GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Προπαγάνδα σε εκδήλωση για την «τουρκική» παρουσία στην ελληνική Θράκη

Η εκδήλωση τιτλοφορήθηκε ως εξής: «η “τουρκική” παρουσία από το χθες στο σήμερα στη Δυτική Θράκη»


Η εκδήλωση τιτλοφορήθηκε ως εξής: «η “τουρκική” παρουσία από το χθες στο σήμερα στη Δυτική Θράκη»
Διονύσης Βοργιάς
Παρουσίες από τους ν. Ροδόπης και Ξάνθης αλλά και από την Τουρκία, συγκέντρωσε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 29/01 στο ξενοδοχείο Χρήστος κι Εύη στην Κομοτηνή. Η εκδήλωση είχε θέμα «η ‘τουρκική’ (sic) παρουσία από το χθες στο σήμερα στη Δυτική Θράκη» με κεντρικούς ομιλητές τους/τις: Τουράν Γκιοκτσέ-καθηγητής και αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Κατίπ Τσελεμπί της Σμύρνης, Οζέρ Χατίπ-ιστορικός του ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κατίπ Τσελεμπί, Χουσεϊν Μπαλτατζί νέος πρόεδρος του συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης και Περβίν Χαϊρουλλάχ-γενική διευθύντρια της Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής εταιρίας της Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ).

Η εκδήλωση είχε αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κομοτηνή στις 29/01 του 1990. Τότε, περί των 1.500 μουσουλμάνων διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας «είμαστε Τούρκοι». Προκλήθηκαν επεισόδια από μερίδα χριστιανών, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν περί των 50 ατόμων και προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Ασφαλώς τα γεγονότα αυτά είναι καταδικαστέα, ωστόσο η ως άνω μέρα έχει εργαλειοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, για να σχηματιστεί το αφήγημα της όχι μόνο καταπιεσμένης αλλά και «χτυπημένης» μειονότητας, ενώ στην πραγματικότητα χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμβιώνουν αρμονικά, τα επεισόδια από ακραίους ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και η μειονότητα χαίρει όλων των δικαιωμάτων και ευκολιών.

Παρόλα αυτά, η αυτοαποκαλούμενη ως «συμβουλευτική επιτροπή ‘τουρκικής’ (sic) μειονότητας δυτικής Θράκης» και φέτος διοργάνωσε εκδήλωση με παρουσίες από την Τουρκία, που προπαγάνδισαν για δήθεν καταπίεση.

Στην εκδήλωση προλόγισε ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο οποίος στο λόγο του αναφέρθηκε πολλές φορές στην μειονότητα ως «τουρκική» και έκανε λόγο για καταπίεσή της. Μάλιστα, ο ψευτομουφτής χειροκροτήθηκε σε διάφορα σημεία του λόγου του. Μετά το πάνελ των ομιλητών, η εκδήλωση έκλεισε με αντίστοιχη ομιλία του ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.

Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός από αρκετό κόσμο, ήταν ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου, ο βουλευτής Ξάνθης του ΚΙΝΑΛ Μπουρχάν Μπαράν, η πρόεδρος του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB) Τζιγδέμ Ασάφογλου, ο δήμαρχος Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν, ο δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Μέτιου Αχμέτ Ιμπράμ και Ταρκάν Μουλταζά, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Τοψίδη Τζιχάν Ιμάμογλου, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Οζκιούρ Φερχάτ, επιχειρηματίες της μειονότητας, μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: ΧΡΟΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια