίζοντας τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ να προχωρήσουν στα οχυρωματικά έργα τα όποια έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν οι Ελληνικές αρχές. Το ζήτημα έχει περάσει πλέον στο υπουργείο εξωτερικών, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί να αποχωρήσει αλλά και δεν παρουσιάζει οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει ότι η περιοχή την οποία διεκδικεί της ανήκει.

Στην Αθήνα έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι έπειτα από το φιάσκο του Έβρου και την άτακτη υποχώρηση των γειτόνων το περασμένο διάστημα, έπειτα από την ασύμμετρη επίθεση με υποκινούμενους μετανάστες, η Τουρκία θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να επανέλθει στην περιοχή για να πάρει τη "ρεβάνς". Είτε με προσπάθεια δημιουργίας επεισοδίων είτε με νέα απόπειρα υποκίνησης μεταναστών είτε με παράλογες διεκδικήσεις όπως στο Μελισσοκομείο.

Παρέμβαση Δένδια
Για το ζήτημα έκανε παρέμβαση και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην ΕΡΑ υποστήριξε: «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. (…) Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Αναφορά βρετανικών ΜΜΕ
Στο ζήτημα αναφέρθηκαν και βρετανικά ΜΜΕ, με την εφημερίδα SUN να ισχυρίζεται ότι «35 τούρκοι στρατιώτες φέρονται να προωθήθηκαν σε νησίδα στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου, κοντά στις Φέρρες. Ειδικές δυνάμεις και πεζικό έστησαν σκηνή με μια τουρκική σημαία και αρνήθηκαν να την κατεβάσουν παρά τις εκκλήσεις της ελληνικής πλευράς».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τα κόμματα
Σε κοινή δήλωσή τους, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας, τονίζουν πως «η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει».
«Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή», τονίζουν και διερωτούνται:
  • «Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;
  • Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού;
  • Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;»

«Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο», τονίζουν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια