GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Και το DAB+ στο επίκεντρο της Έρευνας-Ανάπτυξης της Jazler για το νέο Λογισμικό Ραδιοφωνικού Αυτοματισμού Jazler SOHO!

Οθόνη του Jazler SOHO, του νέου Λογισμικού Ραδιοφωνικού Αυτοματισμού της Jazler Software που θα προσφέρει λύσεις και για DAB+ - Πρώτη ...


Οθόνη του Jazler SOHO, του νέου Λογισμικού Ραδιοφωνικού Αυτοματισμού της Jazler Software που θα προσφέρει λύσεις και για DAB+ - Πρώτη δημοσίευση παγκοσμίως αποκλειστικά για τους αναγνώστες της Τεχνολογικής Πύλης μας!

Φαίνεται ότι η Ελληνική Ψυχή και το Μυαλό παραμένουν δημιουργικά ακόμη και στις δύσκολες, οικονομικά, συγκυρίες για την Ελλάδα. Η επιτυχημένη εταιρεία Jazler Software, με το γνωστό παγκοσμίως, εδώ και αρκετά χρόνια, Λογισμικό Ραδιοφωνικού Αυτοματισμού Jazler RadioStar, με εκατοντάδες εγκαταστάσεις σε Ραδιοφωνικούς Σταθμούς σε όλον τον κόσμο, ατενίζει το ψηφιακό μέλλον του Ραδιοφώνου με νέες επενδύσεις στην Έρευνα και την Ανάπτυξη Λογισμικού, αυτήν τη φορά προς εξυπηρέτηση και του Ψηφιακού Ραδιοφώνου DAB+ και των Εφαρμογών του Κεφαλικού Άκρου (Head End).

Άρθρο Γνώμης: Απόψεις του Χρήστου Βαλασέλλη, Γενικού Διευθυντή & CEO Jazler Software - Αρχιτέκτονα Λογισμικού
Φωτογραφίες: Αρχείο Jazler Software

Ο κος. Χρήστος Βαλασέλλης, Ιδρυτής και Ιθύνων νους της Jazler, βρήκε λίγο χρόνο, μεταξύ προγραμματισμού και δοκιμών, για να δηλώσει στην Τεχνολογική Πύλη μας: “Αν ξεκινούσε το Ψηφιακό Ραδιόφωνο DAB+ στην Ελλάδα πριν από μία δεκαετία, δεν θα είχαμε τόσα πολλά ζητήματα, αλλά ξεκινάει πολύ αργά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην εκφραστεί ενδιαφέρον στην Ελληνική αγορά. Ο μόνος τρόπος για να έχει μία -εν μέρει- επιτυχία είναι να υπάρχει πρόσβαση σε φθηνό εξοπλισμό και η Κυβέρνηση να μην περιμένει να βγάλει χρήματα από τις άδειες, παρά να τονώσει την αγορά από την ύπαρξη περισσότερων Επιχειρήσεων που θα δημιουργηθούν (κάτι που προσφέρει περισσότερες Θέσεις Εργασίας) από τους νέους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς που θα προκύψουν.”


Χρήστος Βαλασέλλης, Γενικός Διευθυντής & CEO της Jazler Software - Αρχιτέκτονας Λογισμικού

Ο ίδιος ανέφερε: “Το ζήτημα με το DAB+ είναι ότι κάθε εταιρεία που παράγει κωδικοποιητές (encoders) και πολυπλέκτες (multiplexers) έχει τον δικό της τρόπο για να δέχεται αυτοί τις έξτρα πληροφορίες (PAD - Program Associated Data, αντίστοιχο του RDS - Radio Data System που έχουν τα FM). Έχουμε ένα interface στο νέο Jazler, δηλαδή στο Jazler SOHO, που θα μπορεί να στέλνει με διάφορους τρόπους (είτε μέσω αρχείου, είτε TCP) τις πληροφορίες στον DAB+ encoder.”

Ο κος. Βαλασέλλης εξήγησε το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από την Έρευνα και την Ανάπτυξη Λογισμικού της Jazler και για το DAB+: Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να σκεφτούμε εδώ κάτι σοβαρό. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα το DAB+ καθυστέρησε να έρθει τουλάχιστον μία δεκαετία. Ο ακροατής έχει πλέον πολλές πηγές για να ακούσει τη μουσική που επιθυμεί, αλλά και για να λάβει την ενημέρωσή του πέρα από το Ραδιόφωνο, κάτι που θα τον κάνει να μην έχει και το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον για να αποκτήσει ραδιοφωνικό δέκτη DAB+, ή αποκωδικοποιητή. Ως μία αλυσιδωτή αντίδραση, λοιπόν, ο Επιχειρηματίας του Ραδιοφώνου αν δει ότι το κόστος άδειας, υποδομών και μετάδοσης DAB+ είναι μεγάλο, δεν θα μπει στη διαδικασία να εκφράσει ενδιαφέρον και στο τέλος, έχοντας μικρή συμμετοχή ενδέχεται να μην προχωρήσει το project DAB+ στην Ελλάδα.
Αυτό λοιπόν που ερευνούμε εδώ στη Jazler, μεταξύ άλλων, είναι να ρίξουμε δραστικά το κόστος του DAB+ ώστε να μπορέσει να το αποκτήσει ο μεσαίου προϋπολογισμού Ραδιοφωνικός Σταθμός, ή έστω να μην κοστίσει μία ολόκληρη περιουσία η υποδομή για όποιον θα ενδιαφερθεί για να γίνει Πάροχος Δικτύου.”


Jazler RadioStar εν δράσει
Η Λύση της Jazler για το DAB+ που βρίσκεται στη φάση Ανάπτυξης και Δοκιμών


Ο κος. Χρήστος Βαλασέλλης μας αποκάλυψε: “Μία από τις λύσεις που ερευνούμε είναι να γίνεται όλη η διαδικασία κωδικοποίησης του DAB όπως και η πολυπλεξία (multiplexing) σε επίπεδο υπολογιστή, δηλαδή εντός του H/Y και να μην χρειάζεται υλισμικό (hardware). Το μόνο hardware που θα απαιτηθεί είναι το σύστημα εκπομπής (πομπός - exciter) DAB+ που θα δέχεται το έτοιμο EDI (ας το αναφέρουμε ως το αντίστοιχο του MPX για τα FM) και θα το εκπέμπει. Οπότε με αυτόν τον τρόπο να χαμηλώσει σημαντικά το κόστος, αποφεύγοντας τη δαπάνη αγοράς DAB+ encoders και multiplexers.
Ήδη πραγματοποιήσαμε τις πρώτες μας δοκιμές με μεγάλη επιτυχία, αλλά βρισκόμαστε ακόμη σε ένα πρώιμο στάδιο. Πέρα από την κωδικοποίηση κατά DAB+ AAC, η λύση που δοκιμάζουμε μπορεί και μεταδίδει PAD (όπως όνομα καλλιτέχνη, τίτλο τραγουδιού και album, αλλά και τη φωτογραφία του album για τους δέκτες με έγχρωμη οθόνη που το υποστηρίζουν. Και όλα αυτά με έναν απλό υπολογιστή με επεξεργαστή i5 και ένα DAB exciter.”

Τέλος, ο κος. Χρήστος Βαλασέλλης δήλωσε στην Τεχνολογική Πύλη μας σχετικά με την πολύ-αναμενόμενη παγκοσμίως νέα έκδοση του Λογισμικού Ραδιοφωνικού Αυτοματισμού Jazler, δηλαδή για το Jazler SOHO: “Για την ώρα δεν έχω κάτι να σας επιδείξω διότι βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της νέας έκδοσης του Jazler, δηλαδή του Jazler SOHO, που είναι ο διάδοχος του Jazler RadioStar, που χρησιμοποιούν όλοι. Αυτό που μπορώ να σας αναφέρω είναι ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές και πως η έκδοση SOHO θα είναι απολύτως έτοιμη για το DAB+.

Πληροφορίες: https://jazler.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εγγραφή στο newsletter