GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBALΜηνύματα αλληλεγγύης της ΕΕ από τα σύνορα στον Έβρο

Νωρίτερα ο κ.Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λά...


Νωρίτερα ο κ.Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι επιθεώρησαν με ελικόπτερο την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τον Έβρο

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς της Τουρκίας.
«Το ζήτημα δεν είναι πλέον προσφυγικό αλλά μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπη που εξελίσσεται με σχέδιο μετατρέποντας την Τουρκία σε διακινητή μεταναστών, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των επικεφαλής της ΕΕ και την ενημέρωσή τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οι δημόσιες απειλές του ίδιου του Τ. Ερντογάν, η μεταφορά χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα με λεωφορεία και η βία που χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να εισβάλλουν στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν την αλήθεια και διαψεύδουν την προπαγάνδα και τα fake news, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Τουρκία παραβιάζει την κοινή δήλωση με την ΕΕ προσθέτοντας πως η παρουσία της ηγεσίας της Ευρώπης σήμερα στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές. Τονίζοντας πως η Ε.Ε δεν έχει πράξει το σύνολο των υποχρεώσεών της σημείωσε πάντως ότι η στήριξη που παρέχεται είναι σημαντική, όπως και το γεγονός πως είδαν ακριβώς τι έχει συμβεί.

«Είδαμε», είπε, «τι συμβαίνει μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα» ανέφερε καθώς και το γεγονός πως η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της επιχειρώντας να στείλει παρανόμως χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα εκβιάζοντας την Ευρώπη.

«Θα προστατέψουμε τα ελληνικά σύνορα και τα σύνορα της Ευρώπης» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προστατέψει με κάθε τρόπο «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Σαρλ Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση».

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος της Κομισιόν και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

«Οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση παραδέχτηκε η επικεφαλής της Κομισιόν. Είναι σημαντικό να είμαστε εδώ για να πούμε ότι «οι ανησυχίες σας είναι και ανησυχίες μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ εξέφρασε την συμπάθειά της για τους πρόσφυγες που υφίστανται την εκμετάλλευση.

Και συνέχισε: «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Παράλληλα, διατίθενται πόροι 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα για τη διαχείριση υποχρεώσεων που αφορούν το προσφυγικό. Οσοι θέλουν να δοκιμάσουν την ενότητα της ΕΕ θα απογοητευτούν. Η ενότητα θα υπερισχύσει. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός αλλά οι άνθρωποι δεν είναι όπλο».

Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας» και τόνισε: «Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Προσέθεσε επίσης ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία».
Επίσης τόνισε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία για να δώσουμε θετικές προοπτικές στο μέλλον.
«Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ κλείνοντας την παρέμβασή του.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ζούμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις
Είναι έντονη και δύσκολη κατάσταση
είναι σημαντικό να βρίσκομαι εδώ μαζί σας
τα σύνορα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά
Εκφράζω τη συμπόνια μου για τους μετανάστες που έπεσαν στην παγίδα του ψέματος
Η Ελλάδα είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα

Νταβίντ Σασόλι
Είναι πολύ σημαντικό το ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί.
Εμείς έχουμε ανάγκη ενός πράγματος και το βλέπουμε καθημερινά. Να ενισχύσουμε μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είμαι πολύ ανήσυχος που πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν συναισθάνονται.
Οφείλει να είναι η Ευρώπη που θα ασκήσει μεταναστευτική πολιτική.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα σε όλους όσους προσπαθούν να προστατέψουν ανθρώπους, να μην σωρεύονται δεινά και βάσανα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν ανήλικα ασυνόδευτα. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον τους.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου των τριών Προέδρων της ΕΕ στις Καστανιές


Δεν υπάρχουν σχόλια