GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Οι γονείς των μαθητών της ΠΑΜΘ ζητούν ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που βιώνουμε οι γονείς μαζί με τα παιδιά μας, ακολουθούμε με υπευθυνότητα τις οδηγίες και κατευθύνσ...


Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που βιώνουμε οι γονείς μαζί με τα παιδιά μας, ακολουθούμε με υπευθυνότητα τις οδηγίες και κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων επιστημονικών φορέων και προσπαθούμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους τη χρειάζονται.

Είναι, βέβαια, ξεκάθαρο για εμάς ότι το να μείνουμε σπίτι είναι ζήτημα συλλογικής αλληλεγγύης και όχι απλά ατομικής ευθύνης! Δυστυχώς ανάμεσά μας είναι πολλοί οι γονείς που δέχτηκαν τις σοβαρές συνέπειες που έφερε η πανδημία, όπως η ανεργία, η ελαστική εργασία, η μείωση μισθών. Αρκετοί από εμάς δουλεύουμε σε Σούπερ Μάρκετ, σε νοσοκομεία, σε επιχειρήσεις που πολλές φορές δεν τηρούν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να μας ενεργοποιήσει όλους, ώστε να σταθούμε «δίπλα» στον συνάνθρωπό μας.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο θέλουμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας που αυτή τη στιγμή βιώνουν έντονο άγχος και ανασφάλεια. Ιδιαίτερα μας απασχολεί η απομάκρυνσή τους από το κοινωνικό τους περιβάλλον και την εκπαιδευτική διαδικασία. Βρίσκονται στο σπίτι με ένα σωρό ερωτηματικά για το τι είναι αυτό που συμβαίνει και κυρίως για το πώς και πότε θα ξεπεραστεί. Αυτά τα ερωτήματα γιγαντώνονται για τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου που δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις. Η κύρια ανησυχία όλων των γονιών αφορά στη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στο πώς θα καλυφθεί η ύλη και δεν θα χαθεί η σχολική χρονιά.

Θέλουμε ο χρόνος των παιδιών μας να γεμίσει εποικοδομητικά και η εκπαίδευση από απόσταση να είναι αποτελεσματική.

Αν και γνωρίζουμε πως η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική επαφή του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του, υπό τις παρούσες, έκτακτες συνθήκες, θεωρούμε μείζονος σημασίας την ισότιμη παροχή της δυνατότητας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές της χώρας, με προτεραιότητα τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να θέλει να παρουσιάσει μια ιδανική κατάσταση- όπου όλα λειτουργούν ρολόι- αλλά η πραγματικότητα, με βάση την εμπειρία που συσσωρεύεται, απέχει πολύ.

Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές «παλεύουμε» στην κυριολεξία με το ηλεκτρονικό σύστημα να «σέρνεται», να «πέφτει», να μας πετάει έξω! Αρκετοί δεν μπορούν να πάρουν κωδικούς από το Σχολικό Δίκτυο. Και αν πάρουν, μετά δεν τους αναγνωρίζει το σύστημα, η πλατφόρμα πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται παρά μόνο αργά το βράδυ κλπ.

Εκτός από τις δυσκολίες στη συμμετοχή στην ασύγχρονη εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας δεν απαντά σε καίρια ερωτήματα σχετικά με τις υποδομές-προϋποθέσεις που απαιτούνται από γονείς και εκπαιδευτικούς για τη σύγχρονη μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως είναι η επάρκεια γνώσεων για όλα τα μέλη, η ταυτόχρονη παρακολούθηση του “μαθήματος” σε οικογένειες με δύο και πλέον παιδιά, ο καλός εξοπλισμός (Η/Υ- τάμπλετ, δωρεάν ίντερνετ, ταχύτητες ίντερνετ κ.α.), ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές ανάγκες.

Η Ομοσπονδία μας έγινε δέκτης πολλών καταγγελιών από γονείς που δεν διαθέτουν τα παραπάνω, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αδυνατούν να συμμετέχουν στα διαδικτυακά μαθήματα. Η εξοικείωση, γονέων και μαθητών, με τις νέες τεχνολογίες (κινητό, social media, gaming) δεν μπορεί να θεωρείται ικανή συνθήκη για τη χρήση των παιδαγωγικών εργαλείων.

Ως Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων μαθητών Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αφουγκραζόμενοι τους προβληματισμούς και την αγωνία γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών απαιτούμε:
  • Tο Υπουργείο Παιδείας να μειώσει και να ορίσει την ύλη σε κάθε μάθημα της Γ’ Λυκείου με βάση το πόσο έχει προχωρήσει η δια ζώσης διδασκαλία στα δημόσια σχολεία, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε πολλά σχολεία που τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου τα διδάσκουν αναπληρωτές, άργησαν και να ξεκινήσουν. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία να επικεντρωθεί μόνο σε επανάληψη της ήδη διδαχθείσας ύλης, ενώ η ύλη που θα “παραδοθεί “ με τηλε-διδασκαλία, να μη θεωρηθεί εξεταστέα.
  • Να αποφασιστεί η μη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων των τάξεων του γυμνασίου και λυκείου.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας, για την αγορά του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού και δωρεάν σύνδεσης γρήγορου ίντερνετ, που είναι όροι απαραίτητοι για την ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Δωρεάν τάμπλετ ή Η/Υ για τους μαθητές που δεν έχουν. Καμία διακοπή ρεύματος ή σύνδεσης στο διαδίκτυο για κανένα σπίτι.
  • Μέριμνα ώστε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να λάβει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των μαθητών που είναι ενταγμένοι σε τμήματα ένταξης ή είχαν παράλληλη εκπαιδευτική στήριξη.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας


Δεν υπάρχουν σχόλια