GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


KKE TE Έβρου: Πρόταση για την οργάνωση της αγροτικής οικονομίας

Αγρότη, κτηνοτρόφε, κάτοικε του χωριού


Αγρότη, κτηνοτρόφε, κάτοικε του χωριού
Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να έχεις για το ρόλο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει στο δρόμο της ΚΑΠ και σε παραμυθιάζει με το νέο αφήγημα της «ανάπτυξης για όλους». Και αυτή στέκεται εχθρικά απέναντί σου, όπως δείχνουν τα πρώτα δείγματα γραφής:
  • Αύξηση πάνω από 10% στην τιμή του αγροτικού και οικιακού ρεύματος την ίδια στιγμή που οι βιομηχανίες με απλήρωτους λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ παίρνουν πολύ πιο φθηνά το ρεύμα.
  • Οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα έρθουν καθυστερημένα και θα είναι ψίχουλα αφού οι ζημιές ξεπερνάνε τον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ. Συνεχίζεται η απαξίωση του ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να οδηγηθούμε πιο γρήγορα και εύκολα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Ανησυχία και αγανάκτηση προκαλούν οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ στα 220 ευρώ τον μήνα όταν το 55% από εμάς χρωστάμε ακόμη στον πρώην ΟΓΑ. Η σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου για το 2019 είναι στα 94 ευρώ/τον μήνα. Τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο είναι εγκαταλελειμμένα ή υπολειτουργούν, η Υγεία και Πρόνοια κάθε άλλο παρά δημόσιες και κοινωνικό αγαθό είναι, καθώς πληρώνουμε εισφορές που δεν καλύπτουν σχεδόν τίποτα.
  • Παραμένουν οι ανοιχτές εξευτελιστικές τιμές σε όλα τα προϊόντα. Με τις πλάτες και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, εκκοκιστές, βιομήχανοι, έμποροι αρπάζουν κοψοχρονιά την παραγωγή μας και την πουλάνε πολύ ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο. Ενώ η κυβέρνηση παρέχει αφορολόγητο το πετρέλαιο σε εφοπλιστές και βιομηχάνους και μεγαλοξενοδόχοι, κλινικές, αεροπορικές εταιρείες έχουν επιστροφή, την ίδια στιγμή η τιμή για τους αγρότες παραμένει στο 1,36 ευρώ/λίτρο.
  • Στόχος και της νέας ΚΑΠ 2021-2027 της ΕΕ που υπηρετούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα είναι η συγκέντρωση της γης, του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής, σε λίγους μεγαλοαγρότες – μεγαλοκτηνοτρόφους και στους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου.

Η “ανάπτυξη”, η “εξωστρέφεια” και τα υπόλοιπα που επικαλούνται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΕΒ και οι τοπικοί παράγοντες φέρνουν αμύθητα κέρδη στους ομίλους της μεταποίησης και της εμπορίας και συνεπάγονται φτώχεια, βάσανα και ανασφάλεια για τους μικρομεσαίους παραγωγούς και τους εργατοϋπαλλήλους του κλάδου.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό των κτηνοτροφών της περιοχής μας. Οι γαλακτοβιομηχανίες καταγράφουν για μια ακόμη χρονιά κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες ζητάνε και άλλα κίνητρα για την κερδοφορία τους, όπως τα νέα κυβερνητικά μέτρα για μείωση της φορολογίας των κερδών από 28% στο 24%, των μερισμάτων από 10% σε 5%, της προκαταβολής φόρου κ.λπ. Αντίθετα οι αιγοπροβατοτρόφοι είμαστε αναγκασμένοι να “χαρίζουμε” την παραγωγή μας να αναρωτιόμαστε για ποιόν τελικά δουλεύουμε, να θέλουμε να τα παρατήσουμε.

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για την οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, όπου στο κέντρο της προσοχής θα είναι οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες της κοινωνίας, η προστασία του περιβάλλοντος και όχι τα κέρδη των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων.

Πρόταση, για το πώς θα αξιοποιηθεί ο πλούτος που μας δίνει η γη μας, με έναν σύγχρονο τρόπο παραγωγής, αξιοποιώντας όλο το εργατικό και επιστημονικό προσωπικό, τις νέες τεχνολογίες, έχοντας στο κέντρο της προσοχής την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του αγρότη, της αγρότισσας, του κτηνοτρόφου, των κατοίκων της υπαίθρου.

Χρειάζεται άλλη εξουσία, στα χέρια των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, όπου θα είναι εξασφαλισμένα, για τους αγροτοκτηνοτρόφους, η εργασία τους, η υγεία τους, οι συνθήκες διαβίωσης τους και δεν θα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, από τις ορέξεις των εμποροβιομηχάνων, τις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Με την εθελοντική ένταξη των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στον παραγωγικό συνεταιρισμό, θα οργανωθεί η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να πιστέψουν στη δύναμη του οργανωμένου μαζικού αγώνα και να επιβάλουν το δίκαιο των αιτημάτων τους στην κυβέρνηση.

Να δυναμώσουν τους υπάρχοντες αγροτικούς – κτηνοτροφικούς συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους, όπου δεν υπάρχουν, και μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους.

Μαζί με τους εργάτες, να οργανώσουν την πάλη τους, να οικοδομήσουν με την κοινή δράση τη δική τους συμμαχία, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια κοινωνία που ο μόχθος του εργάτη και του αγροτοκτηνοτρόφου δεν θα συνθλίβεται από τον ανταγωνισμό για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Ότι κατακτήσαμε, ότι ανάσα πήραμε ήταν αποτέλεσμα των σκληρών, συνεχόμενων και πολυήμερων κινητοποιήσεών, καμιά κυβέρνηση δε μας χάρισε το παραμικρό.

Τώρα πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας για το πώς εμείς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα απαλλαγούμε από
  • τον εφιάλτη να αρπάζουν την παραγωγή οι μεγαλέμποροι και οι βιομήχανοι
  • τον κίνδυνο της κατάσχεσης του σπιτιού, του χωραφιού ή του τραπεζικού λογαριασμού από την εφορία και την τράπεζα
  • την ανασφάλεια για το αν και πότε θα πάρουμε την αποζημίωση-ψίχουλα εξαιτίας των φυσικών καταστροφών από τον ΕΛΓΑ
  • τον εφιάλτη τις άναρχης παραγωγής, της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, των συνεχών αυξήσεων στα γεωργικά εφόδια, στο πετρέλαιο και στο νερό
  • τη μίζερη ζωή και τον βραχνά τού να παίρνουμε σύνταξη πείνας στα βαθιά μας γεράματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια