GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Απώλεια οστικής μάζας: Τι να κάνετε για να μην εξελιχθεί σε οστεοπόρωση

Μετά την ηλικία των 50 πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν σε τυχαίο έλεγχο ότι πάσχουν από οστεοπενία.


Μετά την ηλικία των 50 πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν σε τυχαίο έλεγχο ότι πάσχουν από οστεοπενία.

Πρόκειται για την χαμηλή οστική πυκνότητα, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αγωγή, οδηγεί σε οστεοπόρωση.

Η οστεοπενία δεν είναι ασθένεια, αλλά δείκτης αυξημένου κινδύνου για μετάβαση στην οστεοπόρωση.
Πάνω από το 80% των ατόμων με οστεοπενία είναι γυναίκες, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στις 2 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 θα εμφανίσουν οστεοπόρωση και τελικώς θα υποστούν κάταγμα.

Επειδή στην εμφάνιση της οστεοπενίας το σημαντικότερο ρόλο (60-80%) παίζουν οι γενετικοί παράγοντες, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μεριμνήσετε για το 20-40% που μπορείτε να επηρεάσετε.

Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο: Γαλακτοκομικά, πράσινα λαχανικά, σαρδέλες, σολομός, μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, ξηροί καρποί, σουσάμι, καθώς και φαγητά πλούσια σε βιταμίνη D, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, όπως μπακαλιάρος, γαρίδες, γάλα, κ.ά. Μπορείτε επίσης σε συνεννόηση με τον γιατρό σας να παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου.

Ήλιος: Περίπου 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο βοηθούν τον οργανισμό να συνθέσει τη βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

Διατήρηση φυσιολογικού βάρους: Το φυσιολογικό βάρος και η σωματική άσκηση είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να μην εξελιχθεί η οστεοπενία σε οστεοπόρωση. Προτιμήστε ασκήσεις που αναγκάζουν το σώμα να μεταφέρει βάρος και να δυναμώσει το μυϊκό σύστημα όπως το περπάτημα, το σχοινάκι, τα βαράκια κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια