GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μεγάλη Δευτέρα: Ο Ιωσήφ συγχωρεί τα αδέρφια του και η άκαρπη συκιά ξεραίνεται με ένα λόγο του Ιησού

Η Εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού αρχίζει τη Μεγάλη Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 και η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην άκαρ...


Η Εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού αρχίζει τη Μεγάλη Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 και η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην άκαρπη συκιά που ξεράθηκε μ’ έναν λόγο Του, αλλά και στο πώς ο Ιωσήφ συγχώρεσε τα αδέλφια του.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020, δηλαδή την 104η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, η Ορθόδοξη Εκκλησία αρχίζει την πορεία την κορύφωση της περιόδου προς το Πάσχα, αφού αρχίζει η Εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού.

Η άκαρπη συκιά
Έτσι, η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην άκαρπη συκιά που καταράστηκε ο Ιησούς Χριστός και ξεράθηκε μ’ έναν Του λόγο.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, ο Ιησούς φεύγει από την Ιερουσαλήμ και επιστρέφει στη Βηθανία, στην ανατολική πλαγιά του Όρους των Ελαιών. Πιθανότατα, διανυκτερεύει στο σπίτι του Λαζάρου, της Μαρίας και της Μάρθας, που είναι φίλοι του.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Μάρκο, καθώς πηγαίνουν από τη Βηθανία στην Ιερουσαλήμ μέσω του Όρους των Ελαιών, ο Πέτρος βλέπει το δέντρο που είχε καταραστεί ο Ιησούς το προηγούμενο πρωί.

«Ραββί, κοίτα!» φωνάζει, «η συκιά που καταράστηκες, ξεράθηκε».

Ο Ιωσήφ συγχώρεσε τα αδέλφια του
Τη Μεγάλη Δευτέρα, ακόμα, η Ορθόδοξη Εκκλησία θυμάται πως ο Ιωσήφ συγχώρησε τα αδέλφια του παρότι τον πούλησαν στην Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα, ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος γιος του Ιακώβ, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, αλλά εκδιώχθηκε από τους αδελφούς του λόγω της ενάρετης ζωής που ακολουθούσε.

Εκείνοι, λοιπόν, τον έριξαν σ’ έναν λάκκο και προσπάθησαν να πείσουν τον πατέρα τους ότι άγρια θηρία κατασπάραξαν τον Ιωσήφ, αλλά ο Ιακώβ δεν ξεγελάστηκε. Στη συνέχεια, πούλησαν τον αδελφό τους σ’ εμπόρους και κατέληξε στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, δηλαδή του Φαραώ Πετεφρή.

Ο Ιωσήφ, όμως, αντιστάθηκε στην ερωτική επιθυμία της συζύγου του Φαραώ και έτσι εκείνη τον συκοφάντησε με αποτέλεσμα ο βασιλιάς της Αιγύπτου να φυλακίσει τον γιο του Ιακώβ.

Έπειτα, ο Φαραώ Πετεφρής είδε ένα περίεργο όνειρο και, σύμφωνα με την ερμηνεία του Ιωσήφ, θα έρχονταν επτά χρόνια ευδαιμονίας στο βασίλειο και ισάριθμα έτη ακαρπίας και λιμού.

Ως εκ τούτου, ο βασιλιάς έδωσε αξιώματα στον Ιωσήφ, ο οποίος διαχειρίστηκε εξαιρετικά την εξουσία που πήρε ακόμα και κατά τα χρόνια της ακαρπίας και του λιμού. Τότε, εμφανίσθηκαν εκ νέου τα αδέλφια του, που τον είχαν φθονήσει, και εκείνος όχι μόνο τα συγχώρεσε, αλλά τα προσκάλεσε στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του.

Το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τρίτης, δηλαδή η Ακολουθία του Νυμφίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια