GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πυροτεχνήματα 5 πράγματα που δεν ήξερες

Τα πυροτεχνήματα είναι συνυφασμένα με γιορτινά γεγονότα, καθώς έχουν την ιδιότητα να μαγνητίζουν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων και να...


Τα πυροτεχνήματα είναι συνυφασμένα με γιορτινά γεγονότα, καθώς έχουν την ιδιότητα να μαγνητίζουν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων και να εντυπωσιάζουν φωτίζοντας τον ουρανό. Γάμος, Πάσχα, εγκαίνια και γιορτινά event έχουν συχνά ένα εντυπωσιακό show στον ουρανό. Στην χώρα μας τα πυροτεχνήματα γίνονται κάθε χρονιά όλο και πιο δημοφιλή δίνοντας λάμψη στις ιδιαίτερες στιγμές μας. Βέβαια, χρειάζεται υπεύθυνη χρήση και φροντίζουμε να αγοράζουμε πυροτεχνήματα από εγκεκριμένα καταστήματα, όπως π.χ. το γνωστό balloon.gr, και όχι από πλανόδιους πωλητές, και να ακολουθούμε ευλαβικά τις οδηγίες και τους κανόνες ασφαλείας.
Σίγουρα έχεις δει πολλές φορές πυροτεχνήματα, ίσως όμως σίγουρα δεν έχεις ξανακούσει τα παρακάτω!

1. Τα πρώτα πυροτεχνήματα
Πότε εφευρέθηκαν όμως τα βεγγαλικά; Λέγεται πώς η πρώτη κροτίδα υπήρξε στην Αρχαία Κίνα και συγκεκριμένα τον 2ο αιώνα π.Χ.! Δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα καλάμι μπαμπού που όταν το πέταγαν στη φωτιά, έκανε έκρηξη με θόρυβο λόγω του κενού αέρα που υπάρχει στις κοιλότητες του μπαμπού. Οι αρχαίοι κινέζοι πίστευαν ότι αυτές οι φυσικές κροτίδες έδιωχναν μακριά τα κακά πνεύματα. Αργότερα την περίοδο 600-900 μ.Χ. ένας κινέζος αλχημιστής ανέμειξε νιτρικό κάλιο, θείο και κάρβουνο και παρήγαγε μια μαύρη σκόνη, την πρώτη πυρίτιδα. Αυτή τη σκόνη την έχυναν στα κούφια μπαμπού –και αργότερα σε σκληρούς χάρτινους σωλήνες- σχηματίζοντας έτσι τα πρώτα τεχνητά πυροτεχνήματα.

2. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές πυροτεχνημάτων
Επάξια αφού είναι η ιδρύτρια χώρα των πυροτεχνημάτων, η Κίνα παράγει πάνω από το 80% των πυροτεχνημάτων του κόσμου! Ακολουθεί η Ολλανδία στη 2η θέση και η Βραζιλία στην 3η. Ο ετήσιος τζίρος από την παγκόσμια πώληση πυροτεχνημάτων το 2019 ήταν 994.2 εκατομμύρια δολάρια.

3. Τα μεγαλύτερα ρεκόρ πυροτεχνημάτων
Το μεγαλύτερο σε μέγεθος πυροτέχνημα, ήταν μία μόνο βολή αλλά ζύγιζε 1268 kg και πραγματικά έκανε τη νύχτα μέρα στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Εκτοξεύτηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2020 κλείνοντας το σόου πυροτεχνημάτων για το χειμερινό Καρναβάλι και κατέκτησε το ρεκόρ Guinness ως το μεγαλύτερο εναέριο πυροτέχνημα.

Το μεγαλύτερο σόου πυροτεχνημάτων έλαβε χώρα στις Φιλιππίνες την 1η Ιανουαρίου 2016 για την υποδοχή της νέας χρονιάς. Εκτοξεύτηκαν 810.904 (!) και το σόου κράτησε πάνω από μία ώρα!


4. Διαγωνισμοί Πυροτεχνημάτων
Κι όμως κάθε χρόνο σε πολλές χώρες διοργανώνονται διαγωνισμοί, όπου οι πιο ικανοί πυροτεχνουργοί λαμβάνουν μέρος προσπαθώντας να δημιουργήσουν το πιο εντυπωσιακό σόου με πυροτεχνήματα. Τα πιο γνωστά είναι το Φεστιβάλ Πυροτεχνημάτων του Μόντρεαλ και το Festival d’Art Pyrotechnique στις Κάννες. Το World Pyro Olympics, είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός μεταξύ των κορυφαίων εταιριών πυροτεχνημάτων του κόσμου που γίνεται στη Μανίλα των Φιλιππίνων και είναι ο μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός διαγωνισμός του είδους.

5. Ο μεγαλύτερος καταναλωτής πυροτεχνημάτων
Η εταιρία Walt Disney λέγεται ότι καταναλώνει τα περισσότερα πυροτεχνήματα ετησίως στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι ξοδεύονται περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τα σόου στην Disneyland!


Δεν υπάρχουν σχόλια