GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Sunlight: Θετικά οικονομικά μεγέθη για το 2019

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα του 2019 για τον όμιλο της Sunlight ο οποίος ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα επέκτασης της παραγωγικής του δυν...

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα του 2019 για τον όμιλο της Sunlight ο οποίος ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα επέκτασης της παραγωγικής του δυναμικότητας κατά 25%.


Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το 2019 σηματοδότησε για τη SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia, την ολική επαναφορά της παραγωγικής της δραστηριότητας και την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της στο Ν. Όλβιο της Ξάνθης, κατά 25%. Παράλληλα η επάνοδος της SUNLIGHT στις διεθνείς αγορές βιομηχανικών μπαταριών, η δημιουργία της θυγατρικής SUNLIGHT BATTERIES USA Inc στην Αμερική, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος αγορά παγκοσμίως, και η είσοδός της στην δυναμική αγορά των έξυπνων μπαταριών λιθίου μέσω της πρωτοποριακής σειράς Li.ON FORCE, αποτέλεσαν τα σημαντικότερα ορόσημα για το 2019.

Τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου για το 2019 κινήθηκαν θετικά. Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 180 εκατ. €, έναντι 108 εκατ. € το 2018. Σημειώνεται ότι η πλήρης αποκατάσταση της παραγωγικής δυναμικότητας του τμήματος των βιομηχανικών μπαταριών επετεύχθη τον Ιούλιο του 2019. Το EBITDA του Ομίλου ανήλθε στα 22,2 εκατ. € έναντι 19,7 εκατ. € την προηγούμενη χρονιά. Τα δε κέρδη προ φόρων του Ομίλου ανήλθαν σε 11,7 εκατ. € έναντι 10,1 εκατ. € σημειώνοντας μικρή άνοδο.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση τo πρώτο εξάμηνο του 2019 ξεκίνησε με τις προσπάθειες όλων να επικεντρώνονται στην όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση της παραγωγικής της δυναμικότητας στα προ της πυρκαγιάς επίπεδα, στόχος που όχι μόνο επετεύχθη τον Ιούλιο του 2019, αλλά και ξεπεράστηκε μέσα από το πρόγραμμα επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 25%. Την ίδια χρονική περίοδο, η SUNLIGHT πέτυχε την πλήρη επαναφορά της στις διεθνείς αγορές βιομηχανικών μπαταριών.

Παράλληλα, η SUNLIGHT έδωσε μεγάλη έμφαση στο R&D. Προς την κατεύθυνση αυτή, αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε η σειρά έξυπνων μπαταριών λιθίου Li.ON FORCE για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (EIVs) η οποία ενσωματώνει χαρακτηριστικά Internet of Things και Machine Learning. Με προσέγγιση fit-for-purpose και σχεδιασμό εξ’ ολοκλήρου από μία εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών, με έδρα την Ξάνθη, η Eταιρεία συμπληρώνει την προϊοντική της παλέτα κατά τρόπο ώστε να καλύπτει κάθε ανάγκη ηλεκτροκίνησης βιομηχανικού τύπου. Με δεδομένη την μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας λιθίου στις διεθνείς αγορές, η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή νέας μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου, στο εργοστάσιο της Ξάνθης.

Επιπλέον, οι υπόλοιπες δύο παραγωγικές μονάδες (ανακύκλωσης συσσωρευτών στην Κομοτηνή και συναρμολόγησης μπαταριών στην Βερόνα της Ιταλίας), ως αναπόσπαστα πλέον τμήματα στην αλυσίδα δημιουργίας αξίας του Ομίλου της SUNLIGHT, συνέχισαν το πλάνο διαρκούς βελτίωσης των λειτουργιών τους.

Τέλος, τον Δεκέμβριο 2019, η SUNLIGHT προχώρησε στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στην Β. Καρολίνα των ΗΠA, SUNLIGHT BATTERIES USA, με στόχο την επιτάχυνση της εξάπλωσης της στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εταιρείας για το 2019, ο κ. Ρόμπυ Μπουρλάς, Διευθύνων Σύμβουλος της SUNLIGHT δήλωσε: “Το 2019 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την εταιρία αφού επανήλθαμε πλήρως μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2018. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ για τα παγκόσμια δεδομένα, όχι μόνο δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών στον κόσμο, αλλά επαναφέραμε και το σύνολο των πελατών μας, που αποδεικνύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαμε χτίσει τόσο χρόνια στην αγορά. Οι νέες υποδομές ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά μας και μάς τοποθετούν με αξιώσεις στη διεκδίκηση ηγετικού ρόλου σε παγκόσμιες αγορές με αυξανόμενα θετική τάση”.

Κομβικής σημασίας για την υλοποίηση του πλάνου του 2019 ήταν η καταβολή των εναπομενόντων 48 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 66 εκατ. ευρώ του συμφωνηθέντος ποσού της ασφαλιστικής αποζημίωσης, καθώς το ποσό αυτό αποτέλεσε τη βασική πηγή χρηματοδότησης για την ανακατασκευή του εργοστασίου.

Οι προοπτικές για το 2020
Επιπλέον τονίζεται ότι η SUNLIGHT πλέον διαθέτει το πιο σύγχρονο, παραγωγικό και ασφαλές εργοστάσιο στον κόσμο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα στρατηγικά πλάνα των επόμενων ετών. Με την ολοκλήρωση δε του επενδυτικού προγράμματος επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 25%, η έμφαση δίδεται στην αύξηση της παραγωγικότητας και την εξασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας (business continuity). H τάση για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης των logistics είναι αδιαμφισβήτητη και η SUNLIGHT στοχεύει να παίξει σημαντικό ρόλο μέσα από τις νέες τεχνολογίες μπαταριών που προσφέρει. Βάσει των στατιστικών, η διείσδυση των eIVs έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης σε περιοχές όπως η Β. Αμερική, η Ινδία και η ΝΑ Ασία και η εταιρία επιταχύνει τις προσπάθειες για την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων στις εν λόγω υποσχόμενες αγορές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύσταση της θυγατρικής Sunlight Batteries USA Inc., στην οποία θα γίνεται φόρτιση, συναρμολόγηση και διανομή μπαταριών μολύβδου και λιθίου. Η έναρξη λειτουργίας της εν λόγω μονάδας στο Greensboro της Β. Καρολίνας τοποθετείται το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και αναμένεται να προσδώσει στην Εταιρεία ταχύτητα παραδόσεων και υψηλού επιπέδου service στους Αμερικάνους πελάτες.

Ωστόσο, η προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας σε χαμηλότερα μεγέθη και εσχάτως η πανδημία του COVID 19, διαμορφώνουν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Στην παρούσα χρονική περίοδο δεν είναι δυνατή η πλήρης αξιολόγηση και ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η εταιρεία λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους και παρακολουθεί τις αποφάσεις των χωρών της Ευρωζώνης για τη λήψη σειράς δημοσιονομικών και άλλων μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, έχει δε διαμορφώσει εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιχειρηματική συνέχεια και να διατηρήσει την ανταγωνιστική της θέση κατά την διάρκεια αλλά και μετά την εν λόγω κρίση εποχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια