GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ποιό είναι το «ιδανικό» ύφασμα για την κατασκευή προστατευτικής μάσκας

Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, προχώρησαν στη δοκιμή διαφόρων υφασμάτων προκειμένου να αποφασίσουν ποιο υλικό θεωρείται καλύτερο για τη...


Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, προχώρησαν στη δοκιμή διαφόρων υφασμάτων προκειμένου να αποφασίσουν ποιο υλικό θεωρείται καλύτερο για την κατασκευή μιας προστατευτικής μάσκας. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα υβριδικά υφάσματα θα μπορούσαν να συγκρατήσουν και να φιλτράρουν μεγάλο αριθμό εισπνεόμενων σωματιδίων.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ACS Publiciations, ερευνητές από το Εθνικό Εργαστήριο Argonne και από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο αξιολόγησαν τα δημοφιλή φυσικά και συνθετικά υφάσματα για να δοκιμάσουν την ικανότητά τους στο σταμάτημα λεπτών σωματιδίων αερολύματος.

Οι μετρήσεις έγιναν χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή που εξέτασε τη διέλευση των σωματιδίων μέσω διαφόρων τύπων ιστού και, στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν δείγματα αέρα.


Μίξη υλικών;
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τις καλύτερες επιδόσεις, ως προς την προστασία, είχαν οι χειροποίητες μάσκες, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από υβριδικά υφάσματα, όπως οι συνδυασμοί βαμβακιού.

​Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα μικτά υλικά μπορούν να συγκρατήσουν και να φιλτράρουν μεγάλο αριθμό σωματιδίων.

Εξετάζοντας τις ιδιότητες των διαφόρων υλικών, οι ερευνητές αξιολόγησαν, με τη μέθοδο ηλεκτροστατικού φιλτραρίσματος, την καταπολέμηση των ιογενών σωματιδίων.

Άλλωστε, ένα ηλεκτροστατικό φίλτρο μπορεί όχι μόνο να συγκρατήσει τα σωματίδια, αλλά και να τα προσελκύσει. Από αυτήν την άποψη, οι επιστήμονες προτείνουν τις μάσκες από πολυεστέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια