GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Θράκη αποχαιρέτησε τον πρώην Μουφτή Ροδόπης Μέτσο Τζεμαλή! Ποιοι παραβρέθηκαν στη κηδεία του

Παρόντες Ευριπίδης Στυλιανίδης, αλλά και ο Εμίν Σινίκογλου


Παρόντες Ευριπίδης Στυλιανίδης, αλλά και ο Εμίν Σινίκογλου

Τα ξημερώματα της Παρασκευής έφυθγε από τη ζωή ο πρώην Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή σε ηλικία 83 ετών, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στα Αρριανά, όπου πλήθος πιστών της μουσουλμανικής μειονότητας, όπως και θεσμικοί εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετήσουν τον επί δεκαετίες Νόμιμο Μουφτή Ροδόπης που έχαιρε της εκτιμήσεως όλου του μουσουλμανικού κόσμου για τη θεολογική του κατάρτιση και του σεβασμού σύμπασας της τοπικής κοινωνίας, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αρμονική συμβίωση των σύνοικων στοιχείων της περιοχής.

Σύμφωνα με τον «Παρατηρητή» Κομοτηνής, την κηδεία του, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων, ο Βουλευτής ΝΔ Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Νικόλαος Τσαλικίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Τζιχάν Ιμάμογλου, η πολιτευτής της ΝΔ, κ. Βούλα Ελευθεριάδου, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής, κ. Στράτος Τσακιρίδης και ο επικεφαλής του Σπάρτακου, κ. Κώστας Καραΐσκος. Επίσης ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος, ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής, σοφολογιώτατος κ. Χαλήλ Τζιχάντ, ο πρώην Μουφτής Διδυμοτείχου κ. Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, αλλά και ο νυν τοποτηρητής, σοφολογιώτατος κ. Οσμάν Χαμζά καθώς και ο πρώην Μουφτής Ξάνθης κ. Εμίν Σινίκογλου.

Επιπλέον απέστειλαν στεφάνια προς τιμήν του αείμνηστου τέως Μουφτή, η Υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γιώργος Καλατζής και το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης.

Σημειώνεται ότι ο Μέτσο Τζεμαλή γεννήθηκε στον Εχίνο της Ξάνθης το 1937, σπούδασε το Κοράνιο στο παλαιομουσουλμανικό Ιεροφροντιστήριο «Χαφούζ Ρεσάτ» και κατόπιν στη Σαουδική Αραβία όπου σπούδασε και αραβικά και ισλαμικό δίκαιο για δώδεκα χρόνια (1966-1978). Το 1985 ανακηρύχθηκε Τοποτηρητής στη Μουφτεία Κομοτηνής, και μετά από πέντε χρόνια, επισήμως Μουφτής, με Προεδρικό Διάταγμα. Όλα τα χρόνια διατήρησε χαμηλούς τόνους και άριστες σχέσεις με την τοπική κοινωνία, ενώ αγωνίστηκε εκ βάθους καρδίας να μεταλαμπαδεύσει σε όλους τους πιστούς της Ροδόπης, μουσουλμάνους και χριστιανούς, ότι δεν υπάρχουν θρησκείες του μίσους, του πολέμου και της μισαλλοδοξίας αλλά ότι οποιαδήποτε θρησκεία, μέσω τη πίστης, δεν χωρίζει τους πιστούς αλλά τους ενώνει.

Αιωνία του η μνήμη..





Δεν υπάρχουν σχόλια