GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επεκτείνεται και στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης το πρόγραμμα «Ψαρεύοντας απορρίμματα»

Στην Αλεξανδρούπολη θα επεκταθεί, για το 2020 το πρόγραμμα «Ψαρεύοντας απορρίμματα» (Fishing For Litter) του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθα...


Στην Αλεξανδρούπολη θα επεκταθεί, για το 2020 το πρόγραμμα «Ψαρεύοντας απορρίμματα» (Fishing For Litter) του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, το οποίο στη Βόρεια Ελλάδα υλοποιεί η iSea, Περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο στα λιμάνια της Μηχανιώνας και της Καβάλας, τα οποία συγκεντρώνουν περίπου το 30% των νηολογίων μηχανότρατων στην Ελλάδα, ήδη έχει φέρει απτά αποτελέσματα, μιας και συλλέχθηκαν, ζυγίστηκαν και καταγράφηκαν περισσότεροι από 4,5 τόνοι απορριμμάτων από 8 αλιείς μηχανότρατας.

Πλέον, με το πρόγραμμα να συνεχίζεται και το 2020, οι δράσεις επεκτείνονται και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ώστε να συλλεγούν και από εκεί στοιχεία για τα θαλάσσια απορρίμματα κατά μήκος της ακτογραμμής της Βορείου Ελλάδας, που συγκεντρώνουν οι αλιείς.


Να σημειώσουμε πως η συμμετοχή από τους επαγγελματίες αλιείς γίνεται από όσους το επιθυμούν, και καλούνται να συλλέξουν θαλάσσια απορρίμματα που συσσωρεύονται στα δίχτυα τους ως μέρος της συνήθους αλιευτικής τους δραστηριότητας. Αυτά στη συνέχεια αποθηκεύονται επί του σκάφους σε μεγάλους σάκους που προσφέρονται από το πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούν να οδηγηθούν στην ακτή με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Μέσω αυτής της δράσης, επιτυγχάνονται οι κύριοι στόχοι του προγράμματος, που είναι η ευαισθητοποίηση της αλιευτικής βιομηχανίας και η αλλαγή των πρακτικών διαχείρισης των απορριμμάτων αλιευτικής βιομηχανίας, η απομάκρυνση θαλάσσιων απορριμμάτων και η καταγραφή των απορριμμάτων που προκύπτουν κατά την αλιευτική δραστηριότητα της μέσης αλιείας.

Θετική η επέκταση στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη θεωρεί πως είναι η συνέχιση του προγράμματος, συμπεριλαμβάνοντας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με τις καταγραφές να γίνονται όλο το 2020, εξαιρώντας τους μήνες που δεν επιτρέπεται η συγκεκριμένη αλιεία από τα 3-6 ναυτικά μίλια, σημείωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος κ. Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου.

Οι αλιείς, σημείωσε, πιάνουν ούτως ή άλλως απορρίμματα στα δίχτυα του. Οι αλιείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καταμετρούν τα απορρίμματα, τα ζυγίζουν ανά κατηγορία και απόρριμμα, στέλνουν στην iSea φωτογραφίες από αυτά, και έχουν μια μικρή αποζημίωση 200 ευρώ το μήνα για αυτό που κάνουν.

Τα απορρίμματα τα φέρνουν στην ακτή, όμως δυστυχώς αυτά, παρόλο που προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, γιατί λόγω της παραμονής τους στη θάλασσα, έχουν υποστεί αλλοιώσεις και έχουν διάφορους οργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί.

Με την προσθήκη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που έχει, βάση νηολογίου, 11 σκάφη μηχανότρατας, η περιβαλλοντική οργάνωση θα πραγματοποιήσει στα μέσα Φεβρουαρίου εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη για να ενημερώσουν τους ψαράδες για το πρόγραμμα.

Καλύτερη αντίληψη του προβλήματος από τους αλιείς και την οργάνωση
Το 2019 συμμετείχαν στη δράση 8 αλιείς, 6 στην Καβάλα και 2 στη Μηχανιώνα, ενώ το 2020 ελπίζουν, με την προσθήκη και των αλιέων της Αλεξανδρούπολης, ότι θα έχουν ακόμα περισσότερα στοιχεία για την μόλυνση των θαλασσών, κάτι που άλλωστε αποτελεί και στόχο του προγράμματος.

«Έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι αλιείς βγάζουν αυτά τα απορρίμματα, όμως με αυτή τη διαδικασία, που τα καταμετρούν και τα ζυγίζουν, και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τον πραγματικό τους όγκο, και τις πηγές τους» σημείωσε η κ. Ναασάν Άγα.

Και αυτό γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τα απορρίμματα, προέρχονται από αλιευτική δραστηριότητα, και παρόλο που μπορεί να μην προέρχονται απαραίτητα από το δικό τους τύπο αλιείας, κατανοούν πως πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στην πρακτική διαχείρισης των απορριμμάτων και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους σε αυτό.

Αλλά και για τους ερευνητές της οργάνωσης, μαζεύοντας αυτά τα δεδομένα μπορούν να ποσοτικοποιήσουν και, εφόσον έχουν μια μεγάλη χρονοσειρά δεδομένων, να καταλάβουν τις πηγές της ρύπανσης, πόσο μεγάλη και εκτεταμένη είναι.

Επιπλέον, με τους αλιείς να ξέρουν πού ακριβώς ψαρεύουν, μπορούν να χαρτογραφήσουν αυτά τα απορρίμματα, εντοπίζοντας από πού ψαρεύτηκαν, ώστε να προτείνουν μέτρα για να προλαμβάνεται η ρύπανση.

Άλλωστε υπάρχουν αρκετές πρακτικές σε όλα τα είδη της αλιείας, που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να επιφέρουν αποτέλεσμα, για αυτό και η iSea θα κάνει προσπάθειες να επιφέρουν αποτέλεσμα ώστε να υπάρξουν ακόμα και νομοθετικές αλλαγές που θα βοηθήσουν την όλη κατάσταση.

Όμως και οι αλιείς που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, γίνονται πρεσβευτές τους, αντιλαμβάνονται και ευαισθητοποιούνται για το ζήτημα, και προτείνουν και οι ίδιοι λύσεις για συγκεκριμένα απορρίμματα.

Παράλληλα, σημείωσε η κ. Ναασάν Άγα, το πρόγραμμα βοηθά και τους υπόλοιπους πολίτες να συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα που γεννιούνται για το περιβάλλον από αντικείμενα που χρησιμοποιούν καθημερινά, όπως σακούλες και πλαστικά μπουκάλια, που λιγότερο στο Θρακικό, αλλά περισσότερο στον Θερμαϊκό είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την έκθεση του προγράμματος για τα αποτελέσματα του 2019


Δεν υπάρχουν σχόλια