GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Businessbook

Breaking News:

latest

Επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας σταματά ο μαθητικός διαγωνισμός “Η μάχη των Οχυρών”

Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη με μέλη από όλη την Υφήλιο με την διεξαγωγή του Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ κατά...


Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη με μέλη από όλη την Υφήλιο με την διεξαγωγή του Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ κατάφερε να μάθουν χιλιάδες μαθητές την Ιστορία της Μάχης των Οχυρών. Μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου μπήκαν στην διαδικασία να μελετήσουν την Μάχη των Οχυρών και εμπνεύστηκαν από αυτήν. Οι μαθητές απέκτησαν ως πρότυπα ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ήρωες (σπάνιο για την εποχή μας).

Αυτός ο μαθητικός διαγωνισμός που αναδείκνυε τις αρετές της φυλής μας κατάφερε να επιβιώσει στα χρόνια εθνομηδενισμού της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως σταμάτησε να διεξάγεται επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Παρόλο που ο Σύνδεσμος Φίλων του Ιστιμπεη κατέθεσε ΕΜΠΡΟΘΕΣΑ ολοκληρωμένη πρόταση (τέλη Ιουνίου 2019) για διαξαγωγή του διαγωνισμού το Υπουργείο ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΠΟΤΕ στο αίτημα (τον Αύγουστο έπρεπε να έρθει η έγκριση).

Η επιστολή του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη προς την Υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως, αναλυτικά έχει ως εξής:

Αξιότιμη κα Υπουργέ Παιδείας
Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη πιστός στις καταστατικές του Αρχές διοργανώνει ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΠΟΡΩΝ κάθε χρόνο (από το 2015) Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ», σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών, με την σχετική ΕΓΚΡΙΣΗ του Υπουργείου Παιδείας. Χιλιάδες μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας μελέτησαν και εμπνεύστηκαν από τον ΗΡΩΙΣΜΟ των υπερασπιστών των Οχυρών που αντιστάθηκαν γενναία απέναντι στον ισχυρότερο στρατό του τότε κόσμου, τον Γερμανικό στρατό του Χίτλερ.

Η Μάχη των Οχυρών ως πολεμικό γεγονός αποτελεί ορόσημο για την Παγκόσμια Ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη του Β΄ΠΠ που ένας στρατός (ο Ελληνικός) κοίταξε στα μάτια τον Γερμανό επιδρομέα, αντιστάθηκε με επιτυχία καταρρίπτοντας τον μύθο του ανίκητου αντιπάλου και αναπτέρωσε το ηθικό των συμμάχων για την τελική νίκη.

Στην Μάχη των Οχυρών αναμετρήθηκε η Ελληνική Ψυχή με το Γερμανικό ατσάλι και ΝΙΚΗΣΕ. Η τριβή των μαθητών με το συγκεκριμένο γεγονός τους δίνει τη δύναμη να αγωνιστούν για να υπερκεράσουν τις δυσκολίες που θα συναντήσουν στη ζωή τους, ακόμη κι αν φαντάζουν ανυπέρβλητες. Η μελέτη της Μάχης των Οχυρών διδάσκει στους μαθητές να αγωνίζονται για υψηλά ιδανικά και τις αξίες της Πίστεως και της Πατρίδας και στέλνει ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ μήνυμα ενότητας στους Έλληνες, καθώς ήταν η πρώτη (μετά την εγκατάσταση των προσφύγων από Μικρά Ασία, Πόντο, Ανατολική Ρωμυλία και Ανατολική Θράκη) και τελευταία φορά (ακολούθησε η δύσκολη περίοδος 1946-49) που πολέμησαν οι Έλληνες ΕΝΩΜΕΝΟΙ και τα κατάφεραν.

Στους ΠΕΝΤΕ διαγωνισμούς που διεξήχθησαν οι μαθητές απέκτησαν ως πρότυπα ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ, που αγωνίστηκαν εναντίον του ολοκληρωτισμού για το ύψιστο ιδανικό της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ! Διαγωνίστηκαν σε έξι κατηγορίες: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ, ΠΟΙΗΜΑ, ΔΙΗΓΗΜΑ, ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ και ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Τα έργα των μαθητών αποτελούν σύγχρονα αριστουργήματα για την νεώτερη Ιστορία της Ελλάδας. Η Σοφία Βέμπο θα ζήλευε τις μουσικές συνθέσεις που είναι εμπνευσμένες από το έπος της Μάχης των Οχυρών. Αγαλλιάζει η ψυχή του Λοχία Δημήτριου Ίτσιου από τα Άνω Πορόια Σερρών που πολέμησε τους επιδρομείς μέχρι να του τελειώσουν τα πυρομαχικά και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Σε μια ζωγραφιά μαθήτριας από τα Άνω Πορόια αποτυπώνονται άνθη στην καρδιά του ήρωα… προφανώς επειδή έγινε το πρότυπο για χιλιάδες μαθητές που έμαθαν την Ιστορία του και συμμετείχαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό για την Μάχη των Οχυρών.

Το μεγάλο έπαθλο για τον νικητή του διαγωνισμού ήταν ένα τετραήμερο ταξίδι στην Νορμανδία (Γαλλία) όπου ο μαθητής μαζί με έναν γονέα του και τον εκπαιδευτικό που επέβλεψε το βραβευμένο έργο είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τους (πολλούς) τρόπους με τους οποίους τιμούν οι Γάλλοι την δική τους εθνική επέτειο.

Δυστυχώς φέτος οι μαθητές δεν θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν το «ταξίδι» τους ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της επικής Μάχης των Οχυρών. Η εμπρόθεσμη και ολοκληρωμένη αίτηση που υπέβαλε ο Σύνδεσμός μας στις 28 Ιουνίου 2019 (επισυνάπτεται) δεν απαντήθηκε ΠΟΤΕ από το Υπουργείο Παιδείας. Στις 19 Νοεμβρίου 2019 έγινε επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με την οποία εκφράσαμε την αγωνία για την καθυστέρηση της έγκρισης. Δυστυχώς ούτε αυτή η υπενθύμιση στάθηκε ικανή να δοθεί έγκαιρα η έγκριση. Αγωνιώντας για την τέλεση του εν λόγω διαγωνισμού επικοινωνήσαμε πολλάκις με το υπεύθυνο Τμήμα του Υπουργείου σας λαμβάνοντας την διαβεβαίωση ότι είναι θέμα ημερών η αποστολή της έγκρισης. Μάταια όμως… δεν λάβαμε καν απάντηση στο αίτημά μας.

Κατόπιν των ανωτέρω θέλουμε να σας εκφράσουμε την απογοήτευσή μας σχετικά με την ΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ του εν λόγω αιτήματος. Η αργή και βασανιστική αυτή αναμονή μας θυμίζει τον στίχο του μεγάλου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη « Στο μεταξύ, μας σκοτώνουν με μικρές δόσεις, πολύ ταχτικά, πολύ σιωπηλά, πολύ σοφά».

Tο πνεύμα εθελοντισμού και φιλοπατρίας που προάγει ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη και είχε εκτιμηθεί δεόντως και από τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας και διεξαγόταν απρόσκοπτα ο Μαθητικός Διαγωνισμός για την Μάχη των Οχυρών ως επωφελές εθνικό έργο.

Διερωτώμεθα
ΓΙΑΤΙ φέτος δεν απαντήσατε καθόλου στο αίτημά μας;
ΓΙΑΤΙ αυτή η ΑΠΑΞΙΩΣΗ της πρωτοβουλίας του Συνδέσμου, αλλά και του εμπνευσμένου έργου χιλιάδων μαθητών και των διδασκάλων των;


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εγγραφή στο newsletter