GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μακάριος Β. Λαζαρίδης: Γιατί λέω όχι στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου! Όσοι το εισηγούνται, θέλουν το κακό του Κυριάκου Μητσοτάκη!

ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ  του πρωθυπουργού στο μήνυμα του τη Μ. Δευτέρα πυροδότησε νέο κύκλο σεναρίων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Τι είπε ο Κυρ...


ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ του πρωθυπουργού στο μήνυμα του τη Μ. Δευτέρα πυροδότησε νέο κύκλο σεναρίων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; «Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία». Το αυτονόητο δηλαδή.

Είναι ξεκάθαρο ότι η φράση αυτή αφορούσε τη θεσμική λειτουργία φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάγκη νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) κατά τη διάρκεια της κρίσης, που θα πρέπει να σταματήσει όταν εκλείψουν οι έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και πάλι είχε ξεκινήσει μια κουβέντα για πρόωρες εκλογές, είχα γράψει πάλι εδώ στη φιλόξενη «Εστία», εξηγώντας γιατί δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. «Όσοι εισηγούνται – αν εισηγούνται όπως προκύπτει από διαρροές – στον πρωθυπουργό πρόωρες εκλογές θέλουν το κακό του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κακό της Νέας Δημοκρατίας και πρωτίστως το κακό της πατρίδας μας, της Ελλάδας μας», είχα γράψει τότε. Κάτι που μετ’ επιτάσεως συνεχίζω να πιστεύω και σήμερα.

Μάλιστα τότε, ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος λίγες ημέρες αργότερα είχε τονίσει εμφατικά: «Κάνουν μεγάλο λάθος… Οι πολίτες δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς. Μας εξέλεξαν για να φέρουμε αποτέλεσμα και θα φέρουμε».

Έρχομαι στο σήμερα. Και λέω πολύ καθαρά: Όσοι, αυτές τις στιγμές της μεγάλης κρίσης, εισηγούνται ή θα εισηγηθούν στον πρωθυπουργό εκλογές, κάνουν ή θα κάνουν τραγικό λάθος. Έχουν πλήρη άγνοια των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων που βρίσκεται η χώρα. Αφήστε δε που κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν ότι αν ο πρωθυπουργός προκήρυττε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, αυτές θα έπρεπε να διενεργηθούν από υπηρεσιακή Κυβέρνηση, με άλλο πρωθυπουργό. Τόση άγνοια… Τι λένε όσοι ισχυρίζονται ότι ο Μητσοτάκης θα πρέπει μετά την κρίση να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές; Ότι πρέπει να μηδενίσει το κοντέρ. Ότι είναι ευκαιρία να τελειώσει πολιτικά τον Τσίπρα. Λες και οι πολίτες βγαίνοντας λαβωμένοι από την κρίση, τους νοιάζει αν ο κ. Τσίπρας «τελειώσει» το φθινόπωρο ή αργότερα! Ότι θα πρέπει να έχει νωπή λαϊκή εντολή για να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη ημέρα. Ότι… Ότι… Παραβλέπουν βέβαια ότι το να μιλάμε για εκλογές σε 5 – 6 μήνες από τώρα, που κανείς δεν γνωρίζει πως θα είναι η υγειονομική κατάσταση – και η οικονομική φυσικά – στη χώρα, είναι καθαρός παραλογισμός. Δεν σκέφτονται μάλλον ότι την ώρα που η χώρα θα χρειαστεί να σταθεί στα πόδια της, δεν μπορεί να χαθούν 3 μήνες για τη διενέργεια εκλογών, πράγμα που θα στερήσει πολύτιμο οξυγόνο από την οικονομία.

Δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τους το γεγονός ότι μεταξύ της απλής αναλογικής και του νέου εκλογικού νόμου μπορεί να χρειαστεί να μπούμε και πάλι σε καραντίνα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας με τους εντατικολόγους on camera πριν λίγες ημέρεςαποκάλυψε ότι περιμένουμε νέο κύμα του ιού τον προσεχή Οκτώβριο. Και τότε τι;

Κάποιοι άλλοι δε – όψιμοι υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη – κάνουν λόγο για την ανάγκη εμπέδωσης της κυριαρχίας του πρωθυπουργού μέσα από τις πρόωρες εκλογές. Μα, αν η κυριαρχία Μητσοτάκη είναι τόσο ακλόνητη, αν η κυριαρχία Μητσοτάκη έχει ρίζες – και κατά την άποψή μου έχει βαθειές – γιατί χρειάζεται να τη δοκιμάσει και μάλιστα σε διπλές εκλογές;

Ο πρωθυπουργός διαθέτει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 βουλευτών. Τι τον εμποδίζει να ολοκληρώσει και το εγχείρημα της επανεκκίνησης της οικονομίας μέσω ενός νέου newdeal;

Ας σκεφτούν λοιπόν, όσοι ελαφρά την καρδία εισηγούνται πρόωρες εκλογές το εξής: ακόμη και αυτοδυναμία να πάρει ο Μητσοτάκης με την απλή αναλογική, κατακτώντας ένα ποσοστό 45% συν, θα εκλέξει 151 βουλευτές. Επτά λιγότερους απ’ όσους έχει σήμερα.

Είναι δηλαδή ευκολότερο να κυβερνήσει τη χώρα με 151 βουλευτές για 4 χρόνια, απ’ ό,τι με 158 βουλευτές για κάτι λιγότερο από τρία; Γιατί περί τούτου πρόκειται! Ας το σκεφτούν, λοιπόν, καλά πριν εισηγούνται τέτοιες ανοησίες στον πρωθυπουργό.

Και κάτι ακόμη. Όσοι θέλουν πρόωρες εκλογές, δεν πιστεύουν και πολύ στην αντοχή του μητσοτακικού brand. Ας καταλάβουν, όμως, ότι η αντοχή αυτή είναι μεγάλη, είναι ισχυρή. Και το απέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαχειριζόμενος με απόλυτη επιτυχία ταυτόχρονα δυο εθνικές κρίσεις. Και γι’ αυτό στα μάτια της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια