GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Κορονοϊός: Πώς προστατευόμαστε στο αυτοκίνητο – Πρακτικές συμβουλές

Η παγκόσμια πανδημία του νέου κορονοϊού μας επηρεάζει όλους. Η απλούστερη συμβουλή προκειμένου να παραμείνει κάποιος ασφαλής και να πε...


Η παγκόσμια πανδημία του νέου κορονοϊού μας επηρεάζει όλους. Η απλούστερη συμβουλή προκειμένου να παραμείνει κάποιος ασφαλής και να περιοριστεί η διάδοση, είναι να αποφύγει τις μετακινήσεις και να μείνει σπίτι. Τι γίνεται όμως αν επιβάλλεται η μετακίνηση με το αυτοκίνητο; Η επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Skoda, συμβουλεύει για τις αναπόφευκτες μετακινήσεις με αυτοκίνητο αυτές τις μέρες:

«Ελαχιστοποιήσετε την επαφή με άλλους, ιδανικά μην βγείτε από το σπίτι. Αν όμως πρέπει να πάτε κάπου, πηγαίνετε μόνοι σας – μην μοιράζεστε το αυτοκίνητο με άλλον. Αν αυτό δεν γίνεται, βεβαιωθείτε ότι ο συνεπιβάτης σας δεν έχει έντονα συμπτώματα αναπνευστικής νόσου. Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον μάσκα προσώπου για όλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των επιβατών, προκειμένου να μπορείτε τους ειδοποιήσετε αν τυχόν ανακαλύψετε ότι μολυνθήκατε. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι, ακόμα κι αν ένα αυτοκίνητο είναι ένα είδος κινητής μονάδας απομόνωσης, δεν παύει να εγκυμονεί κινδύνους».


Απολύμανση
«Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με άλλους και να πάτε κάπου με το αυτοκίνητο, δώστε προσοχή στα προληπτικά μέτρα υγιεινής. Απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες που αγγίζετε πριν και μετά το ταξίδι, ειδικά εάν μοιράζεστε το αυτοκίνητο με κάποιον ή εάν ταξιδέψετε μαζί του», λέει η γιατρός της τσέχικης μάρκας.

Πάρτε τον καθαρισμό αυτόν πολύ σοβαρά: Μην ξεχάσετε την απολύμανση του τιμονιού, του επιλογέα ταχυτήτων, του χειρόφρενου, των χειρολαβών στις πόρτες, των χειριστηρίων του ηχοσυστήματος και του συστήματος infotainment, τους μοχλοδιακόπτες στην κολόνα του τιμονιού (φλας και υαλοκαθαριστήρες, πιθανά cruise control), τα υποβραχιόνια, τους διακόπτες ρύθμισης των καθισμάτων, τα πλαίσια των θυρών και τις εξωτερικές τους χειρολαβές, καθώς και τη χειρολαβή του πορτμπαγκάζ. Οι αρχές αυτές είναι ακόμη πιο σημαντικές για τους οδηγούς ταξί και άλλους οδηγούς που μετακινούν επιβάτες.


Τι πρέπει να χρησιμοποιήσετε για την απολύμανση του αυτοκινήτου; Ο οργανισμός Consumer Reports, για παράδειγμα, συμβουλεύει την χρήση ορισμένων προϊόντων καθαρισμού που έχετε ήδη στο σπίτι. Διάλυμα αλκοόλης με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70%όπως και η ισοπροπυλική αλκοόλη (γνωστή και ως οινόπνευμα 99,5%) είναι αποτελεσματικά ενάντια στον κορωνοϊό και δεν θα βλάψουν τις κύριες επιφάνειες του αυτοκινήτου σας. Άλλωστε αυτό το διάλυμα χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι υπεργολάβοι τους για την απολύμανση εξαρτημάτων.

Για να είστε ακόμα πιο ήσυχοι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα προκειμένου να σκουπίσετε τις επενδύσεις των καθισμάτων καθώς και άλλες μαλακές επιφάνειες του αυτοκινήτου. Προσέξτε όμως να μην χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα και αποφύγετε την απορρόφησή του. Το αλκοόλ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα επηρεάσει ούτε το δέρμα ούτε τη δερματίνη, όμως η υπερβολική χρήση του μπορεί να ξεβάψει το υλικό: έτσι λοιπόν μην τρίβετε έντονα τα καθίσματα ή άλλες επιφάνειες καλυμμένες με δέρμα.

Όμως τι να μην χρησιμοποιείτε; Ποτέ μην χρησιμοποιείτε υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), το οποίο πιθανότατα θα βλάψει τις επιφάνειες του αυτοκινήτου. Μην χρησιμοποιείτε επίσης, προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν αμμώνιο σε οθόνες αφής στο αυτοκίνητο. Τα πανιά μικροϊνών είναι ιδανικά ως μέσο για τον καθαρισμό όλων των επιφανειών και για όλες τις μεθόδους καθαρισμού. Φροντίστε επίσης τον καλό αερισμό του αυτοκίνητου μετά τον καθαρισμό.

Οι μάσκες προσώπου προστατεύουν άλλους, οι «αναπνευστήρες» προστατεύουν εσάς
Ειδικά αν ταξιδεύετε με επιβάτες και ένας από αυτούς πιθανά έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο, χρησιμοποιήστε προστατευτικά μέτρα, δηλαδή μάσκες και αναπνευστήρες. Μια κλασική μάσκα από ύφασμα δεν προστατεύει αυτόν που την φορά από τον ιό, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του να μολύνει άλλους. Έτσι, ακόμη και μια απλή μάσκα προσώπου αποτελεί μια ένδειξη σεβασμού προς τους άλλους στο αυτοκίνητο και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Για ολική προστασία, χρειάζεστε αναπνευστήρες τουλάχιστον κατηγορίας FFP3.

Παρεμπιπτόντως, οι οδηγοί μπορεί να μην το γνωρίζουν, όμως πολλοί θα έχουν μια μάσκα προσώπου στο φαρμακείο του αυτοκινήτου τους. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι μάσκες προσώπου ήταν υποχρεωτικές και σε κάποιες εξακολουθούν να είναι ακόμα. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στο φαρμακείο του αυτοκινήτου σας, καθώς – ίσως – εκεί να βρίσκεται μια μάσκα προσώπου.

Ανεφοδιασμός με ασφάλεια
Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι, αργά ή γρήγορα θα χρειαστείτε καύσιμο. Δεν πρέπει να ξεχάσετε να είστε πολύ προσεκτικοί με τις συνθήκες υγιεινής στα πρατήρια βενζίνης. Ελαχιστοποιήστε την επαφή με το προσωπικό. Ιδανικά επιλέξτε ένα σταθμό πληρωμής με self service εάν μπορείτε. Χρησιμοποιήστε μια από τις σύγχρονες μεθόδους για την πληρωμή του καυσίμου σας: για παράδειγμα, πληρωμή με ανέπαφη κάρτα ή με κινητό τηλέφωνο. Ορισμένα πρατήρια επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε ανέπαφες μεθόδους πληρωμής απευθείας στην αντλία, οπότε δεν θα χρειαστεί να μπείτε μέσα στο κατάστημα. Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο, είναι να βεβαιωθείτε ότι θα γεμίσετε πλήρως το ρεζερβουάρ σας, επομένως δεν θα χρειαστεί να επισκεφθείτε σύντομα το πρατήριο.

Αφού βάλετε καύσιμο στο αυτοκίνητό σας, πλύνετε αμέσως τα χέρια σας ή τουλάχιστον απολυμάνετέ τα. Επίσης, μην αμελήσετε καθ’ όλη την επίσκεψη σε πρατήριο ανεφοδιασμού να φοράτε γάντια μιας χρήσης που αμέσως μετά θα απορρίψετε σε κάδο.

Αν και ορισμένα από τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού μπορεί να φαίνονται υπερβολικά, η προσοχή είναι υψίστης σημασίας. Όσο περισσότερο τηρούμε αυτά τα μέτρα, τόσο περισσότερο μειώνουμε τον κίνδυνο της διάδοσης της λοίμωξης και τόσο πιο γρήγορα η ζωή μας θα επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Έτσι πρέπει να είστε προσεκτικοί, να ελαχιστοποιήσετε την επαφή με τους άλλους, να ταξιδεύετε όσο το δυνατόν λιγότερο με αυτοκίνητο και μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας και να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό. Ιδανικά, μείνετε σπίτι ώστε όλοι μαζί να απολαύσουμε διαδρομές, όταν η πανδημία θα αποτελεί παρελθόν!

Νίκος Τσάδαρης


Δεν υπάρχουν σχόλια