GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στις 15/01 ο διαγωνισμός για τη συντήρηση της Εγνατίας στη Ροδόπη

Τα παράπονα του κόσμου είναι δικαιολογημένα» λέει στον «Χ» ο Αντώνης Πασχάλης – μέλος του ΔΣ της Εγνατία Οδός Α.Ε..


Τα παράπονα του κόσμου είναι δικαιολογημένα» λέει στον «Χ» ο Αντώνης Πασχάλης – μέλος του ΔΣ της Εγνατία Οδός Α.Ε..

Απολύτως δικαιολογημένη βρίσκει την αγανάκτηση των οδηγών – χρηστών της Εγνατίας Οδού ο Αντώνης Πασχάλης, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εγνατία Οδός Α.Ε. και μιλώντας στον «Χ» λέει μάλιστα ότι και ο ίδιος δεν είναι «καθόλου ικανοποιημένος από τον δρόμο αυτό», ο οποίος «έχει προβλήματα σε πολλά σημεία». Κατά την εκτίμησή του, η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αυτοκινητόδρομος έχει συγκεκριμένη αιτία και αυτή είναι το γεγονός ότι «τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν συντηρήθηκε καθόλου ο δρόμος». Το γιατί ο δρόμος στερήθηκε συντήρησης αυτό το χρονικό διάστημα (στο οποίο τη διακυβέρνηση της χώρας κατείχε ο ΣΥΡΙΖΑ), ο κος Πασχάλης δηλώνει ότι δεν το γνωρίζει καθώς επίσης και ότι δεν θέλει να κάνει «εικασίες» γιατί αυτό θα ήταν «κουβέντες του καφενείου».

Στις 15 Ιανουαρίου ο διαγωνισμός για τη Ροδόπη Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της νέας διοίκησης της Εγνατία Οδός Α.Ε. αλλαγές στην όψη της Εγνατίας, τουλάχιστον στη Θράκη, θα δούμε μέχρι το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. «Εδώ στην περιοχή μας έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, έχει ανακηρυχθεί ο εργολάβος που θα αναλάβει τη συντήρηση και την αντικατάσταση του οδοστρώματος στην περιοχή του Έβρου από το Αρδάνιο μέχρι την Αλεξανδρούπολη» λέει ο κος Πασχάλης, που πληροφορεί επίσης ότι «στις 15 Ιανουαρίου έχουμε το διαγωνισμό για το κομμάτι του νομού Ροδόπης από τη Μέστη μέχρι τους Αμαξάδες».

Πέρα από τη συντήρηση και την αντικατάσταση του οδοστρώματος, δημοπρατούνται και άλλα συνοδά έργα που αφορούν την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της ποιότητας του αυτοκινητοδρόμου, ενώ στο background αναμοχλεύεται και ο παλιός διαγωνισμός για την κατασκευή των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών «που είχε γίνει πριν πολλά χρόνια» και η νέα διοίκηση επιχειρεί να τον επανενεργοποιήσει ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή των ΣΕΑ.

Διόδια, δανεικά και ενέχυρα
Η Εγνατία Οδός μπορεί να είναι ένας από τους βασικότερους οδικούς άξονες της Ελλάδας, πλην όμως είναι και ένας δρόμος που κατασκευάστηκε -μερικώς έστω- με δανεικά. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. είχε πάρει ένα δάνειο ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ το 2006 από την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να αποπερατώσει το έργο του αυτοκινητοδρόμου και αυτή η δανειακή σύμβαση έχει φέρει τις δύο πλευρές αντιμέτωπες στα δικαστήρια.

Η τράπεζα δεσμεύει μεγάλο μέρος των εισπράξεων από τους σταθμούς διοδίων κατά μήκος του δρόμου, τα οποία βέβαια η ίδια η εταιρία είχε ενεχυριάσει στη δανειακή σύμβαση. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. κατηγορεί την τράπεζα ότι κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση προ της λήξης της και την άκρη του νήματος σε αυτό το μπερδεμένο κουβάρι καλούνται να βρουν τα ελληνικά δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κος Πασχάλης τονίζει ότι «το δάνειο αποπληρώνεται στο σύνολό του τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο ε.ε., δηλαδή τρία χρόνια νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση», αλλά την ίδια ώρα προαναγγέλλει έμμεσα τη συνέχιση της δικαστικής διαμάχης, λέγοντας ότι «είναι μία ιστορία αυτή (εν. η δικαστική διαμάχη) η οποία θα μας απασχολήσει και στο μέλλον».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα διόδια τώρα, ο κος Πασχάλης σημειώνει ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης -με απόφαση του υπουργού Μεταφορών- είναι οι χρήστες της Εγνατίας Οδού να επιβαρύνονται με τρία λεπτά του ευρώ για κάθε ένα χιλιόμετρο που διανύουν στον αυτοκινητόδρομο.

«Όπου μπαίνει σταθμός διοδίων ή μπαίνουν σε λειτουργία σταθμοί που ήταν ανενεργοί, όλα αυτά λειτουργούν στη λογική ότι ο χρήστης πληρώνει τρία λεπτά για κάθε χιλιόμετρο που διανύει στον αυτοκινητόδρομο.

Με το που μπήκε σε λειτουργία ο σταθμός στην Ασπροβάλτα, αμέσως μειώθηκε το κόστος στα διόδια στο Λαγκαδά, στην Ανάληψη. Η συνολική επιβάρυνση του χρήστη από Κομοτηνή ως Θεσσαλονίκη μετά τη λειτουργία της Ασπροβάλτας έχει αυξηθεί κατά 30 λεπτά» λέει χαρακτηριστικά.

Όσο για τα πλευρικά διόδια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, ακόμη κι αν προς το παρόν είναι υπό κατασκευή ή ανενεργά «το μοντέλο είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή να έχουμε μόνο πλευρικά διόδια. Να έχουμε διόδια στην είσοδο και στην έξοδο του δρόμου και όχι να σταματάς στην πορεία και να πληρώνεις. Αυτό είναι το βέλτιστο», σύμφωνα με τον κο Πασχάλη.

Τέλος η κυβέρνηση εξετάζει αυτή την περίοδο ένα σχέδιο ενοποίησης όλων των αυτοκινητοδρόμων της Ελλάδας και αυτό επηρεάζει τρόπον τινά την εφαρμογή των ηλεκτρονικών διοδίων, η οποία επίσης έχει καθυστερήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια