GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Έρευνα: Ποιοι κόβουν ευκολότερα το κάπνισμα;

Δυσκολότερη για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες είναι η διακοπή του καπνίσματος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που παρου...


Δυσκολότερη για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες είναι η διακοπή του καπνίσματος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Καναδικό Καρδιαγγειακό Συνέδριο που διεξήχθη στο Μόντρεαλ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα μεγαλύτερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης που παρατηρούνται στο γυναικείο φύλο θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος, ενώ άξια αναφοράς είναι και η διαφορετική αντίδραση στη νικοτίνη που παρατηρήθηκε από τους γυναικείους εγκεφάλους.

Στην τελευταία μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ασθενείς του Νοσοκομείου St. Michael’s του Τορόντο τα ποσοστά κατάθλιψης ή διαταραχών άγχους στις γυναίκες έφταναν το 41% σε αντίθεση με το ποσοστό των ανδρών που έφτανε μόλις το 21%.

«Η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε γυναίκες που καπνίζουν», εξήγησε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Beth Abramson. «Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα τροποποίησης του κινδύνου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες».

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 56 έτη και σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών ήταν γυναίκες. Οι ασθενείς ανέφεραν πως κάπνιζαν κατά μέσο όρο 18 τσιγάρα ημερησίως για 37 χρόνια. Τα δύο τρίτα είχαν λιπιδικές ανωμαλίες όπως η δυσλιπιδαιμία, στην οποία τα επίπεδα των λιπιδίων (τριγλυκερίδια και χοληστερόλη) ήταν πολύ αυξημένα. Σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων έπασχαν από υπέρταση ενώ σχεδόν το 50% έπασχαν από καρδιακά νοσήματα, ενώ περισσότεροι από το 25% έπασχαν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

Έξι μήνες μετά την έναρξη της μελέτης, 58 από τους συμμετέχοντες έκοψαν το κάπνισμα, ενώ 68 μείωσαν κατά περισσότερο από 50% τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν. Παρότι μερικές μελέτες δεν έχουν δείξει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι ο εγκέφαλος της γυναίκας αντιδρά διαφορετικά στη νικοτίνη, εξήγησε η Διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου του Καπνίσματος Northwell Health, Patricia Folan.

Η διαφορά αυτή ενδέχεται να δυσχεραίνει την προσπάθεια των γυναικών να κόψουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας προϊόντα υποκατάστασης της νικοτίνης», εξήγησε η Patricia Folan και πρόσθεσε πως «μερικές γυναίκες φοβούνται ότι θα βάλουν βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Είναι λοιπόν σημαντικό να εξηγούμε στις γυναίκες πως μετά τη διακοπή του καπνίσματος θα αντιλαμβάνονται καλύτερα τη γεύση των τροφίμων, επιφέροντας μία μικρή αύξηση βάρους».

«Η στροφή των γυναικών σε υγιεινά προϊόντα, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά, και η προσπάθεια διαρκούς ενυδάτωσής τους με άφθονο νερό θα τις βοηθήσει να αποφύγουν την αύξηση βάρους», πρόσθεσε η Patricia Folan. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η διακοπή του καπνίσματος θα δώσει περισσότερη ενέργεια και αντοχή στην άσκηση για τις γυναίκες, κάτι που μπορεί να παίξει αντισταθμιστικό ρόλο στην αύξηση βάρους και στην αντιμετώπιση του στρες.

«Οι γυναίκες τείνουν να καπνίζουν για να αντιμετωπίζουν το άγχος της ζωής τους, έτσι ο συνδυασμός των συμπεριφορικών αλλαγών με φαρμακευτική αγωγή είναι πιθανό να τις βοηθήσει να πετύχουν το σκοπό τους. Οι εφαρμογές για τη διακοπή του καπνίσματος όπως το HelpMeQuit που δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη είναι διαθέσιμες για το κοινό και θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την προσπάθεια των χρηστών τους και να τους υποστηρίξουν», καταλήγει η Patricia Folan.


Δεν υπάρχουν σχόλια