GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΟΤΑ ΔΑΣ: Καταγγέλουμε την ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. για την παραχώρηση της μεταφοράς των απορριμμάτων σε ιδιώτες

Με τη νέα χρονιά αρχίζει η υλοποίηση των σχεδίων κυβέρνσης και ΕΕ, όπως εκφράστηκε στην ψήφιση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου τον ...


Με τη νέα χρονιά αρχίζει η υλοποίηση των σχεδίων κυβέρνσης και ΕΕ, όπως εκφράστηκε στην ψήφιση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου τον Οκτώβριο. Γίνεται ξεκάθαρο και στον πιο δύσπιστο για ποιον δουλεύει το σύστημα και ποιον αφορά η ανάπτυξη: το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμάτων Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.) της Περιφέρειάς μας προχωράει σε Διεθνή Διαγωνισμό για Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών με τίτλο: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ». Μάλιστα, η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. συνεδριάζει για το θέμα την Τρίτη 21/1 στις 12:00 στην Κομοτηνή. Παραχωρεί δηλαδή τη μεταφορά απορριμμάτων σε εργολάβο και συγκεκριμένα:

των σύμμεικτων απορριμμάτων από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) προς τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ),
των ανακυκλώσιμων υλικών από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) προς τα κατά τόπους Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ),
των υπολειμμάτων επεξεργασίας από τις κατά τόπους Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) προς τους κατά τόπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ),
των υπολειμμάτων διαλογής από τα κατά τόπους Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών(ΚΔΑΥ) προς τους κατά τόπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ).

Επίσης, δίνουν τμήμα της συντήρησης των οχημάτων των παραπάνω μεταφορών αλλά και της λειτουργίας των ΣΜΑ στον εργολάβο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εργολάβος θα πάρει τα 32 οχήματα της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. για να δουλέψει ενώ αυτός θα πρέπει να έχει μόνο 4 ιδιόκτητα. Θα κάνει δηλαδή τη δουλειά του με την περιουσία του ελληνικού λαού, ενώ η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., δηλ. όλοι οι δημότες, θα πληρώνουμε και για την αλλαγή των ελαστικών των οχημάτων που θα χρησιμόποιήσει ο εργολάβος!

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,
Οι τεχνικές λεπτομέρειες της παραχώρησης δεν έχουν καμία σημασία. Με την κίνηση αυτή φαίνεται η πολιτική βούληση για την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας.

Αυτοί όλοι που είναι υπεύθυνοι για την έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, που κρατάν σε ομηρία εκατοντάδες ανθρώπους μέσα από τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας (κοινωφελή, ΕΣΠΑ, δίμηνα, οκτάμηνα κλπ.). Αυτοί που απαξιώνουν συστηματικά υποδομές και εξοπλισμό για την εκτέλεση των εργασιών που έχει ανάγκη ο δημότης, ο εργαζόμενος, η λαϊκή οικογένεια. Αυτοί όλοι έχουν ονοματεπώνυμο: είναι οι κυβερνήσεις, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές που όλα τα προηγούμενα χρόνια, συνειδητά και με ευλάβεια, υλοποίησαν την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου και έφεραν αυτή την εκρηκτική κατάσταση στις υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών, με την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ελλειπή μέτρα ασφάλειας (δεν ξεχνάμε τους δεκάδες νεκρούς των τελευταίων χρόνων στους ΟΤΑ), τις απειλές ή την εξαγορά συνειδήσεων, τις μειώσεις στους μισθούς, την ανταποδοτικότητα, όπου πληρώνουμε 2 και 3 φορές για τα αυτανόητα (σκουπίδια, νερό, παιδικούς σταθμούς, δραστηριότητες παιδιών κλπ.).

Και τώρα, πατάνε πάνω στις ελλείψεις και τα προβλήματα που αυτοί δημιούργησαν και φέρνουν ως λύση τους εργολάβους!
Τώρα λοιπόν πρέπει να ακουστεί καθαρά και ξάστερα: λύση στη βελτίωση των συνθηκών της δουλειάς μας και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το λαό της περιοχής είναι μόνο οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, η προμήθεια των αναγκαίων υλικών και η βελτίωση των υποδομών, δηλ. η λειτουργία των Δήμων υπέρ του λαού και όχι του κεφαλαίου. Και με τη στάση που παίρνει ο καθένας απέναντι σε αυτή τη λύση, την μόνη πραγματικά υπέρ των εργαζομένων και των δημοτών, δηλώνει και με ποιον είναι: με τους εργαζόμενους και το λαό ή με τους εργολάβους;

Ευθύνη για αυτή την κατάσταση υπάρχει και στην πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των Σωματείων της περιοχής μας και του δικού μας. Ενώ όλα τα παραπάνω εξελίσσονταν, αυτοί όχι μόνο δε μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση των αγώνων, αλλά καλλιεργούν την ηττοπάθεια, την μοιρολατρία, το χαμήλωμα των απαιτήσεων, την λογική του παραγοντισμού που δίνει και παίρνει. Θέλουν τους εργαζόμενους στη γωνία, ενώ αυτοί «διαπραγματεύονται» πίσω από κλειστές πόρτες. Χωρίς να ενημερώνουν τους συναδέλφους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Χωρίζουν τους εργαζόμενους σε α’ και β’ κατηγορίας, μιας και δεν δέχονται να εγγράφονται στα Σωματεία οι συμβασιούχοι συνάδελφοι μας (κοινωφελή, ΕΣΠΑ, οκτάμηνα κλπ.). Είναι οι προπαγανδιστές του συστήματος, οι παπαγάλοι του «ρεαλισμού» και του «εφικτού», δηλ. της υποταγής των εργαζομένων στις ανάγκες του κεφαλαίου, κόντρα στις ανάγκες της ζωής μας.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,
Με την παραχώρηση υπηρεσιών στους εργολάβους προχωράει παραπέρα η επίθεση στα δικαιώματά μας. Μπαίνουν οι βάσεις για συρρίκνωση ή κλείσιμο υπηρεσιών, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων και στο βάθος ακόμα και απολύσεις.

Σκεφτείτε, με τί όρους θα δουλέψουν οι εργαζόμενοι στον εργολάβο; Όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν. Αυτό δεν θα επηρεάσει και εμάς; Θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη διάσπαση των εργαζομένων. Θα δουλεύουμε δίπλα-δίπλα με συναδέλφους που αμοίβονται χειρότερα για περισσότερες ώρες δουλειάς. Ή νομίζουμε ότι ο εργολάβος θα τηρήσει τις 6,5 ώρες εργασίας. Η πίεση για επέκταση του ωραρίου θα έρθει πολύ σύντομα. Ταυτόχρονα, σε κάθε δική μας διεκδίκηση, ο εργολάβος θα λειτουργεί σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός, ενώ θα προσπαθούν και εμάς αντίστοιχα να μας βάλλουν απέναντι στους εργαζόμενους του εργολάβου. Με όλα αυτά θα τρίβουν τα χέρια τους κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές. Θα έχουν πετύχει ακόμα καλύτερα το «διαίρει και βασίλευε».

Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και την αποκομιδή. Μας αφορά όλους. Η ίδια λογική και η ίδια πρακτική θα ακολουθηθεί και σε άλλους βασικούς τομείς, που αποτελούν πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Το πράσινο, η τεχνική υπηρεσία, ο ηλεκτροφωτισμός, η συντήρηση και τα συνεργεία των οχημάτων ή των κάδων, οι παιδικοί σταθμοί, ακόμα και λογιστικές και άλλες διοικητικές υπηρεσίες είναι εν δυνάμει οι επόμενοι. Μακριά από εμάς ο συντεχνιασμός και ο εφυσηχασμός.

ΟΛΟΙ μας θα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα αντίστασης. Εμείς και όχι το ΔΣ του Συλλόγου μόνο του. Αγώνας δια αντιπροσώπων δεν γίνεται. Να γίνουμε οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Να βγούμε από τη γωνία και τη μοναξιά μας. Να δουν ότι δεν θα περάσουν εύκολα τα σχέδιά τους. Και όσο πιο πολύ τους ταρακουνήσουμε, τόσο πιο πολύ θα το σκεφτούν να προχωρήσουν.

Και δημόσια, καλούμε το ΔΣ του Συλλόγου μας να πάρει άμεσα μέτρα για την κινητοποίηση όλων μας.

Με προκήρυξη στάσης εργασίας για όλους τους εργαζόμενους την Τρίτη 21 Ιανουαρίου και μίσθωση λεωφορείων για την Κομοτηνή.

Είναι σημαντικό να δώσουμε ΜΑΖΙΚΟ, ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ.
Την Τρίτη ΟΛΟΙ στην Κομοτηνή. Με πείσμα και αποφασιστικότητα.
Για να λάβουν το μήνυμα ότι εμείς δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.

Ιδιώτες δεν θα μπουν στους Δήμους.
Τέλος, για να μην παίζουμε κρυφτούλι κάθε φορά, καλούμε δημόσια για άλλη μία φορά το Δ.Σ. του Συλλόγου μας να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε Καταστατική Γενική Συνέλευση προκειμένου να αλλάξουμε το Καταστατικό μας όσον αφορά την εγγραφή στον Σύλλογο, ώστε να μπορούν να εγγράφονται σ’ αυτόν και οι συνάδελφοι συμβασιούχοι, με πλήρη δικαιώματα. ΟΛΟΙ μαζί πρέπει να παλεύουμε για τα δίκαια της τάξης μας, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια