GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εργαστήρια για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο του έργου “I-SEE”

Εκδηλώσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στη Ξάνθη και την Καβάλα: Εργαστήρια για την κοινωνική επιχειρηματικότητ...



Εκδηλώσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στη Ξάνθη και την Καβάλα: Εργαστήρια για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο του έργου “I-SEE” 
Την Τετάρτη 4 Μαρτίου και την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκαν δύο θεματικά εργαστήρια που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, στην Ξάνθη και την Καβάλα αντίστοιχα, με θέμα την “Ανάπτυξη δεξιοτήτων στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα”. Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος “Κοινωνική Επιχείρηση Αξιοποίησης Δομών Εφαρμογής”, με ακρωνύμιο “Ι-SEE”, του Συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας “Interreg V-A Cooperation Programme: GREECE-BULGARIA 2014-2020”. 

Το κοινό στην πόλη της Ξάνθης αποτελούνταν από εκπροσώπους του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ξάνθης, κοινωνικών επιχειρήσεων της περιοχής και της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ξάνθης. Αντίστοιχα, στην Καβάλα, τη συντριπτική πλειονότητα του κοινού αποτελούσαν οι φοιτητές του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. 
 Τις δύο εκδηλώσεις άνοιξε η συντονίστρια του Έργου και Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, κα Παρασκευή Χουρίδου, η οποία πληροφόρησε τους συμμετέχοντες σχετικά με το αντικείμενο και τους στόχους του Έργου “Ι-SEE”. Εν συνεχεία, παρουσιάστηκε αναλυτικά η έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας, καθώς επίσης και το νομικό πλαίσιο, το οποίο την διέπει. Συγκεκριμένα στην Καβάλα, την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Διδάκτωρ Κοινωνικής Οικονομίας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, κος Αντώνης Κώστας. Ο κος Κώστας ανέλυσε τις βασικές έννοιες και χαρακτηριστικά της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4430/2016), που αφορά την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία στην Ελλάδα. 

Όσον αφορά τη δεύτερη ενότητα των εισηγήσεων, στην Ξάνθη, η εκπρόσωπος της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ξάνθης, κα Αριάνα Παπαϊωάννου ανέδειξε τις εθελοντικές δράσεις που πραγματοποιούν τόσο με την συλλογή όσο και με την διανομή τροφίμων και ιματισμού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της περιοχής. Ακόμη, η κα Συμέλα Χατζηκωνσταντινίδου από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ξάνθης, με την παρουσίασή της, προέβαλε την κοινωνική πολιτική που ασκεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Αντίστοιχα, στην Καβάλα, ο κος Μιχαήλ Σωτηρίου, Πρόεδρος του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας και Συντονιστής Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος του ΓΝΚ, υπογράμμισε το παράδειγμα του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας και τις καλές πρακτικές δράσεων και προγραμμάτων του, σχετικά με τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τη συμμετοχή και απασχόληση μειονεκτούντων ατόμων και ΑΜΕΑ σε κοινωνικές επιχειρήσεις. Τέλος, ο κος Ιωάννης Τσουκαλίδης, Γενικός Διευθυντής στη “Δομή Ανάπτυξης ΙΚΕ” έδωσε έμφαση στις τεχνικές μεθόδους και εργαλεία management για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων κοινωνικής επιχειρηματικότητας. 

Κατά την τελευταία ενότητα των εργαστηρίων, η οποία είχε έντονα διαδραστικό χαρακτήρα, η κα Αγνή Παγούνη, εκπρόσωπος του Τμήματος Μικροπιστώσεων, του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) και υπεύθυνη του γραφείου Θεσσαλονίκης, συντόνισε μία ομαδική εργασία στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πλάνων και συγκεκριμένα χρησιμοποίησε το επιχειρηματικό μοντέλο “καμβά”. Τόσο οι εκπρόσωποι των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ξάνθη, όσο και οι φοιτητές στην Καβάλα, συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην αποτύπωση στρατηγικών πρακτικών για την ίδρυση και λειτουργία μίας επιχείρησης, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα εργαστήρια.  

Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο “I-SEE”, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: http://www.isee-interreg.eu/





Δεν υπάρχουν σχόλια