GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τι είναι η ξηροστομία και τι πρέπει να προσέχετε

Η ξηροστομία αναφέρεται σε οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία το στόμα σας είναι ασυνήθιστα ξηρό. Τις περισσότερες φορές, είναι το αποτέ...


Η ξηροστομία αναφέρεται σε οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία το στόμα σας είναι ασυνήθιστα ξηρό. Τις περισσότερες φορές, είναι το αποτέλεσμα της μείωσης στο σάλιο που παράγεται από τους σιελογόνους αδένες στο στόμα σας και είναι συχνά μια παρενέργεια κάποιου φαρμάκου.
Η ξηροστομία είναι ένα κοινό πρόβλημα. Μπορεί να κυμαίνεται από το να είναι απλώς μια ενόχληση μέχρι κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γενική κατάσταση της υγείας σας και της υγείας των δοντιών σας, καθώς και στην όρεξή σας και την απόλαυση του φαγητού.

Το σάλιο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας εξουδετερώνοντας τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια, περιορίζοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων και απομακρύνοντας τα υπολείμματα τροφών. Το σάλιο ενισχύει επίσης την αίσθηση της γεύσης και σας διευκολύνει στην κατάποση. Επιπλέον, τα ένζυμα στο σάλιο ενισχύουν την πέψη.

Ξηροστομία: Συμπτώματα
Αν δεν παράγετε αρκετό σάλιο, μπορεί να παρατηρήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα διαρκώς ή τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας:
  • Ξηρότητα στο στόμα ή στον λαιμό σας
  • Η υφή του σάλιου είναι παχιά και ινώδης
  • Κακή αναπνοή
  • Δυσκολία στο μάσημα, την ομιλία και την κατάποση
  • Αλλαγμένη αίσθηση της γεύσης
  • Προβλήματα στην χρήση τεχνητής οδοντοστοιχίας
  • Πιο συχνή φθορά των δοντιών
  • Ερεθισμός των ούλων και ουλίτιδα
Ξηροστομία: Αίτια

Φάρμακα: Εκατοντάδες φάρμακα προκαλούν ξηροστομία ως παρενέργεια. Εκείνα που είναι πιο πιθανό να σας προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα είναι μερικά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της νευροπάθειας, του άγχους, καθώς επίσης και κάποια αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά, μυοχαλαρωτικά και αναλγητικά φάρμακα.

Γήρανση: Η διαδικασία της γήρανσης δεν προκαλεί αναγκαστικά ξηροστομία. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία και είναι πιο πιθανό να έχουν άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Θεραπευτική αγωγή για καρκίνο: Τα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να αλλάξουν την φύση του σάλιου και την ποσότητα που παράγεται. Αυτό μπορεί να είναι προσωρινό, με την κανονική ροή σιέλου να αποκαθίσταται μετά τον κύκλο της θεραπείας.

Νευρική βλάβη: Ένας τραυματισμός ή μια χειρουργική επέμβαση που προκαλεί νευρική βλάβη στο κεφάλι, στον λαιμό και την γύρω περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία.

Άλλες ασθένειες: Το ξηρό στόμα μπορεί να είναι συνέπεια κάποιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης του αυτοάνοσου συνδρόμου Sjogren ή του HIV / AIDS. Το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νόσος του Alzheimer μπορεί να επίσης προκαλέσουν κάποια ξηροστομία, ακόμη και αν οι σιελογόνοι αδένες λειτουργούν κανονικά. Το ροχαλητό και η αναπνοή για πολλές ώρες με το στόμα ανοιχτό, επίσης, μπορεί να συμβάλλει στην ξηροστομία.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα ή το μάσημα του καπνού μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της ξηροστομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια